Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sna­ga ko­ja čuva iden­ti­tet

Hrvatska udruga »Šokačka grana« iz Osijeka organizirala je prošloga tjedna u dvorani Kandit-premiera u Osijeku prelijepu manifestaciju »Dani kruha 2005«, uz angažiranje učenika osnovnih škola iz Osijeka i Čepina, te sponzora, »Belja« d. d., »Krune« nove industrije kruha i Mercator centra u Osijeku, a brojne su goste zabavljali tamburaški sastav »Šokačka duša« i ženska pjevačka skupina »Šokice«, samičar Franjo Verić te gajdašica Anita Tomoković.
    »Ima li itko da odmalena nije naučio teško ali časno štivo, Oče naš, kruh naš svagdanji, daj nam danas, uz koji su Šokci rođeni, odrastali i stasali, pa im se urezao u pamćenje baš kao široka i nepregledna polja, konji i ruho narodno, pa široka seljačka duša, tako svojstvena i svakome urbanom Šokcu, živne i dan-danas na euharistiji, slaveći kruh kao tijelo Kristovo«, rekao je vlč. Ivica Jurić, župnik župe Preslavnog imena Marijinog u osječkom Donjem gradu, blagosloveći kruh i plodove zemlje na ovoj manifestaciji.
KRUH U PJESNIČKOME IZRIČAJU: O kruhu u pjesničkom izričaju govorila su djeca Osnovne škole »Franje Krežme« u Osijeku kroz lijepi recital koji je s njima pripremila prof. Marija Baličević, dok su djeca Osnovne škole »Miroslava Krleže« iz Čepina predstavila izložbu »Od zrna do kruha«, a bilo je tu plodova zemlje karakterističnih za područje Slavonije i Baranje, te starih naprava, alata i uređaja kojima su se služili naši djedovi i pradjedovi.
    »Dvorana je Kandit-premiera večeras je u znaku jeseni, a mi Šokci i svi naši prijatelji, uživat ćemo u plodovima zemlje, kruhu i krušnom pecivu nove industrije kruha »Kruna«, Merkator-centra Osijek i nenadmašnim slasticama koje su naše snaše priredile od bijeloga brašna našeg »Belja«d. d., našeg glavnog sponzora«, rekla je snaša Vera Erl, predsjednica »Šokačke grane«. »Sve će to pjesmom i ljepotom šokačkih običaja začiniti naši tamburaši, okupljeni u sastavu »Šokačka duša« i naša pjevačka skupina »Šokice«, naš samičar i naša gajdašica, jer naši su preci igrali kolo uz takve glazbene instrumente.« Pozdravila je pritom sve nazočne i sve goste, a u ime grada i županije nazočili su gradonačelnik Anto Đapić, te pročelnica odjela za kulturu prof. Mirjana Smoje, a ispred Županije dr. Andrija Zdravčević. Kako je istoga dana u Osijeku potpisana povelja o suradnji sa šokačkim i bunjevačkim udrugama i institucijama iz Mađarske i Vojvodine, bili su tu i predstavnici Pečuha, Mohača, Sonte, Sombora i Subotice.
DA SE SJETIMO TKO SMO I ŠTO SMO: »Ovo ste vrlo lijepo pripremili«, rekla je Marija Šeremešić, voditeljica i predstavnica HKUD »Vladimir Nazor« iz Sombora. »Mi vrlo rado dolazimo u Osijek i u Hrvatsku i kad god dolazimo uvijek se lijepo osjećamo, ali nikad ovako izuzetno lijepo kao večeras, kada smo gosti Šokačke grane.«
    »Dobro radite vi Šokci u Osijeku, u ovo urbano središte unosite malo ruralnoga duha, a to je jako dobro s vrimena na vrime, da se sjetimo tko smo i što smo, da se podsjetimo na korijene, jer tako ćemo lakše odoljeti globalizaciji koja nas polako ali neumitno zahvata«, rekao je Lazo Vojnić Hajduk, predsjednik Izvršnog odbora HNV-a.
PREPOZNATLJIV PROIZVOD: »I ja se ovdje osjećam kao Šokac, jer ustvari, i odrastao sam među Šokcima na Retfali i u Osijeku«, rekao je gradonačelnik Anto Đapić. »Nisam prvi puta među Šokcima, ali sam prvi puta na Šokačkoj grani i drago mi je da u Osijeku imamo jednu ovakvu snagu koja i ovakvim manifestacijama zna čuvati šokački i bunjevački identitet, jer upoznat sam da ste danas potpisali povelju o suradnji s Pečuhom i Mohačom u susjednoj Mađarskoj, sa Sontom, Somborom i Suboticom u Srbiji i Crnoj Gori i večeras sam imao prigodu sresti se i popričati s tim ljudima. Osijek je grad prijatelj s Pečuhom i Suboticom i drago mi je da ću posjetiti te gradove, na Dužijancu sam već zvan, no tek sam sjeo u vruću gradsku fotelju i bilo je prerano da pođem, ali nikad nije kasno. Ova vaša udruga nam se obratila za potporu, no kako i sami znate godina je na izmaku a i sredstva svakako, no potrudit ću se da već dogodine pomognemo i na razini grada i Županije. Na razini grada trenutačno također imamo već treći put zaredom manifestaciju ‘Jesen u Tvrđi’, kojom također promoviramo naš identitet i naše kulturno naslijeđe, pa kad vidim ove lijepe suvenire, ovaj prekrasni zlatovez, mislim da sve to moramo nuditi kao naš prepoznatljiv proizvod, jer nama dolaze ljudi iz cijeloga svijeta, dolaze u Osijek, u Vukovar, u Slavoniju i Baranju, a mi još uvijek stidljivo i nedovoljno ono što je izvorno naše. Također, već idućeg vikenda dolaze nam gosti iz Subotice i okolice i mi ćemo ih dočekati kao pravi domaćini.«
    Među brojnim gostima primijetili smo i bračni par iz Australije, iz Sydneja. Gospođa Branka Uriebe porijeklom je iz Drenovaca, ovdje je sa suprugom na dvomjesečnom odmoru. »Radosna sam što sam večeras ovdje u Osijeku, radosna sam jer sam vidjela pola Drenovaca, pa svi moji Šokci okupili su se večeras ovdje. Kad sam čula Franju Verića i samicu, suze su mi potekle, sjetila sam se davnih dana, sjatila sam se mladosti. Otišla sam prije 41 godinu u Australiju, udala se i ne vidim često Hrvatsku, osim u sjećanjima. Bundeve nisam vidjela 40 godina. Kod sestrične i šogora sam u Antunovcu, i oni su predložili da dođemo, i hvala im.«
    Šokci su se zadržali do kasnih noćnih sati uz slastice sa šokačke sinije a bilo je tu svakako rakije i vina, jer gdje bi Šokci bez toga, i pisme šokačke, naravno.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika