Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do­bro­na­mjer­ne ini­ci­ja­ti­ve su od ve­li­ke ko­ri­sti

U Ured HNV-a, danas, 17. listopada 2005. godine, dostavljen je dopis iz DSHV-a, a u privitku se nalaze zaključci sa sjednice vijeća DSHV-a od 7. listopada 2005. godine.
    Budući da je sadržaj zaključaka u spomenutom privitku već poznat javnosti (nalazi se u »Hrvatskoj riječi« br. 140 od 14. listopada 2005. godine, a objavljen je i komentiran na Radio Subotici na programu redakcije na hrvatskom jeziku), ovom prigodom ne želimo ponavljati već poznato našoj javnosti, nego u povodu toga izjavljujemo sljedeće:
    Predsjednik HNV-a i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a pozdravljaju aktivnosti i nastojanja DSHV-a koja su od interesa za čitavu zajednicu. Svaka dobronamjerna inicijativa i primjedba na rad HNV-a je od velike koristi za stvaranja kritične mase svijesti o provedbi zacrtanih i prihvaćenih planova i programa. Zaključci sa sjednice vijeća DSHV-a od 7. listopada 2005. godine držimo da se takve naravi i čelnici HNV-a nemaju na te zaključke nikakve primjedbe.
    Svaka naša hrvatska institucija je potpuno autonomna u svom radu pa tako i u donošenju zaključaka, a isto tako i svaki pojedinac može, a mi bismo rekli i obvezatan je svojim sugestijama i primjedbama dati svoj doprinos u funkcioniranju Hrvatskog nacionalnog vijeća, krovne organizacije Hrvata u SiCG. U takvom ozračju i čitamo spomenute zaključke. Mislimo, također, da javnosti nije potrebno naglašavati kako HNV nije udruga građana niti stranačka organizacija i da ne treba biti prepuštena improvizacijama, nego je to ustanova stvorena temeljem posebnog Zakona i potvrđena od državnih tijela. Svaka odluka koja je donesena na sjednici Vijeća ili na sjednici Izvršnog odbora HNV-a je objavljena u sredstvima javnog priopćavanja pa je na taj način ostvarena potpuna transparentnost za sve članove naše zajednice.
    Posebice želimo naglasiti, HNV i Izvršni odbor HNV-a može i treba funkcionirati samo temeljem Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, Statuta, Poslovnika, Pravilnika HNV-a, koji su prihvaćeni na sjednicama Vijeća. Sve ono što se događa u radu Vijeća a nije sukladno spomenutim normativnim aktima može, a i treba biti predmet javne kritike, a Vijeće će na svojim sjednicama donijeti odluku o tome. Zaključke koji imaju pretenzije zadiranja u autonomnost drugih institucija mi tumačimo samo kao zaključke internog karaktera pojedinih organizacija, pa su samim tim i njihova interna stvar.

Josip Z.Pekanović, predsjednik HNV-a
Lazo Vojnić Hajduk, predsjednik
 Izvršnog odbora HNV-a

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika