Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pa­si­van stav tužiteljstava ohra­bru­je počini­te­lje in­ci­de­na­ta

Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina je neposredno pred javnu raspravu u Europskom parlamentu povodom stanja međuetničkih odnosa u Vojvodini objavio sažete rezultate višemjesečnog detaljnog monitoringa etničkih odnosa, tenzija i incidenata u Vojvodini, kako se navodi »u želji da pridonese produktivnijem tretiranju ovog pitanja«.
    Najavljeno je da će rezultati monitoringa biti izloženi stručnoj kritici na okruglom stolu u Media Centru u Beogradu 2. studenog 2005. Monitoring je rađen od 1. travnja do 10. listopada 2005. na području Vojvodine, isprva s posebnim usredsređivanjem na općine Subotica, Kanjiža, Sombor, Novi Sad, Temerin, Bačka Palanka, Zrenjanin, Stara Pazova i Žabalj da bi potom bio proširen i na niz drugih općina.
OSNOVNI PROBLEM: U objavljenim osnovnim privremenim zaključcima se između ostalog navodi kako su Intervencije Parlamentarne skupštine Savjeta Europe od 3. listopada 2004. specijalnog izvjestioca generalnog tajnika UN 19. listopada 2004., monitoring OESS (kraj listopada 2004.) i EU (početak veljače 2005.), izvješće generalnog tajnika Savjeta Europe od 16. prosinca 2004., posjeta visokog komesara OESS za nacionalne manjine Vojvodini 16. veljače 2005., izvanredno zasjedanje Komisije za Jugoistočnu Europu Europskog parlamenta 6. lipnja 2005., dovele do pozitivnih promjena vezanih kako za broj incidenata tako i za stav tijela vlasti prema njima.
    »Takozvana internacionalizacija pitanja etničkih incidenata u Vojvodini u jesen 2004. godine«, kaže se u rezimeu rezultata monitorninga »dovela je do znatnog smanjenja broja ovih incidenata. Posebno je vidljiva pojačana i poboljšana aktivnost policijskih organa i njihova saradnja sa organima Autonomne Pokrajine Vojvodine. Osnovni problem koji spriječava dalju stabilizaciju etničkih odnosa u Vojvodini jeste odsustvo adekvatnih reakcija pravosudnih organa. Predlaže se svim zainteresiranima da utječu na to kako bi tužiteljstva počela podnositi krivične prijave protiv počinitelja incidenata na nacionalnoj osnovi«.
REZULTATI: Prema ocjeni autora monitornga »uopće uzev, broj etničkih incidenata u Vojvodini u promatranom periodu je znatno manji nego 2004. godine, mada još uvijek primjetno veći nego 2003. i ranijih godina. Zapažena je tijesna suradnja policije Republike Srbije i Pokrajinskog tajništva za propise, upravu i nacionalne manjine. Znatno aktivniji stav policije u toku posljednjih godinu dana, što uključuje i gotovo redovito podnošenje prijava protiv počinilaca etničkih incidenata, jedan je od dva najveća pomaka na bolje u posljednjih godinu dana. Drugi značajan pomak predstavljaju različite, često međusobno koordinirane, edukativne i propagandne aktivnosti tijela Državne zajednice Srbije i Crne Gore, Republike Srbije i AP Vojvodine, usmjerene na promoviranje interetničke tolerancije i poštivanje prava pripadnika nacionalnih manjina« navodi se u izvješću, kao i da su sve češći primjeri dobre prakse na planu prevazilaženja etničkih incidenata. U obrazloženju ovakve ocjene navodi se kako su »počinitelji incidenata u Bačkoj Palanci sudski kažnjeni. Pripadnici nekih nacionalnih zajednica prestali su biti predmeti napada. Ovo važi za etničke Rusine (koji su bili napadani 2004. godine u Đurđevu) i za etničke Slovake (čiji su objekti bili ugrožavani 2004. godine u Staroj Pazovi i Bačkoj Palanci). Posebno je pohvalno što su godinama ponavljane tuče izmedju etničkih Srba i Slovaka u općini Beočin ove godine izostale pošto su počinioci iz srpskog sela Susek prvi put osuđeni« ali se navodi i kako su se u Begeču i u Kulpinu  ipak pojavili grafiti koji plaše lokalne Slovake, a prema podacima iz Kisača, još uvijek se osjećaju posljedice relativno nedavnih čestih tuča etničkih Slovaka i Srba.
FIZIČKI NAPADI: Prema rezultatima monitoringa »različiti oblici fizičkih napada na pripadnike manjinskih zajednica znatno su malobrojniji nego ranije. Ipak su zabilježeni tuča mladeži i prijetnje lokalnim etničkim Mađarima i Hrvatima u selu Boka u općini Sečanj, tuča krajem svibnja na Paliću kod Subotice gdje je skupina Srba maltretirala skupinu Mađara, tražeći od njih da se presele u Mađarsku, tuča u Temerinu 11. lipnja zbog toga što je počinitelju smetalo što čuje mađarski jezik na javnome mjestu, u svibnju je teško pretučen etnički Mađar u Staroj Moravici, a prema iskazima dobijenim u Novom Slankamenu navodno još uvijek dolazi do tuča između etničkih Srba i preostalih etničkih Hrvata«.
    U odnosu na pomenute incidente, smatraju autori, »treba razlikovati one kod kojih nije dokazano da je u pitanju etnička osnova fizičkih obračuna, ili je dokazano da se ne radi o etnički motiviranim incidentima, mada su počinitelji bili srpske a oštećeni mađarske nacionalnosti. Ovdje spadaju fizički napad na studente etničke Mađare u svibnju u Novom Sadu, premlaćivanje dvojice etničkih Mađara u Temerinu 10. lipnja 2005., kao i slučaj kada je krajem srpnja u Novom Miloševu grupa opasnih lica srpske nacionalnosti na silu izvukla iz kola i zatim pretukla etničkog Mađara iz istog mjesta«, te kada je pred kuću predsjednika najveće mađarske stranke u Vojvodini bačena bomba, gdje krivac nije pronađen, kao i slučajevi da kafedžije u Horgošu i Feketiću nisu htjele poslužiti etničke Rome zbog njihove nacionalne pripadnosti.
    U pogledu provokacija na verbalnoj osnovi izvršenih usmjenim putem, u izvješću su između ostalog pomenute nacionalističke provokacije nad djecom iz mjesta Boka u mjestu Sečanj sutradan poslije ranije pomenute tuče, upad pijanih Srba na zbor gradjana u Mužlji u svibnju 2005. kada su negodovali što se na zboru u većinski mađarskom zrenjaninskom prigradskom naselju govori mađarskim jezikom, povici u Srijemskoj Mitrovici »Hrvate ćemo klati, Hrvatice silovati«, verbalni napadi na preostale etničke Hrvate u Hrtkovcima u Srijemu, u Novom Slankamenu noću se čuju razni povici na nacionalnoj osnovi, psuje se mater hrvatska, a u Novom Sadu se saznaje za brojne verbalne provokacije upućene etničkim Mađarima zbog javne uporabe materinjeg jezika.
PRIJETEĆI GRAFITI I POSTUPCI: Među grafitima pretećeg ili uopće nacionalističkog sadržaja u izvješću se navode »oni u Zrenjaninu (u svibnju), 12. lipnja na zidovima Medicinske škole u Subotici gdje se Hrvati nazivaju »nižim bićima« i prijeti im se »klanjem«, anti-semitski grafiti i grafiti koji veličaju zločin u Srebrenici na više mjesta u Novom Sadu tijekom lipnja i srpnja, grafit s Palića sa sadržajem »Smrt Mađarima« (ispisan krajem srpnja na jednoj obiteljskoj kući), anti-hrvatski grafiti u Petrovaradinu, Gibarcu, Vrbasu, Slankamenu i Kukujevcima« te se navodi kako su nevladine organizacije mladih u više mjesta u Vojvodini organizirale uklanjanje sa zida ovih i sličnih grafita.
    U izvješću se navodi kako je »skoro svuda gdje je vršen monitoring ustanovljeno kako postoji veća ili manja napetost između starosjedelačkog stanovništva (nezavisno od njegove etničke pripadnosti) i izbjeglica« te da je u općinama gdje su pripadnici etničkih manjina u većini u stanovništvu, poseban problem »otežana mogućnost uporabe jezika u službenoj komunikaciji s tijelima samouprave i uprave, bilo uslijed nepoznavanja jezika pripadnika manjinskih zajednica, ili uslijed nedostatka formulara«. Kao poseban problem navodi se i nacionalni sastav policije, dok je nacionalni sastav tijela uprave i samouprava približan nacionalnoj strukturi stanovništva Vojvodine.
    Autori monitoringa navode kako je ukrajevima gdje su pripadnici nacionalnih zajednica u većini na lokalnoj ravni (Kanjiža, Senta) ili gdje žive u većem broju (Temerin) uočena potpuna podvojenost omladine po etničkom principu, žive se »paralelni životi« i postoje etnički odvojene diskoteke i kafići«.
    Nadalje se navodi problem nepriznavanja Rumunjske pravoslavne crkve, i stalni fizički napadi na pripadnike protestantskih crkava posebno na adventiste, u nizu mjesta u Vojvodini.
    »Krajem lipnja je u Baču, s crkve u Plavnom, skinuta zastava Vatikana istaknuta zbog žalosti za papom Ivanom Pavlom II. Lokalni radikali su odbili optužbe da su oni skinuli zastavu.
    U lipnju su predstavnici SRS izjavili da je ‘otac republičke ministarke poljoprivrede Ivane Dulić-Marković osnovao ogranak HDZ-a u Subotici’. U srpnju je radikalski vijećnik u Skupštini općine Novi Sad dijelio letak na kojem je uz ime ove ministarke bio nacrtan hrvatski nacionalni i državni simbol – šahovnica.
    U rujnu su prefarbani svi nazivi na mađarskom jeziku na ulazu u mjesto Novi Itebej. 26. srpnja su nepoznati počinitelji na Kerskom groblju u Subotici izvadili drvene križeve i postavili ih u obliku piramide, okrenuvši ih naopako. Ovo je urađeno 5 dana prije praznika ‘Proštenja sv. Ane’ na ovom groblju, gdje se drže mise na mađarskom i na hrvatskom jeziku. U Kukujevcima se u crkvu i župni stan još uvijek ne može slobodno ući.
    U Bečeju su, prema navodima udruženja ‘Argus’ iz Novog Sada, na Uskršnjoj nedjelji, u ranim jutarnjim satima nepoznate osobe razbile prozor iznad ulaza u katoličkoj ckvi u centru naselja i u crkvu ubacile kantu za smeće.«
STABILNO NEPOVJERENJE: Centar za razvoj civilnog društva je, realizirajući pored ovog monitoringa više drugih projekata na terenu, ustanovio da su interetnički odnosi u Vojvodini opterećeni nepovjerenjem, uz visoku etničku distancu, ali stabilni u danim okolnostima uz opadanje broja incidenata na etničkoj osnovi, te se zaključuje da je obzirom na iskustva iz ožujka 2004. godine, neophodno da pregovore o budućnosti Državne zajednice Srbije i Crna Gora i pregovore o budućnosti Kosova prati pojačan monitoring etničkih odnosa u Vojvodini«.
    Autori ocjenjuju kako se najveći uspjesi postignuti poslije intervencije međunarodnih organizacija odnose »na znatno efikasniji rad policije i na sve bolju koordinaciju tijela uprave na različitim razinama u cilju prevencije etničkih konflikata« te zaključuju kako »najveći problem ostaje pasivan stav tužitelj, što može ohrabriti eventualne počinitelje etničkih incidenata«. Poruka svim zainteresiranima za etnički mir u Vojvodini je »da se utječe da tužiteljstva počnu primjenjivati zakon, to jest da u skladu sa zakonom podnose krivične prijave protiv počinitelja incidenata na nacionalnoj osnovi«.          
                                             
                                                       H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika