Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Do­bar re­zul­tat ovi­si o kva­li­te­ti sta­ze

Kuglaš vojvođanskog prvoligaša »Birografika« Pero Skenderović (1961.) stigao je u ovaj dinamični sport nakon prestanka aktivnog bavljenja nogometom i odbojkom. Igrajući za momčad nekadašnjeg »Integrala«, posve slučajno je otišao u kuglanu istoimenog kuglačkog kluba i ostao da se sportski druži s kuglama i čunjevima.
4Koliko dugo ste već u kuglaškom sportu?
Aktivno se bavim kuglanjem već više od 15 godina, točnije od 1989. godine kada sam prestao igrati odbojku u »Integralu«. U biti, prvi susret sa stazom s koje se obaraju čunjevi imao sam desetak godina ranije (1979.) prilikom posve neobaveznog odlaska s prijateljima u kuglačku dvoranu. Od tog trenutka i prvih početaka potom je prošlo deset godina, kada sam se ponovno zainteresirao za kuglanje i odlučio se aktivnije posvetiti ovom sportu.
4Znakovito je kako ste iznimno brzo preskočili iz rekreativnog u natjecateljski razred. Gdje ste i za koju momčad prvo nastupali?
Moj prvi i matični klub je bio upravo »Integral«, koji je tada imao momčad koja se natjecala u Općinskoj ligi Subotice. Zahvaljujući dobrim rezultatima koje sam pokazivao na treninzima odmah sam upao u prvu, natjecateljsku postavu.
4Tijekom proteklih godina promijenili ste nekoliko momčadi.
Za »Integral« sam nastupao u periodu od 1989. godine sve do 1992. godine kada se uslijed nedostatka financijskih sredstava ova momčad rasformirala, u želji za nastavkom aktivnog bavljenja kuglanjem formirali smo sami novi klub pod imenom »Hemcolor«. Poslije nekoliko sezona prešao sam u momčad »Zorke«, da bi na koncu zaigrao za »Birografiku« koja se danas natječe u prvoj Vojvođanskoj ligi.
4Kakva je konkurencija u prvom vojvođanskom kuglaškom razredu?
Ove godine se u Prvoj Vojvođanskoj ligi natječe 10 momčadi, u prva tri, dosada, odigrana ligaška kola moja momčad je zabilježila 1 pobjedu i dva poraza. Moram spomenuti kako smo prošle godine u istom razredu natjecanja, ali s 12 momčadi u konkurenciji, zabilježili odlično drugo mjesto u ukupnom poretku i da nam je titula prvaka izmakla za jedan bod.
4Za naše čitatelje koji se slabije razumiju u kuglanje pojasnite sustav natjecanja, te koliko kuglaša učestvuje u jednom službenom susretu?
Svaka momčad broji 6 igrača i 2 rezerve. Svaki kuglač tijekom susreta mora izbaciti 120 hitaca, koji se razvrstavaju na četiri staze (30 ukupno – 15 u puno i 15 čišće-nja). Na koncu, zbrajanjem ostvarenog rezultata dobiva se ukupni pobjednik.
4Koliko prosječno iznosi vaš rezultat, a koliko osobni rekord?
U prosjeku na jednom meču oborim između 470 i 550 čunjeva, što u mnogome ovisi o kvaliteti staze na kojoj se baca. Glede mog osobnog rekorda on iznosi 578 oborenih čunjeva.
4Gdje je najbolja vojvođanska kuglana?
Trenutačno je najbolja kuglana, tj. njene staze u Kanjiži i na njima se mogu postizati najbolji rezultati. Moja momčad, »Birografika«, trenira na jedinoj službenoj kuglani u Subotici, onoj u Domu vojske.
4Što je po vama presudno za jednog kvalitetnog kuglaša?
Uz nezaobilaznu tjelesnu spremu potrebnu za više od stotinu izbačaja kugle, ponajprije je potrebna velika količina koncentracije bez koje se ne može ostvariti dobar i kontinuirani rezultata, ali prečesto odlučuje i veliki segment sportske sreće.     g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika