Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Pi­ra­mi­da« i u Be­o­gra­du

Prošle televizijske sezone na HRT-u je započelo emitiranje »Piramide«, show programa u kojemu su na zadane, aktualne teme diskutirale poznate osobe iz javnog života. Prema originalnoj ideji njezinog supruga Dubravka Merlića, inače glasovitog hrvatskog TV novinara i negdašnjeg urednika Dnevnika, Željka Ogresta, scenaristica i voditeljica ove emisije koja se emitira uživo, uz neposredno sudjelovanje publike u studiju i cjelokupnog televizijskog auditorija, uspjela je u potpunosti osvojiti brojne simpatije milijunskog gledališta. Uspjeh i kvaliteta su prepoznati i s ove strane granice, i zahvaljujući beogradskoj tvrtki »Adrenalin«, domaća verzija »Piramide« startala je prošle nedjelje na programu televizijske kuće »Pink«.
4Kako je uopće došlo do originalne ideje za kreiranjem »Piramide«?
Sve je to započelo negdje prije godinu i pol kada je i sama »Piramida«, nastala prema originalnoj ideji mog supruga Dubravka Merlića, ponuđena kao projekt hrvatskoj televiziji, koja je odmah pokazala veliki interes za realiziranje ovog showa. Inače, cijeli projekt se radi u svojevrsnoj koprodukciji naše tvrtke i HRT-a.
4Poslije iznimno uspješne premijerne sezone, vaš projekt se probio i izvan hrvatskih granica.
Opće zadovoljstvo nakon uspješno završene prve sezone emitiranja »Piramide«, još više je uvećano interesom koji je pokazala tvrtka »Adrenalin« iz Beograda, koja je otkupila prava za emitiranje i u suradnji s Pinkom naš projekt je započeo svoj život i u SiCG.
4Za popularnost i gledanost ovog nesvakidašnjeg televizijskog programa zasluge, u prvom redu, pridaju uveliko i vama kako voditelju i moderatoru. Na koji način se pripremate prilikom izbora tema i učesnika za svaku novu emisiju?
U prvom redu mnogo toga radimo zajednički, s našom odličnom ekipom suradnika i uvijek nastojimo da prilikom odabira gostiju vodimo računa da su oni na primjer iz različitih krugova javnog života, te da, što je iznimno važno, imaju različite poglede glede zadanih tema. Moja uloga, kao scenaristice i voditeljice, ogleda se u pripremi 5 glavnih tema koje su najaktualnije tijekom proteklog tjedna i uvijek nastojim odabrati, uz pomoć koscenarista Željka Matića s Radija 101, da to bude ono što bi moglo našu publiku najviše intrigirati i zainteresirati. Generalno, nema tu baš neke velike mogućnosti za opsežniju pripremu, jer nikad ne možete znati unaprijed što će se dogoditi…
4Koliko imate u prosjeku telefonskih poziva gledatelja tijekom jedne emisije?
Prilikom emitiranje svake »Piramide« koja ide isključivo uživo, u prosjeku dobivamo na desetine tisuća telefonskih poziva naših gledatelja koji svojim glasovima izravno utječu na konačni ishod dobivanja pobjednika pojedine emisije. Konkretno u prošloj »Piramidi« smo imali oko 75.000 poziva. Obzirom kako imamo angažiranog javnog bilježnika koji se brine o regularnosti, svaki poziv se pedantno bilježi i često može biti odlučujući glede konačnog rezultata. Tako je prošle nedelje Jambo (Gabrić) pobijedio Alku (Vuicu) za 1 posto ukupnih glasova (omjer je bio 41-40 posto).
4Kvaliteta Piramide već je prepoznat i izvan Hrvatske, i ne samo glede emitiranja na beogradskom Pinku. O čemu je riječ?
Prije nekoliko mjeseci je u konkurenciji 2000 televizijskih programa, naša »Piramida« ušla u završni izbor 70 najboljih, što najbolje govori da je njezina kvaliteta prepoznat i u svjetskim mjerilima. Na toj »svjetskoj burzi TV programa«, na kojoj je bio nazočan moj suprug Dubravko Merlić, iskazan je golem interes za naš program i potencijali za otkup ove posve originalne emisije, koja je prije svega i hrvatski proizvod. Ne moramo mi uvijek kupovati strane programe, već ih možemo i sami stvarati i izvoziti vani.
4Na koncu, kao mater troje djece, kako sve to uspijevate postići?
Veliku pomoć imam u asistenciji baka i djedova, koji uskaču kad god je to potrebno, no velika stvar je što većinu poslova u svezi pripreme same emisije mogu uraditi i doma, uz računalo.                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika