Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ka­ko se obući?

Jedna od znakovitih osobina jeseni, tople ljetne jeseni u kojoj ove godine uživamo, jamačno je izražena temperaturna razlika između početka dana i njegove druge, sunčanije polovice. Tijekom jutarnjih sati, sve dok se sunce ne uspe dovoljno visoko na nebu, obično je poprilično svježe i svi oni koji »rano rane« znaju da se moraju »ogrnuti« džemperom ili čak i jaknom prilikom izlaska van.
    Ali, samo par sati kasnije, sunce svojom zakasnjelom toplinom natjerat će na skidanje svih suvišnih dijelova garderobe i jutarnja »zaštita« postat će suvišni teret.
JUTARNJA JESENSKA DILEMA: Vjerojatno svatko od nas svakog jesenskog jutra, posebice ukoliko vremenska prognoza najavljuje topliji dan, ima uvijek prisutnu dilemu što izabrati iz ormara. U pitanju koje se samo nameće po sebi, traži se pomalo komplicirani odgovor na pitanje: Kako se obući, a pritom se ujutro ne smrznuti, a poslije ne »skuhati«?
    Blago onima koji uvijek uspiju pronaći pravi odgovor! Evo kako to praktički izgleda i koje su dvije najčešće mogućnosti u izboru, ukoliko ste pješak/inja:
Varijanta 1: Bolje se ujutro toplije obući, u nastojanju da se izbjegne »smrzavanje« prigodom odlaska na radno mjesto, školu ili već tamo gdje ste se zaputili. »Toplije« znači izabrati odgovarajuće dijelove garderobe koji po vokaciji pripadaju jesenskom načinu oblačenja oličenom u debljim materijalima.
Posljedica: Kada sunce zasija toplinom, postoji realan rizik preznojavanja i problema s pretoplom odjećom, te njenim viškom (džemperi, jakne) koji poslije morate nositi u rukama sve do kuće (ukoliko niste motorizirani).
Varijanta 2: Unatoč hladnijem jutru, hrabro se odlučujete za laganiju odjevnu kombinaciju primjereniju ljetnom dobu, računajući da ćete hrabro izdržati svježinu na putu do odredišta prema kojemu ste se zaputili. Drhtanje nastojite zatomiti bržim tempom hoda, hrabreći se da izdržite, jer ćete poslije uživati u »mudroj odluci« dok se drugi budu »kuhali«
Posljedica: Postoji ozbiljna mogućnost da za jutarnju »hrabrost« budete nagrađeni solidnijom kihavicom ili virozom. Imunima ostaje zadovoljstvo uživanja u toplim podnevnim i poslijepodnevnim satima, kada se rasterećeni garderobnog balasta mogu mirno vraćati doma.
VREMENSKA PROGNOZA: U nastojanju da donesete ispravnu jutarnju odluku glede adekvatnog izbora oblačenja, zasigurno je veoma praktički biti upoznat s aktualnom najavom predstojećeg vremena. Ukoliko će, prema prognozi, dan pred vama biti topliji, najbolje je pristupiti tzv. kombiniranom načinu oblačenja koji podrazumijeva nešto laganiju garderobu uz dodatak »priručne« zaštite u vidu dodatnog toplijeg odjevnog predmeta koji se poslije skida. Kombiniranjem ljetne i jesenske garderobe možete se samo donekle zaštiti, jer vas i tako može iznenaditi toplinski val, ali ste barem »sigurni« glede »jutarnje drhtavice«. Ako, pak, meteorolozi najavljuju hladniji jesenski dan dileme ne bi trebalo biti i smjer u oblačenju vodi samo k toplijim komponentama bez pretjerane opasnosti da bi se moglo pogriješiti.
PONIJETI KIŠOBRAN ILI NE?: Uz jesensko doba, posebice u danima kada »kiša visi nad glavom«, česta je jutarnja dilema u pitanju iz međunaslova. Naime, samo nošenje kišobrana, osobito kada se njegova uporaba pokaže izlišnom, predstavlja dodatni balast u često zaposlenim rukama (nošenje tašne, najlon vrećica, alata i sl.). Pogled u jutarnje nebo, ukoliko oblaci nisu previše indikativni u najavljivanju skorašnjih padalina, zna biti »mač s dvije oštrice« u traženju ispravne odluke. Je li bolje riskirati i ne vući dosadni kišobran, o kojemu još moramo dodatno voditi računa da ga ne izgubimo ili zaboravimo negdje, ili se osigurati za svaki slučaj i ponijeti ga. Padne li kiša toga dana, pogotovo ukoliko su enigmatičari vani, odgovor saznaju i sami
D. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika