Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrckova sveznalica

SA­ZNAJ NE[TO VI[E I OBO­JI SLI­KE!

ŠTO JE TOTEM?
U našem društvu živimo u obitelji a bliža porodica s rođacima čini zajednicu. U nekim dijelovima svijeta postoje primitivna plemena i narodi koji vjeruju da su potekli od neke životinje, biljke ili mitološkog bića. U takvim slučajevima, rod se zove po životinji ili biljci, i neki simbol tog pretka postaje simbol ili totem te zajednice. Mnogi od ovih rodova imaju totemski stup na kojem se nalaze duborezi u boji. Na tim stupovima je predstavljen totem životinja ili važna bića iz povijesti roda. Ti stupovi se veoma poštivaju i mesto su okupljanja i obreda.

 KAKO JE POSTAO CIRKUS?
Čovjek je oduvijek volio zabavljati se. U staroj Grčkoj su održavane utrke ubojnih dvokolica, u Kini su postojali akrobati a u Egiptu ukrotitelji divljih životinja. Prvi cirkusi su nastali u Rimu a predstave su održavane u ogromnoj areni zvanoj Circus Maximus. Tek 1768. godine, Englez Filip Estli je u Londonu osnovao cirkus koji je potpuno ličio na današnje. Prikazivane su jahačke veštine, akrobati, klovnovi i igrači na konopcu. Ovu zamisao prihvatili su i drugi ljudi, pa je tako cirkus postao omiljena zabava širom svijeta.
 



ZAŠTO SU LJUDI VJEROVALI U VJEŠTICE?
 Čovjek se plaši mnogih stvari. Kada nije u stanju shvatiti zašto se nešto zbiva, a osobito kada se boji, pokušava ih objasniti tajanstvenim uzrokom. Vjerovanje u vradžbine predstavljalo je način da se objasne grom, munja i druge sada već poznate i prirodne pojave. Vjerovalo se da su vještice žene velike natprirodne moći koje ljudima nanose zlo i noću jašu na metli. Ta vjerovanja su bila prisutna pre više stotina godina kod primitivnih i neobrazovanih ljudi.

 

Uređuje: Ivana Petrekanić Sič

Priredio: Zoltan Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika