Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sli­ka­nje pej­zaža kraj ri­je­ke Kiđoš

U predivnom prirodnom okruženju u okolici Sombora, kraj rijeke Kiđoš, obitelji Šeremešić i Kovač ugostili su 8. listopada u svojim vikendicama sudionike likovne kolonije »Colorit«. Pored slikara iz Sombora i okolice, na ovogodišnjoj koloniji »Colorit« sudjelovali su i slikari iz Subotice. Ovu likovnu koloniju organiziralo je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Vladimir Nazor« iz Sombora.
    Vrbe, jaseni, topole, hrastovi, bagremi i bujna vegetacija uz rijeku Kiđoš inspirirala je slikare koji zastupaju tradicionalan izraz da naslikaju brojne pejzaže, a njihovo ushićenje pred ljepotama prirodnog okruženja oživjelo je nekadašnje geslo njemačkih umjetničkih druženja »Hinaus ins Freie!« (Napolje u slobodu!).
TRADICIONALAN SUSRET SLIKARA: »Kolonija ‘Colorit’ postala je tradicionalan susret slikara koji se druže u radu. Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo ‘Vladimir Nazor’ već petu godinu zaredom organizira ovu koloniju, a nastojat ćemo je organizirati i dalje. Do sada je kolonija održavana u drugoj polovici rujna, ali je ove godine termin održavanja pomjeren za listopad. Dosadašnje kolonije uvijek su se održavale na salašima koji su u posjedu članova našeg Društva, a ove godine sudionike kolonije ugostili su u svojim vikendicama obitelji Šeremešić i Kovač. Na koloniji sudjeluje dvanaest slikara iz Sombora i okolice, kao i slikari iz Subotice. Naše Društvo osiguralo je platna i boje za rad slikara, a naslikana djela će ostati u fundusu Društva. HKUD ‘Vladimir Nazor’ obilježit će u prosincu 69-tu godišnjicu od osnutka Društva, što će ujedno biti i otvorenje proslave 70-to godišnjice, jer će sve naše naredne manifestacije biti u znaku tog jubileja. Početkom prosinca održat će se prvo jedna izložba slika, a druga večer će sadržavati svečani program kojom će se otvoriti obilježavanje jubileja Društva ‘Vladimir Nazor’. Za treću večer planira se održavanje kulturno-umjetničkog programa. U ovoj godini naše Društvo će još organizirati jednu duhovnu tribinu, izložbu Božićnih kolača i Božićni koncert. Sada već znamo da ćemo sljedeće godine gostovati na Braču u Postirama, u rodnom mjestu književnika Vladimira Nazora u povodu 130-te obljetnice od njegova rođenja. Na toj manifestaciji nastupit će naša dramska i folklorna sekcija«, rekao je predsjednik HKUD-a »Vladimir Nazor« Šima Raič, ne krijući zadovoljstvo što Društvu kojemu je on čelu predstoji obiljažavanje 70-to godišnjice od osnutka, ali i zbog uspješno organizirane kolonije »Colorit«.
ODLIČNI UVJETI ZA RAD: Svoje utiske o sudjelovanju na koloniji »Colorit« iznio je i jedan od gostiju, slikar Lajčo Vojnić Zelić, član Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo«. »Peti put sudjelujem na koloniji ‘Colorit’, dakle od njenog osnutka. Na koloniji sam se uvijek divno osjećao, uvjeti za rad su odlični, a priroda je u okolici Sombora zaista predivna. Nedaleko od vikendica obitelji Šeremešić i Kovač nalazi se Veliki bački kanal. Odšetao sam do tamo i slikao kanal i njegove obale«, rekao je Lajčo Vojnić Zelić, pokazujući završenu sliku koju je radio u tehnici ulja na platnu.
SLJEDEĆA KOLONIJA U ZNAKU JUBILEJA: »Od kako naše Društvo organizira likovnu kolonu ‘Colorit’, sudionici su bili ugošćeni na nekom od salaša koji su u vlasništvu članova našeg Društva, ali ove godine smo se odlučili za promjenu ambijenta. Nismo željeli da to bude urbani ambijent, a kako su do sada na koloniji rađeni motivi salaša, ove godine smo se odlučili za održavanje kolonije kraj rijeke Kiđoš koja sa svojom okolicom pruža inspiraciju za slikanje pejzaža«, rekla je Marija Šeremešić, pročelnica Dramske sekcije HKUD-a »Vladimir Nazor«, koja je bila jedna od domaćica ovogodišnje kolonije »Colorit«.
    Prilikom zatvaranja kolonije, kada su izloženi nastali radovi, Marija Šeremešić se zahvalila svim sudionicima, a predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Josip Z. Pekanović je uz čestitke sudionicima i organizatorima, prenio i pozdrave predsjednika Skupštine općine Sombor Jovana Slavkovića. Sudionike kolonije i organizatore pozdravili su i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, a koloniju je zatvorio Šima Raič, najvaljujući da će se sljedeća kolonija »Colorit« održati u znaku proslave jubileja 70-to godišnjice od osnutka Društva »Vladimir Nazor«. Nakon zatvaranja kolonije, sudionici, domaćini i gosti, nastavili su druženje uz glazbu tamburaša, članova HKUD-a »Vladimir Nazor«.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika