Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dva ju­bi­le­ja

U organizaciji »Pučke kasine 1878.«, proteklog tjedna su proslavljena dva značajna jubileja – 100 godina od rođe-nja inženjera arhitekture Baltazara Bolte Dulića (6.1.1905. – 23.7.1982.), odnosno 70 godina od posvete crkve Sv. Josipa radnika u Đurđinu (6.10.1935.).
    Na Otvorenom sveučilištu, u petak 7. listopada održano je predavanje o životu i djelu inženjera arhitekture Baltazara Dulića – Bolte, kako su ga mnogi poznavali. Uvodne riječi i nostalgično sjećanje na oca, izrekla je Nevenka Fabijan Vidaković, kćerka Bolte Dulića, koja danas živi u Zagrebu. Ona je čest gost u Subotici, jer su joj korijeni i rodna kuća ovdje.
UTJECAJ ZAGREBAČKE ŠKOLE: Nastavak predavanja o arhitekti Bolti Duliću iznio je ing. Vidor Fabijan, unuk Baltazara Dulića. On je svoje predavanje započeo od najranijeg sjećanja na dida Boltu, koji mu je dozvoljavajući da crta po radnom stolu već tada usadio sklonost prema lijepom crtanju, promatranju lijepih projekata svog djeda, pa tako i samoj arhitekturi. Sudbina ili sreća, ali Vidor Fabijan je od veoma rane mladosti bio »predodređen« za arhitketuru i on danas ima svoj vlastiti arhitektonski biro u Zagrebu.
    Djelo ing. Baltazara Bolte Dulića je veoma opsežno. Počeo je svoj radni vijek kod građevinskog inženjera Lea Štrasa a kasnije kod Dragutina Karolja Molcera. Jedno od prvih radova bio mu je projekt samostana časnih sestara »Kćeri milosrđa« iza Kerske crkve (Crkva sv. Roka). Već kod ovog djela, kao i na kasnijim djelima, vidi se utjecaj zagrebačke škole, moderan dizajn bez mnogo ornamentike, ravne linije, velike ravne površine, arhiterktura tako riješena da služi čovjeku za uživanje s mnogo svjetla. Diplomirao je 1930. godine.
BROJNI PROJEKTI: Veoma plodan rad Baltazara Bolte Dulića je veoma teško registrirati, jer je veoma mnogo projektirao. Od crkvi, župnih dvorova, funkcionalnih zgrada, restauracija mnogo sakralnih objekata, tvorničkih zgrada, stambenih objekata do, po mom skromnom mišljenju, njegove najznačajnije monumentalne i veoma lijepe građevine – Ljetnje pozornice na Paliću. Projektirao je do smrti, a zadnje djelo mu je crkva Marije majke Božje u Aleksandrovu, koju nije uspio dočekati da se posveti, jer je neminovna smrt bila brža. Popis njegovih djela prezentiran od strane njegova unuka Vidora Fabijana bio je veoma inpresivan i iznosio je dobrim preko 100 jedinica.
    U nastavku predavanja gradski arhitekt mr. Zsombor Szabó  plastično je prikazao rad Baltazara Bolte Dulića u širem prostornom projektanskom smislu, jer je on i projkektant u suradnji sa Karlom De Negrijem prvog urbanističkog plana Subotice. Među veoma širokom lepezom njegovih djela nalazi se i prvi urbanistički plan njegovog rodnog Đurđina.
PRIZOR ZA UŽIVANJE: Posebice je istaknuto njegovo prvo samostalno djelo, projektiranje crkve u Đurđinu, koje mu je dao u zadatak msgr. Lajčo Budanović, subotički biskup. Crkva je sazidana u veoma kratkom roku od ožuja do listopada 1935 godine i posvećena već 6. listopada 1935. godine.
    Također je istaknut i njegov projekt Ljetne pozornice sakrivene skoro nevidljivo u moru zelenila i borove šume na Paliću. Gledatelj mora doći sasvim blizu pa tek onda uočiti glavni portal od prirodnog kamena, popeti se stubištem i tek onda pukne pogled na velelijepu pozornicu s preko tisuću sjedišta. Prizor za uživanje, jer se na jednom mjestu može uočiti nenametljiva, ogromna pozornica s dvije kule i svim pratećim sadržajem, majstorski konstruirana.
GRADNJA CRKVE SV. JOSIPA RADNIKA U ĐURĐINU:U nedjelju 9. listopada u crkvi Sv. Josipa radnika u Đurđinu održana je misa za pokojnog Baltazara Boltu Dulića, koju su prikazali msgr. Bela Stantić, generalni vikar subotičke biskupije i mr. Lazar Ivan Krmpotić. Poslije mise je Vidor Fabijan pročitao dijelove teksta Bele Durancija o djelu Baltazara Bolte Dulića koji se odnosi na gradnju crkve Sv. Josipa radnika u Đurđinu.
    U velikoj župnoj dvorani Nevenka Fabijan Vidaković otvorila je postavljenu izložbu dokumenta, planova i fotografija o gradnji crkve sv. Josipa radnika, uz prisustvo generalnog konzula Republike Hrvatske u Subotici Davora Vidiša, zamjenika predsjednika Općine Subotica i predsjednika DSHV-a Petra Kuntića, ministrice poljoprivrede Ivane Dulić Marković i mnoštva Đurđinčana i gostiju iz Subotice. Izložbu je postavio Ljudevit Vujković Lamić.
LJ. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika