Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ras­pje­va­na šoka­di­ja

U Bačkom Monoštoru održana je 9. listopada svečanost u povodu Zavitnog dana. Svečanost je obilježena kulturno-umjetničkim programom u kojemu su pred brojnom publikom u sportskoj dvorani Osnovne škole »22 oktobar« nastupili članovi Kulturno-umjetničkog društva Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora, Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva »Vladimir Nazor« iz Sombora, Kulturno-umjetničkog društva »Rumunka« iz Bačkog Monoštora i članovi Kulturno-prosvjetne zajednice Hrvata »Šokadija« iz Sonte, a solistički koncert je održao popularni pjevač Krunoslav Kićo Slabinac.
    Svečanost je održana prije Zavitnog dana, kada žitelji Bačkog Monoštora 13. listopada svake godine odaju štovanje Majci Božjoj svetom misom zahvalnicom. Zavitni dan sela obilježava se još od 1944. godine, kada se tadašnji župnik Matija Zvekanović sa župljanima zavjetovao Majci Božjoj, jer je tog 13. listopada 1944. godine, na dan posljednjeg Gospinog ukazanja u Fatimi, minula opasnost od ratnog razaranja sela.
»NAJSELO 2004.«: Stihovi Katice Pašić: »Ima jedno selo nije baš ni malo, u blizini Sombora / građeno je u kavadrat / dvanaest sokaka i sto osam ćoškova / sokaci su pravi, široki i na svakom ćošku, / četiri ćoška ima / to je nezamislivo, to se videt mora«, kojima je program započet, izmamili su pljesak publike, a voditeljica programa Marija Mrgić pozdravila je Monoštorce, goste i sudionike programa, nakon čega su nastupili domaćini, članovi KUDH-a »Bodrog« sa spletom šokačkih pjesama i plesova »Most«.
    Nakon pjesme i plesa, predsjednik KUDH-a »Bodrog« i potpredsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Stipan Šimunov također je uputio pozdravne riječi publici i gostima i iznio svoje uvjerenje da su Monoštorci brojnim aktivnostima u okviru Društva »Bodrog« opravdali nagradu »Najselo 2004.«, koja im je dodijeljena kao godišnja Nagrada za kulturu Hrvatske matice iseljenika za najuspješnije selo hrvatskih manjina u Europi, a zatim je predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk zaželio uspješnu afirmaciju šokačkih Hrvata iz Monoštora i u budućnosti.
ZADUŽBINA ZA GENERACIJE KOJE DOLAZE: Pozdravne riječi Monoštorcima i gostima na svečanosti Zavitnog dana sela Monoštor i župske zajednice, uputio je u ime Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović«, vlč. dr. Andrija Kopilović:
    »Bilo nam je lijepo prošle godine kada je Monoštor dobio odličje najvećega priznanja kao zajednica i mjesto ‘Najselo 2004.‘ od Hrvatske matice iseljenika. Tada sam govorio u njihovo ime, a sada sam sretan što mogu govoriti u ime jedne institucije za kulturu, povijest i duhovnost koja ima osobitu brigu njegovanja kulturne baštine, proučavanja povijesti i produbljivanja duhovnosti. Kultura je baština, ali i zadatak od samoga življenja do stvaranja onih vrednota koje ostaju ne samo obogaćujuće u našem životu, nego trajno, kao zadužbina i za generacije koje dolaze iza nas. Kultura je kult, a kult je Bogoštovlje i čovjekoljublje. Zato je svaka kulturna večer susret vertikale i horizontale vrednota u čijem je središtu duh čovjeka koji zna živjeti, vrednovati i baštiniti. Večeras je naglašena i povijesna dimenzija ovoga slavlja, jer je upravo šezdeset godina od onoga velikoga zavjeta koji nas i danas obvezuje, a to je spas ovoga sela od planirane propasti kojoj je na put stao Svevišnji, zahvaljujući upravo vjeri vaših otaca i majki. Večeras se sjećamo, a 13-og ćemo se naći i na samom zavjetu da bi mlađima ostavili u testament povijest ne samo ovih šezdeset godina, nego od početka, do naših dana, tako protkanih i utkanih u ovo selo da ono s pravom nosi naslov Najsela«, rekao je vlč. dr. Kopilović i istaknuo da ga osobito veseli dimenzija duhovnosti na ovoj svečanosti, jer je svaka pjesma i igra raspjevane šokačke duše u riječi i ritmu odraz dubine i ljepote iskonske Šokačke duhovnosti.
    Uslijedile su pozdravne riječi generalnog konzula Republike Hrvatske u Subotici Davora Vidiša, generalnog konzula Republike Hrvatske u Mađarskoj Ivana Bandića, potpredsjednice Skupštine Općine Sombor Márte Horvát Odri i direktora  NIU »Hrvatska riječ« Zvonimira Perušića, a Stipan Šimunov je pozdravio svećenike Katoličke i Pravoslavne crkve, kao i monoštarskog župnika vlč. Gorana Vilova, te hrvatske novinare iz Bača koji kreiraju radio-emisiju »Zvuci naše ravnice« i zahvalio se brojnim sponzorima koji su pomogli održavanje ove svečanosti, kao i na razumijevanju i pomoći Osnovnoj školi »22. oktobar« i tajniku Mjesne zajednice Zoranu Mileru.
KONCERT KIĆE SLABINCA: Nakon stihova: »Kraj Dunava sva su sela mala / Šokica se Bunjevcu dopala« nastupili su čanovi HKUD-a »Vladimir Nazor«, koji su pjesmu i ples ugradili u atraktivan igrokaz. Nakon njihovog nastupa, Antun Kovač je recitirao svoju pjesmu »Salaši na spratu«, a zatim su nastupili članovi KUD-a »Rumunka« koji su se predstavili s plesnom točkom »Romska večer«. Uslijedio je nastup članova KPZH »Šokadija« koji su svojim plesom potvrdili stihove: »Kad zaigra mlada šokadija, pod njima se zemljica savija«, a velikim pljeskom publike nagrađen je i nastup pjevačke skupine KUDH-a »Bodrog«, koja je s ostalim sudionicima programa otpjevala pjesmu »Naši stari«.
    Kulturno-umjetnički program u povodu Zavitnog dana okončao se uspješnim solističkim koncertom popularnog pjevača Krunoslava Kiće Slabinca koji je pjevao bećarce i pjesme uz tamburašku glazbu, ali i one iz domena zabavne glazbe, kao što su »Plavuša« i »Zbog jedne divne crne žene«, a otpjevao je i rock’n’roll pjesmu posvećenu njegovoj generaciji koja je rasla uz rock muziku, a koja se zove »Rock’n’roll band«. Publika je srdačno pozdravila pjevača Slabinca i dugotrajnim je pljescima oduševljeno reagirala poslije svake izvedene pjesme. Nastup popularnog pjevača zaokružio je slavlje i zabavu u Bačkom Monoštoru na zadovoljstvo svih.

 Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika