Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Upis djece u Likovni odjel
HKC »Bunjevačko kolo«

Likovni odjel HKC »Bunjevačko kolo« poziva roditelje čija su djeca zainteresirana za crtanje i slikanje da prijave svoju djecu na telefon 524-938. Rad će se odvijati subotom u terminu od 9 do 11 sati u zgradi zaostavštini dr. Vinka Perčića u Ulici Bledska 2.

Predaja u kamenu sačuvana

O trotomnom djelu dr. Dezső Csúszó a »Könyőrgésünk szinhelyeiI – II-III« (Subotica 2003, 2004, 2005), u nakladi »Eletjela«, govorili su: dr. Antal Hegedűs, mr. Valeria Devavari i Milovan Miković, u Kapeli crkve sv. Mihovila prilikom promocije knjige 9. listopada. Autor je do sada obradio bezmalo 400 spomen-križeva što su u 20. i prethodnim stoljećima podignuti u subotičkom ataru. Uskoro, treba biti tiskan četvrti tom u kojem će biti obrađeni križevi u Bajmoku i Čantaviru. Sa stanovišta Hrvata, odnosno, Bunjevaca, djelo dr. Csúszóa, među ostalim, značajno je i radi toga što svjedoči kako su tekst na ovim sakralnim objektima ispisivali prema hrvatskom standardu svoga doba, uz rijetka odstupanja, što na najbolji način opovrgava sva dosadašnja osporavanja raširenosti hrvatskog jezika u ovom podneblju.

Dječji Festival folklora u Tavankutu

Priredba za najmlađe, X. dječji Festival folklora pod nazivom »Djeca su ukras svijeta« održat će se 15. listopada u Tavankutu u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec«. Svečani program počinje u 19 sati u Domu kulture. Ulaznice se mogu kupiti na dan koncerta, na biletarnici Doma kulture, po cijeni od 80 dinara.

















Poziv na Smotru učeničkih zadruga

Na 17. Smotru učeničkih zadruga Republike Hrvatske pozvane su i OŠ »Ivan Milutinović« iz Subotice, OŠ »Matija Gubec« iz Tavankuta i Srednja poljoprivredna škola iz Bačke Topole. Smotra će se održati u Zadru od 18. do 22. listopada, a učenici iz Vojvodine predstavit će svoje radove od slame.

Završene 35. varaždinske barokne večeri

Dodjelom nagrada, 9. listopada završene su 35. varaždinske barokne večeri. Nagradu »Ivan Lukačić« za najveći umjetnički domet ansambla dodijeljen je ansamblu »Labyrinto« specifičnog sastava – isključivo od obitelji glazbala viola da gamba, za koncert održan 30. rujna sa solistom kontratenorom Davidom Cordierom i pod umjetničkim vodstvom Paola Pandolfa u velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a. Nagrada »Ivan Lukačević« za muzikološki rad koji bitno pridonosi istraživanju naše glazbene baštine dodjeljena je Miljenku Grgiću, a nagrada »Jurica Murai« za iznimno umjetničko ostvarenje dodjeljena je slovenskom dirigentu Mirku Cudermanu, dok je Vjesnikovu nagradu »Kantor« za interpretaciju djela Johana Sebastiana Bacha dodjeljena hrvatskoj čembalistici Višnji Mažuran.


Međuopćinska organizacija slijepih
i slabovidih organizira koncerte

U povodu Svjetskog dana bijelog štapa, Međuopćinska organizacija slijepih i slabovidih organizirala je koncert pod nazivom »Vidim te srcem«. Koncert, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, održan je u četvrtak, 13. listopada, u Velikoj vijećnici Gradske kuće, a nastupili su učenici srednje Muzičke škole iz Su-
botice. Još jedan koncert kojega organizira Međuopćinska organizacija slijepih i slabovidih bit će održan u subotu, 15. listopada, u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Na njemu će nastupiti pijanist iz Mađarske Tamás Érdi, a na programu su djela Mozarta, Beethovena, Liszta, Bartóka i Kodálya. Tamás Érdi rođen je u Budimpešti 1979. godine, vid je izgubio kao novorođenče, a glasovir je počeo svirati s 5 godina. U 17 godini dobiva prvu nagradu u Moskvi na međunarodnom natjecanju, studira u Beču, a postdiplomski studij završava u Torontu u Kanadi, gdje dobiva zvanje umjetnika. Nastupao je u mnogim gradovima diljem svijeta. Koncert počinje u 20 sati, a ulaz je slobodan.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika