Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Regija zaslužuje bolji tretman

OSIJEK – Peta je ovo sajamska priredba ove godine na Pampasu, a osma je godina za redom kako organiziramo osječki jesenski sajam, rekla je Nada Maglaić, direktorica Osječkog sajma d. d. »Ovo je rekordna godina i prijavljenih je 120 izlagača iz Hrvatske, Mađarske i Rumunjske, koji će u sljedeća tri dana na više od 2000 četvornih metara zatvorenog i 3000 otvorenog prostora predstaviti bogatu ponudu s područja poljoprivrede i prehrambene industrije, građenja, grijanja, kože, tekstila, zdravlja, ekologije i sl. Novina je ove godine što u suradnji s županijskim pčelarskim savezom organiziramo ‘Dane pčelarstva’ uz konzumaciju meda i proizvoda od meda te niz predavanja tipa okruglog stola«.
    Na otvaranju su govorili župan Krešimir Bubalo i dogradonačelnik Gordan Matković. »Odlično smo predstavili našu županiju na nedavnom Eko-etno sajmu u Zagrebu i zavrijedili dvije glavne nagrade, za najbolji štand i za najbolji nastup, i time pokazali da slavonske ruke i slavonska pamet znaju proizvod osmisliti, ali i prezentirati ga, pa evo i potvrde na ovom našem sajmu da se prijavi rekordnih 120 tvrtki iz zemlje i inozemstva, te najprije pozdravljam sve naša izlagača a posebice naše prijatelje iz Mađarske i Rumunjske. Ovaj je prostor postao premali za ovako veliki interes naših tvrtki, te u partnerstvu s gradom moramo iznaći način, bilo da ga proširimo ovdje, ili da ga izmjestimo negdje gdje ćemo imati znatno više prostora. Ova naša regija zaslužuje jedan bolji pristup i jedno bolje vrijednovanje, jer i mi i naši susjedi u drugim slavonskim županijama bilježimo sve bolje rezultate. Godine 2000. imali smo 74.000 uposlenih a danas je ta brojka narasla na 88.000, prije dvije godine imali smo 38.000 neuposlenih a danas se ta brojka svela na 30.000, a i svi ostali gospodarski pokazatelji govore da je ovo prelomna godina pa u idućem periodu očekujemo još snažniji razvoj«, istaknuo je župan Bubalo.
    »Zadovoljstvo mi je, da nakon sedam godina moje nazočnosti na otvaranju sajmova s one druge strane, (iz oporbe-op. a.), mogu goste i posjetitelje pozdraviti u ime grada i gradonačelnika Đapića. Zadovoljstvo mi je i da ova sajamska priredba raste iz godine u godinu da bi ove jeseni okupila rekordnih 120 izlagača iz cijele Hrvatske i inozemstva, ali također da taj rast nije samo u kvantiteti već i u kvaliteti. Zato, kada smo govorili o 100 dana obnašanja vlasti u gradu, govorili smo prije svega o daljem razvitku gospodarstva, o slobodnim zonama Jug, Istok i Zapad, o mogućnosti da iz naših poreza, dakle naših prihoda potičemo naše poduzetnike, koji otvaraju nova radna mjesta i zapošljavaju naše ljude«, istaknuo je dogradonačelnik Matković, otvarajući osmi jesenski osječki sajam.
    Gosti i posjetitelji potom su obišli Sajam, a na štandu »Apimel«-a iz Višnjevca, dugogodišnji pčelar i vlasnik ove pčelarske tvrtke, Zlatko Gregačević kaže: »Ovaj je sajam u znaku meda i mi pčelari jako smo ponosni na to. Mi smo i do sada imali ocjenjivanje meda na proljetnome sajmu, no to je bio med iz prošle kalendarske godine, i logično je da to radimo u jesen, kada možemo ocijeniti ovogodišnju produkciju meda. Naša, osječko-baranjska županija poznata je po kulenu, vinu i medu i svatko će vam reći da su to prepoznatljive vrijednosti na izbirljivom europskom i svjetskom tržištu. Evo, i naša je tvrtka upravo otvorila predstavništvo u Njemačkoj, gdje već izvozimo naš med, a osim toga traže nam naše proizvode i u Švicarskoj. Osim konzumnog meda nudimo med s dodatkom ljekovitog bilja, kao preparat za očuvanje zdravlja, za grlobolju, dišne putove i sl., zatim medni liker a imamo i kozmetiku na bazi meda i novi proizvod »čokomel«, s 60 posto meda i 40 posto čokolade, namijenjeno djeci, koja baš i ne vole med, ali zato vole čokoladu, i za koji smo na posljednjoj međunarodnoj smotri inovacija dobili zlatnu medalju.
    Privukla nas je i jedna zanimljivost, mladi je poduzetnik iz Podravskih Podgajaca, kod Donjeg Miholjca, Mario Kiš, tkao krpare na minijaturnom tkalačkom stanu. »Imam ja doma i veliki, pravi tkalački stan, star više od 150 godina«, kaže Mario, »ali na ovom malom na sajmovima i drugim smotrama demonstriram tkanje šarenica, krpara, otaraka i malih suvenirskih tepiha. Promidžba je promidžba, i imamo dosta narudžbi, posebice kada se radi o otarcima za svatove, najčešće u šokačkoj crvenoj boji, s motivima listova vinove loze i drugim šokačkim motivima«.
Slavko Žebić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika