Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dan bi­je­log šta­pa

Slijepe i slabovide osobe, na žalost, moraju svoj život živjeti uskraćeni darom vida i često puta su, nepažnjom drugih osoba u svojoj okolici, izloženi brojnim nepravdama u neravnopravnom tretmanu. Predstojeći 15. listopada, kada slijepe i slabovide osobe slave svoj »dan bijelog štapa«, prigoda je da svi preispitamo svoj stav prema ljudima s ovim hendikepom i zapitamo se kako im možemo pomoći i olakšati njihove probleme na koje nailaze u rutinskoj svakodnevici.
    U želji da na ovaj način skrenemo pozornost na njihov praznik, posjetili smo njihovu udrugu u Subotici i porazgovarali s Jánosem Vetštajnom, predsjednikom Međuopćinske organizacije slijepih i slabovidih osoba i Nenadom Nimčevićem, članom Izvršnog odbora zaduženim za kulturne i sportske aktivnosti.
OSIGURATI UČILA: »Naša organizacija obuhvaća šest općina: Suboticu, Bačku Topolu, Mali Iđoš, Sentu, Kanjižu i Adu i na ovom području živi negdje oko 500 naših članova«, kaže Janos Vetštajn. »Kroz djelovanje ove udruge nastojimo ukazati našim članovima koja su njihova prava u skladu sa zakonskim mogućnostima, te pomoći im u njihovom ostvarivanju. Također nastojimo organizirati određeni vid kulturnog života kroz prigodne aktivnosti, kao što su to primjerice prigodni koncerti koje organiziramo 13. i 15. listopada s kojima želimo obilježiti naš dan. Glede sportskih aktivnosti najaktivniji smo u šahu, te nešto i u kuglanju.«
    Vetštajn dodaje kako se osnovni vid djelatnosti organizacije slijepih i slabovidih osoba manifestira kroz kontinuirani kontakt s članstvom oličen u stalnom obavještavanju i informiranju članstva kroz prigodna glasila na Brajevu pismu ili zvučnoj tehnici.
    »Svakog mjeseca izlazi specijalizirani list Odjek, dok na mađarskom jeziku postoji Visszhang, koji se tiskaju zahvaljujući pomoći Pokrajinskog tajništva za kulturu. Usporedo razvijamo i nakladničku djelatnost u kojoj brojimo oko 1000 naslova koji su pohranjeni u Centralnoj knjižnici u Novom Sadu, pa ukoliko naši članovi žele doći do pojedinog štiva oni ga mogu dobiti putem pošte. Određeni manji broj naslova imamo u Subotici, a za šire potrebe dostupna je i knjižnica u Beogradu. Na žalost, u našem članstvu, imamo i 30-ak mališana, s kojom nastojimo, u suradnji s njihovim roditeljima uspostaviti savjetodavnu relaciju u nastojanju njihovog pravilnog razvoja, posebice u dobi do 3 godine. U tom radu nam veliku pomoć pruža diflo pedagog Bratislava Grujičić, koja nam također pomaže u radu s djecom predškolskog i školskog uzrasta, te njihovim prosvjetnim radnicima. Naglasio bih kako trenutačno imamo školsku djecu koja pohađaju nastavu i na hrvatskom jeziku, uz srpski i mađarski jezik, te je prioritetno osigurati im adekvatna nastavna učila i udžbenike za lakše pohađanje nastave i savlađivanje gradiva. Na koncu, naglasio bih program na kojemu trenutačno radimo, a koji se tiče izrade specijaliziranog radnog stola (klupe) za slabovidu djecu, koji bi imao prilagođenu pokretnu ploču sposobnu da se podigne do 60 stupnjeva, što bi olakšalo djeci čitanje, bez pretjeranog opterećivanja kralježnice«, priča Vetštajn.
PREDSTOJI OBILJEŽAVANJE: »Moja dužnost člana Izvršnog odbora zaduženog za kulturne i sportske djelatnosti očituje se prije svega u koordiniranju ovih aktivnosti među članovima naše organizacije«, objašnjava Nenad Nimčević svoju aktivnu ulogu u Međuopćinskoj udruzi slijepih i slabovidih osoba. U radu naše udruge, u Izvršnom odboru i odborima djeluje negdje oko dvadesetak ljudi koji nastoje pridonijeti olakšanju svakodnevice cjelokupnog našeg članstva. Ovisno o zaduženju, aktivisti su angažirani po potrebi i vremenu održavanja pojedinih konkretnih aktivnosti. Tako ćemo povodom svjetskog Dana bijelog štapa organizirati dva koncerta u Subotici i time želimo dostojno obilježiti praznik slijepih i slabovidih osoba. Inače, ovaj dan se, kao opće priznat u cijelom svijetu, slavi od 1992. godine kada je na Svečanoj skupštini svjetske organizacije slijepih i slabovidih osoba, održanoj u Kairu (Egipat) jednoglasno donesena odluka da se 15. listopada slavi kao Dan bijelog štapa. Ovaj dan je uzet u znak sjećanja na tragičnu pogibiju istaknutog člana udruge slijepih koja se dogodila davne 1930. godine na ulicama Pariza, kada je u prometnoj nesreći stradao, jer šećući nije bio odgovarajuće obilježen. Inače sam izum bijelog štapa se pripisuje stanovitom Amerikancu i kao takav je postao internacionalno sredstvo upozorenja na osobe koje su slijepe i slabovide. Glede sportskih djelatnosti i aktivnosti, upriličit ćemo treću godinu za redom i republičko natjecanju šahu u našim prostorijama koje će se ove godine održati na Svjetski dan invalida, s adekvatnim, skromnijim nagradnim fondom i prijelaznim pokalima, a na koncu, kako to uvijek biva organizirat ćemo i zajednički ručak za sve sudionike«, najavljuje Nimčević.                                             g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika