Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uključiti na­ci­o­nal­ne ma­nji­ne u iz­ra­du Usta­va

Za­klju~ci Vi­je}a DSHV-a

Vijeće DSHV-a usvojilo je na svojoj sjednici »Zaključke« kojima se vijećnici Hrvatskog nacionalnog vijeća iz redova ove stranke obvezuju zatražiti rješavanje niza pitanja samog funkcioniranja HNV-a, kao i hitno rješavanje nekoliko aktualnih pitanja u hrvatskoj zajednici.
    Vijećnici se obvezuju na idućim sjednicama HNV-a tražiti hitnu promjenu Statuta, »tako da Vijeće bude stvarni nositelj ostvarivanja prava na samoupravu hrvatske nacionalne manjine a da Izvršni odbor bude samo i jedino izvršno tijelo«. Zatim se traži izrada rebalansa proračuna i donošenje propisa HNV-a kojim bi se sustavno riješila pitanja zarada uposlenika i nagrađivanja dužnosnika. Za Vijeće DSHV-a je upitna i potreba postojanja dvije tajnice, te traže da se i ta odluka preispita. Osim toga članovi DSHV-a koji su vijećnici HNV-a obvezuju se tražiti donošenje propisa kojim se utvrđuju kriteriji za financiranje nakladničke djelatnosti i hrvatskih udruga i institucija, kao i obustavu svakog financiranja do donošenja rebalansa proračuna i toga propisa.
    Prema usvojenim zaključcima članovi DSHV-a u Vijeću će biti obvezni tražiti hitno rješavanje pitanja nacionalnih simbola te hitno pristupanje pripremi i organiziranju nastave viših razreda osnovne škole uz ocjenu kako je ovogodišnji upis djece u prvi razred osnovne škole neuspjeh.
    Vijeće DSHV ocijenilo je kako je protivno usvojenim principima zaštite od sukoba interesa u društvu što se u Izvršnom odboru nalaze osobe koje rukovode pojedinim institucijama i na taj način dovode u sumnju objektivnost raspodjele novca. Osim toga stav je Vijeća da financiranje Leksikona podunavskih Hrvata, Bunjevaca i Šokaca i simpozij pod nazivom »Dani Balinta Vujkova« moraju biti izravno financirani od strane HNV-a.
    Vijeće DSHV-a je mišljenja da bi se po ovim pitanjima, značajnim za zajednicu, trebali oglasiti i članovi Hrvatskog akademskog društva, zbog čega se traži od predsjednika HAD-a Duja Runje da hitno zakaže Skupštinu ove udruge, što je on i prihvatio.
    I na kraju, Vijeće DSHV-a izražava zabrinutost zbog toga što se u najnovijim udžbenicima za osnovne i srednje škole u izdanju beogradskog Zavoda za izdavanje udžbenika eksplicitno izražavaju negativna stajališta spram Hrvata i negira postojanje dijelova hrvatskog naroda.

 

------

 

Priopćenje za javnost DSHV-a
O~eku­je­mo po­bolj{anje po­lo`aja hr­vat­ske za­jed­ni­ce

Povodom početka procesa pregovora o punopravnom članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji, DSHV je prošloga tjedna uputio čestitke Vladi RH, njezinome predsjedniku Ivi Sanaderu, te predsjedniku RH Stjepanu Mesiću i priopće-nje za javnost u kojemu se, između ostalog, navodi kako su DSHV kao i svi Hrvati u Vojvodini s velikom radošću primili povijesnu vijest o početku pregovora jer je »hrvatski narod oduvijek bio dio europske civilizacije, kojega je povijesni tijek u XX. stoljeću privremeno udaljio od nje, ali ga najnoviji događaji ponovno vraćaju u europsku kuću, ovaj puta s vlastitom neovisnom državom. Uvjereni smo da će ne samo pregovori o članstvu Hrvatske u EU nego i buduće članstvo pozitivno odraziti i na ostvarivanje manjinskih prava hrvatske zajednice u Vojvodini«.
    »DSHV je također s radošću primio vijest o pokretanju pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i Crne Gore s Europskom unijom. Vjerujemo da će ovi pregovori i njegovi rezultati utjecati i na poboljšanje položaja hrvatske zajednice u Vojvodini, prije svega kroz implementaciju već ratificiranih međunarodnih dokumenata i postojećih domaćih propisa, ali i kroz prihvaćanje drugih još neratificiranih međunarodnih sporazuma i razradu unutarnjeg zakonodavstva«, navodi se u priopćenju i zaključuje kako su uvjereni da će ovi događaji produbiti započete procese suradnje između RH i SiCG te da će manjine biti doista mostovi suradnje među matičnim državama dvaju država.«

 

----

 

Predsjednik DSHV-a i češki diplomat o položaju Hrvata u Vojvodini
Svat­ko tre­ba go­vo­ri­ti u svo­je ime

 

Prošloga petka, 7. listopada, predstavnik hrvatske nacionalne manjine u izvršnoj vlasti Općine Subotica Petar Kuntić susreo se s prvim tajnikom veleposlanstva Republike Češke Karelom Vondrakom, koji se tijekom svoga posjeta Vojvodini interesirao za međunacionalne incidente i položaj hrvatske nacionalne manjine.
    Tijekom dvosatnog razgovora Kuntić je ukazao na aktualno političko stanje u AP Vojvodini osobito iz aspekta položaja Hrvata kao nacionalne manjine. Kuntić je naglasio kako je najbolje da svaka nacionalna manjina govori o svojim problemima jer najbolje osjeća što se događalo u prethodnom vremenu, te kako nije u redu da drugi govore umjesto nje o tome kako je sve u redu ako oni tako ne osjećaju.
    On je također iznio kako se stanje prije dolaska na vlast Miloševića i pune autonomije APV ne može usporediti sa sadašnjim vremenom. Ocijenio je to posljedicom spore decentralizacije vlasti i nerazumijevanja centra za potrebe nacionalnih manjina na razini pokrajine i lokalnih zajednica.
    Kuntić je ukazao i na nedovoljnu zastupljenost Hrvata, s obzirom na brojnost, u državnim institucijama, sudstvu, policiji, školskim ustanovama, vojsci, te je ocijenio nedopustivim da je pripadnicima manjina nedostupan parlament u smislu njihovog političkog zastupanja. Spomenuti su i problemi glede ostvarivanja kulturne autonomije Hrvata u Vojvodini koje je država regulirala osnivanjem HNV-a ali se i tu očekuje aktivnija potpora države budući da su prema svome statusu najmlađa priznata nacionalna manjina i nemaju izgrađene institucije, te da se ne može pristati na odnos da se treba čekati dvadeset godina kako bi se izjednačili s drugim nacionalnim manjinama u svojim pravima.
    Glede incidenata, Kuntić je iznio kako je najveći problem što počinitelji koji su nanijeli zla hrvatskoj zajednici nisu procesuirani i nisu kažnjeni, te da je uvjeren kako bi da je to urađeno građani imali više povjerenja u čuvare zakona.
J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika