Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Iza­bra­no no­vo vod­stvo udru­ge

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo »Silvije Strahimir Kranjčević« iz Bačkog Brega u nedjelju 9. listopada smijenilo je rukovodstvo i izabralo novo. Na čelo Društva izabran je Stipan Katačić, a izabrani su i novi članovi Predsjedništva.
    Izvanrednu skupštinu, koja je održana u Domu kulture, sazvala je nekolicina članova Društva, kako bi izrazili nepovjerenje predsjedniku i Predsjedništvu.
PROBLEMI: Već duže vremena ovo je Društvo nazadovalo, te su se i nadaleko poznate manifestacije, kao na primjer Festival tambure »Mikini dani«, sveli na okupljanje lokalnog karaktera, a na posljednjem festivalu gostovao je samo jedan tamburaški orkestar, o čemu je nedavno pisala i »Hrvatska riječ.« Također, od pojedinih članova Društva iznesene su neistine u vezi poznatog tamburaškog orkestra »Bereški tamburaši«, koje je ovom Društvu širokogrudno pomagalo i skupa s njim postiglo velike uspjehe. Većina članova ovog orkestra, koji i danas uspješno djeluje, zbog ovih je neistina prekinulo suradnju s Društvom. Zbog tih i mnogih drugih problema je sazvana ova Skupština.
    Na samom početku Skupštine izabrano je radno predsjedništvo čiji je predsjedavajući bio Marko Lerić. Predložen je dnevni red, u kojemu je prva točka bilo povjerenje predsjedniku i Predsjedništvu. U raspravi, prvi se za riječ javio počasni predsjednik Društva Joza Kolar:
    »Ovo Društvo je imalo izvanredne rezultate, nažalost odnosi su se počeli narušavati, jer predsjednik Adam Tubić nije htio komunicirati s tamburaškom sekcijom, folklorna sekcija je bila brojna ali se počela raspadati neprimjerenim nastupom predsjednika, zbog kojeg je nekoliko djevojčica napustilo Društvo. Veliki minus predsjedniku je neodazivanje na ovogodišnju Dužijancu u Subotici i neodazivanje u Petrijevce. Festival tambure »Mikini dani« je ove godine bio sramotan.« Kolar je na kraju dodao kako je »predsjednik kao radan i vrijedan čovjek mnogo uradio za Društvo, ali više nije za dužnost predsjednika«.
IZBORI: Potom se za riječ javio predsjednik Adam Tubić, koji je govorio o nemilom događaju koji se zbio prošle godine u Novom Vinodolskom i optužio Jozu Kolara za pronevjeru društvenog novca. Joza Kolar je ovu izjavu dokumentirano demantirao, u što se uvjerilo radno predsjedništvo i svi nazočni. Blagajnica Društva Anamarija Tubić upoznala je nazočne s prihodima i rashodima Društva, i nakon duže, žučne rasprave, u kojoj su sudjelovali članovi Društva, kao i roditelji maloljetnih članova, odlučeno je da glasovanje bude tajno i izabrano je glasačko povjerenstvo od tri člana. Od 38 glasača, za smjenu predsjednika i Predsjedništva glasovao je 21 član, a protiv smjene 16 članova, dok je jedan listić bio nevažeći.
    Nazočni su poslije toga dali prijedloge za novog predsjednika, i većinom glasova za predsjednika HKPD »Silvije Strahimir Kranjčević« izabran je Stipan Katačić, po zanimanju pomoćni istraživač u matematici. Izabrano je i novo Predsjedništvo, čiji su članovi: Jelena Srimac – tajnica, Anica Katačić – blagajnica, te Marko Lerić, Matija Gorjanac, Joza Kolar, Marta Gorjanac, Marija Ivošev, Snežana Kovačić, Tamara Kolar i Zlatko Gorjanac. Prvi sastanak novog Predsjedništva zakazan je za tjedan dana.
Zlatko Gorjanac

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika