Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Europa više nije daleko

Prekretnica
Prekretnicu u odnosima država regije i EU predstavlja Zagrebački summit, održan 24. studenog 2000. godine. Tom prilikom započeli su pregovori o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
Parafiran Sporazum
U svibnju 2001. godine parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).
Potpisan Sporazum
Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan je 29. listopada 2001. godine u Luxembourgu.
Ratifikacija
Od veljače 2002. do rujna 2004. godine SSP su ratificirale sve zemlje tadašnje EU.
Podnesen zahtjev
Hrvatska je u Ateni 21. veljače 2003. godine podnijela zahtjev za članstvo u EU.
Upitnik
Tadašnji predsjednik Europske komisije Romano Prodi predao je 10. srpnja 2003. godine hrvatskoj vladi Upitnik s 4.560 pitanja.
Odgovori
Hrvatska uručila 9. listopada 2003. godine Europskoj komisiji odgovore na Upitnik.
Avis
Europska komisija donijela je 20. travnja 2004. godine pozitivno mišljenje (avis) o zahtjevu Hrvatske za punopravno članstvo EU i predložila otvaranje pristupnih pregovora.
Status kandidata
Europsko vijeće odlučilo na summitu u Bruxellesu 18. lipnja 2004. godine Hrvatskoj dodijeliti status kandidata za članstvo u EU.
Datum uz uvjet
Europsko vijeće na summitu u Bruxellesu 17. prosinca 2004. godine odredilo je Hrvatskoj datum početka pristupnih pregovora za 17. ožujka 2005. godine pod uvjetom pune suradnje s Haškim sudom.
Pregovarački okvir
Europska komisija predložila je 31. siječnja 2005. godine pregovarački okvir za Hrvatsku i upozorila na nedostatnu suradnju s Haškim sudom.
Sporazum na snazi
U veljači 2005. godine stupio na snagu SSP između Hrvatske i EU.
Odgođen početak pregovora
Ministri vanjskih poslova država članica EU 16. ožujka 2005. godine
Odlučili su odgoditi početak pregovora o pristupanju Hrvatske EU. Vijeće je istog dana usvojilo pregovarački okvir za Hrvatsku.
Radna skupina
Šefovi država ili vlada 25 država članica 23. ožujka 2005. godine odlučili su osnovati Radnu skupinu za Hrvatsku, čija je zadaća utvrditi stupanj suradnje s Haškim sudom.
Ocjena: Ne surađuje u cijelosti
Prvi sastanak Radne skupine EU za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom održan je 26. travnja 2005. godine. Del Ponte izvijestila da Hrvatska ne surađuje u cijelosti.
Popravlja se suradnja
Drugi sastanak Radne održan je 12. lipnja 2005. godine skupine koja je procijenila da se suradnja Hrvatske i Haškog suda – popravila.
Pozitivno mišljenje
Carla del Ponte, haška tužiteljica, rujna 2005. godine dala je pozitivno mišljenje o suradnji Hrvatske s Haškim sudom.                 g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika