Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Otvo­re­na vra­ta

Promocijom najnovije knjige Vojislava Sekelja – zbirke pjesama »U izmučenim riječima« – i službeno je promovirano pokretanje nakladničke djelatnosti Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ«.
    Prvi put u povijesti Hrvati u Srbiji, odnosno u svim prethodnim državama na ovom prostoru, stvorili su si priliku da ustroje jedinstvenu nakladničku djelatnost, u kojoj će se sustavno ostvarivati pravo hrvatske manjinske zajednice na tiskanje knjiga i ostalih izdanja od trajne vrijednosti, a u cilju upoznavanja i čuvanja nacionalnog identiteta.
    Nakon što je Prijedlog nakladničke djelatnosti dobio potporu ovlaštenih tijela Hrvatskog nacionalnog vijeća i Novinsko-izdavačke ustanove »Hrvatska riječ«, koja je svojevremeno i osnovana da bi provodila ostvarenje i informativnog i nakladničkog interesa hrvatske zajednice, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje i kulturu donijelo je rješenje o dotaciji za sufinanciranje nakladničke djelatnosti na hrvatskome jeziku. Sredstva nisu osobito velika, ali su dostatna za pokretanje ovoga iznimno važnog posla, a veliki je doseg taj, što je konačno neka hrvatska nakladnička institucija ušla u izravno proračunsko financiranje, koje će se dodatnom državnom potporom, po projektima i natječajima, samo nadograđivati.
    Značajan doprinos dovođenju nakladništva na hrvatskome jeziku u ravnopravniji položaj s drugim manjinskim zajednicama dala je i Općina Subotica trajnom dotacijom na mjesečnoj razini. Na osnovi svega moglo bi se reći, da su institucionalni i materijalni okviri od strane države za ovaj posao osigurani, a na nama je da mogućnost, koju ranije nismo imali, što bolje i pametnije iskoristimo.
    U svim manjinskim zajednicama, pa tako i u ovdašnjoj hrvatskoj, rezultat se lakše postiže objedinjenim a ne razjedinjenim snagama. Upravo zbog toga, od vitalnog je interesa učiniti sve, kako bi se postojeća opsežna i raznorodna nakladnička aktivnost u hrvatskoj zajednici, u kojoj postoji više različitih nakladnika, osnažila uvođenjem u široko prihvaćeni i materijalno podržani sustav nakladničke djelatnosti. Niti jedan program nije do te mjere definitivan, da ne bi mogao biti izmijenjen i prilagođen. Svatko tko uz dobru volju ima prijedlog, ideju, napisano ili nenapisano djelo, dobro je došao. Preuzimanje odgovornosti od strane profesionalne ustanove, prednost je i dodatni poticaj za autore, kojih nikad nije manjkalo među Hrvatima. Vrata su otvorena, ne treba ni kucati. Jer, dogovorom se može sve, a političkom direktivom – ništa.
Z. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika