Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Rješavanje velikih problema

SONTA – Ovih dana, u Sonti su zamjetno pojačane komunalne aktivnosti. Isključenja struje u selu, ili dijela sela, pouzdan su pokazatelj da je, konačno, »Elektrovojvodina« počela s radovima, koji su joj uplaćeni od strane MZ Sonta još u lis-topadu. Ekipe ED vrše remont trafoa u sjevernom dijelu sela, a u ponedjeljak, 26. travnja, započeti su i radovi na izgradnji trafoa u Mandinovcima, u čijem financiranju MZ Sonta sudjeluje s milijun i pol dinara.
    Izgradnjom ovog trafoa, bit će riješeni veliki problemi napajanja kvalitetnom strujom sjevernog dijela Sonte, a samim tim bit će rasterećeni i trafoi u centru sela. Daljnjom izgradnjom još jednog trafoa u južnom dijelu sela, kvaliteta struje u Sonti bila bi dovedena na zadovoljavajuću razinu.
    Po riječima tajnika MZ Sonta Miće Vidakovića sav ovaj postupak predugo traje »u cijelom ovom problemu, najviše vremena je izgubljeno na pripremu potrebne, ali prema mom mišljenju ipak preobimne, tehničke dokumentacije. U svemu tome ima puno dozvola i suglasnosti, kojima je, čini mi se, jedina svrha ubiranje raznih taksa i doprinosa. Od »Elektrovojvodine« smo dobili i ponudu za rješavanje problema ulične rasvjete na potezu od ulice M. Pupina do Grobljanske što bi proračun MZ opteretilo s novih 400 tisuća dinara. Remonti postojećih trafoa, koji se rade ovih dana, Mjesnu zajednicu ne koštaju ništa, to su redovite djelatnosti EPS-a.«
    Radovi na izgradnji nogostupa u ulici Apatinski put, plaćeni i započeti jesenas, nastavljaju se ovih dana »izvođač ovih radova, apatinski ‘Gramont, prekoračio je ugovorene rokove za završetak objekta. Bilo je tu i objektivnih, ali i subjektivnih razloga kašnjenja. Sad smo dobili uvjeravanja od izvođača, da će nogostup biti dovršen do polovice svibnja. Po pitanju atmosferske kanalizacije trenutno poduzimamo aktivnosti oko groblja, očistili smo odvodne kanale i odvezli smeće s vanjske strane grobljanske ograde. U suradnji s župnikom uredit ćemo groblje i s unutarnje strane ograde, pa bih apelirao na građane da stare vijence i cvijeće s grobova odnose na prostor kod zapadne kapije, sa kojeg je predviđen odvoz smeća, a ne na najbliži prazan plac čime se stvaraju divlje deponije, s kojima imamo velikih prob-lema zbog nemogućnosti pristupa mehanizacije« kaže Vidaković.
    Nakon postavljanja novog filtarskog postrojenja u crpnoj stanici, dana je na analizu u beogradski Zavod za zaštitu zdravlja, voda koju Sonćani sada piju. »Sa zadovoljstvom mogu predočiti rezultate kemijske, biološke i bakteriološke analize vode iz našeg vodovoda. Vidljivo je da pijemo izuzetno kvalitetnu vodu, možda i najkvalitetniju u Vojvodini. Imali smo i neke zah-vate na mreži, tako da je konačno uspostav-ljen kružni protok vode. Radove je izveo subotički ‘Komont gas’ kvalitetno i u ugovorenom roku. Planiramo uvesti vodu u romsko naselje, ali tek pošto stanovnici ispoštuju dogovorene obveze. Pred nama je još jedan, za naše mogućnosti jako krupan investicioni zahvat. Nadamo se da ćemo tijekom ove građevinske sezone započeti s radovima na izgradnji sportske dvorane. U tijeku je priprema potrebne građevinske dokumentacije, a nadam se da to neće trajati dugo i da ćemo predstojeću građevinsku sezonu iskoristiti na najbolji mogući način«, kaže Vidaković. 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika