Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrckova sveznalica


JESTE LI ZNALI?


Procjenjuje se da golemi mravojed izbacuje jezik 160 puta u minuti namjeravajući pohvatati mrave. Na dan pojede i do 35.000 mrava i termita, a budući da nema zuba, nesretne kukce guta cijele.

Neka vrsta pingvina prisvojit će nešto drugo kao jaje ako su svoje izgubili. Pokušat će grijati i sjediti na okruglim komadima leda, grudama, kamenju, bocama, limenkama, mrtvoj ribi, kožnatoj torbici za fotoaparat ili pljesnivom pecivu.

Dijete u majčinom trbuhu nije obavijeno tišinom. Mikrofoni koji su bili smješteni
oko djeteta snimili su zvukove koji su nešto tiši od gradske ulične vreve. Ono čuje cirkulaciju majčine krvi, otkucaje njezinog srca, probavu hrane, kao i njezin glas.

U sjevernoj Aljaski, gdje se temperatura može spustiti do minus 60 °C, jaja mogu poskakivati kao gumena loptica ako su dugo izložena hladnoći.

Ukoliko je štakor rođen slijep, to ne mora značiti nesreću. Štakor zdravih očiju dopustit će slijepom da ga drži za rep, a ovaj ga vodi. Drugi način je da svaki od njih u ustima drži jedan kraj
slame i tako štakor koji vidi vodi slijepca.

Znamo da žabe krastače jedu kukce, a ne suprotno. Ali neke
stonoge narastu i do 30 centimetara i jedu žabe krastače i miševe.

Dva glavna Havajska vulkana, Mauna Loa i Kilauea, najaktivniji su vulkani na svijetu. Proradili su više od sto puta u posljednjih dvjesto godina.

Ljudska bića imaju oko 9000 bradavica za okus. Ptice ih imaju samo 500. Ali je zato zeko ponosni vlasnik 17.000 bradavica, dok krava ima čak 35.000. Šampion u bradavicama za okus ipak je
morski pauk koji ih ima 100.000.

 

Uređuje: Ivana Petrekanić Sič

Priredio: Zoltan Sič

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika