Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Franz Ferdinand – »You Could Have It So Much Better«

Za skupinu koja je uspješno ostvarila debitantski prodor, klasični test pred opservacijama glazbene kritike uvijek predstavlja fenomen »drugog albuma«. U slučaju poletnog škotskog četverca nakon prvijenca koji je nosio naziv skupine (tzv. self-titled) »Franz Ferdinand«, drugi album čini se kao solidno realizirana zadaća. Obrazloženje bi ukratko moglo glasiti: Ništa novo, ali provjerene kvalitete.
    Ovi trendseteri iz Glasgowa nam donose novih 13 pjesama u kojima zadržavaju svoj prepoznatljivi stil kako u zvuku tako i u domenu onoga što tekstovima žele istaknuti. Moglo bi se reći, čitav niz preostalih ideja koje nisu ušle u konkurenciju za prvu ploču. Što se, ipak, nikako ne bi smjelo uzeti kao podcjenjivanje.
    Aktualni singl »Do You Want To« je već u startu natuknuo usmjerenje cijelog albuma. Njihova skladateljska formula je poznata – glazba na koju djevojke mogu plesati. Ako u ničemu drugom, i ovoga puta su u tome uspjeli. Pristupačnost plesnim podijima osigurat će im ponovno jednostavni beatovi koji ritmičkim crescendima ispunjavaju »dramaturgiju« pjesama. Većina materijala na albumu skladana je, u već par godina i kod drugih skupina zastupljenom, post-punk (Blondie, The Stranglers…) maniru (»Evil And A Heathen«, »You’re The Reason I’m Leaving«, »What You Ment«, »I’m Your Villan«…). Naravno uz dužno uvažavanje i preuzimanje pozitivnih tekovina brit-popa. Tako susrećemo i laganije note u »Walk Away«, »Eleanor, Put Your Boots Back On« te pri kraju albuma na akustičnoj »Fade Together«.
    Ono što se, doduše u malim količinama da zamijetiti, je i glazbeničko sazrijevanje članova koje se ponajviše očituje u aranžmanskim okvirima. Malo sintisajzera i malo klavira, te novi producent Rich Costey učinili su svoje. Zvučna slika je za nijansu bogatija, ali ovakva dodatna dekoracija u biti ne mijenja mnogo kvalitativnoga u onome što Franz Ferdinand pokušavaju da »prodaju«.
    Oni koji ih vole, (a takvih sudeći prema euforiji koju njihovi koncerti i izlazak gore opisanog albuma izazivaju nije malo), pred sobom imaju novu, zagarantiranu dozu glazbenog užitka. Onima, koje frontmen Alex Kapranos i ostatak skupine nisu zaintrigirali u prvom valu njihova juriša na vrhove top-ljestvica, »You Could Have It So Much Better« će teško izmamiti veću pozornost.
D. B. P

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika