Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Primopredaja službe Regens chori

Nakon 35 godina službovanja msgr. Josipa Mioča kao regensa chori subotičke katedrale, u nedjelju 2. listopada ovu je službu preuzeo vlč. Csaba Pasko. Od prvoga katedralnoga regensa chori – Đure Arnolda koji je 48 godina obavljao ovu službu (1800. – 1848.), do danas ih je bilo ukupno devetorica. Vlč. Csaba Pasko, deseti katedralni regens chori, ovu je službu preuzeo na simboličan način primanjem dirigentskog štapića što mu ga je uručio dosadašnji obnašatelj te funkcije msgr. Josip Mioč.
    U ime subotičkoga biskupa msgr. dr. Ivana Penzesa koji je bio službeno odsutan, novoga je dužnosnika pozdravio i predao mu funkciju msgr. Jozsef Rehak. Svećenik subotičke biskupije, vlč. Csaba Pasko glazbu je učio u Subotici, Pečuhu i Grazu. Ove godine je diplomirao na Glazbenoj akademiji u Grazu, na odsjeku za crkvenu glazbu sa stupnjem magister musicae. Kako je navedeno u brošurici povodom 35 godina u službi regensa chori, »Od godine 2003. polako preuzima vodstvo crkveno – glazbeni život u katedrali – bazilici.« Ujedno je preuzeo i vodstvo subotičkog gradskog zbora »Pro musica«.
    Dosadašnji regens chori msgr. Josip Mioč glazbene je studije završio na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu sa stupnjem artifex musicae. Kasnije nastavlja studije kod prof. Jozsefa Karpatija u Budimpešti. Profesor je glazbe u gimnaziji »Paulinum« i na Teološko – katehetskom institutu. Obrađuje i sklada crkvene pjesme, a autor je i mnogih glazbenih članaka, kao i knjige o orguljama subotičke katedrale. Tijekom svoje službe obnovio je zbor sv. Terezije, te osnovao zbor sjemeništaraca »Schola cantorum«.
    Primopredaja službe obilježena je koncertom. Novi je regens chori dirigirao zborom i orkestrom koje su činili: Komorni zbor iz Pečuha, Komorni zbor »Pro musica«, dječji zbor »Vinea regis«, nadalje Segedinski simfonijski orkestar, te solisti Tűnde Szaboki, sopran i András Molnár, tenor. Kao što možemo primjetiti, od svih onih znanih i neznanih glazbenika i pjevača koji su svojim radom i umjetničkim zalaganjem obilježili liturgijske svečanosti ne samo u katedrali, nego i puno šire tijekom dosadašnjih godina, na ovom koncertu nitko nije sudjelovao s izuzetkom gradskog komornog zbora »Pro musice« koja je u zadnjih nekoliko godina pod vodstvom vlč. Csabe Paskoa povremeno sudjelovala na liturgijskim slavljima. Orijentacija novoga regensa chori bit će naravno vidljiva i tijekom njegova budućeg rada.
    Izbor autora i skladbi za ovaj koncert bio je sljedeći: Mozart – Exultate jubilate; Kodaly – Psalmus Hungaricus; Mendelsohn – 42. psalam i 43. psalam.
Nela Skenderović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika