Arhiv tekstova Arhiv tekstova

I naj­mlađi po­ka­za­li ka­ko zna­ju i umi­ju

U okviru Festivala bunjevački pisama ove je godine po prvi puta organizirana manifestacija koja je pod svoje okrilje okupila djecu uzrasta od 6 do 14 godina, a s istim ciljem njegovanja izvorne narodne i komponirane pjesme bunjevačkih Hrvata.
    Pod sloganom »Tuđe poštivaj, svojim se diči« prva Smotra dječjih pjevača i zborova održana je u četvrtak 29. rujna u Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici. Program su vodili Mirjana Horvacki i Josip Tikvicki, a u ime Centra Smotru je otvorila njegova dopredsjednica Jelena Piuković.
PROGRAM SMOTRE: Nakon uvodne točke »Kerske kraljice« po tekstu Đule Milodanović, a koju su izveli Dragana Sudarević, Snežana Nović, Marina Bašić, Stela Križanović, Nevena Nimčević, Gordana Cvijin i Ana Kulundžić te Danijel Dulić u ulozi pastira, uslijedio je program koji je činilo deset pjesama.
    Najmlađi izvođač smotre bila je šestogodišnja Ivana Dulić koja je prva nastupila izvodeći narodnu pjesmu »Kad se Cigo zaželi«. Prvu preljsku pjesmu »Kolo igra, tamburica svira« izveli su u duetu Katarina i Petar Skenderović, potom je Marija Kuga izvela »Pred Senkinom kućom«, dok se Luka Vidiš predstavio pjesmom Zvonka Bogdana »Ej salaši«. Nakon pjesme »Podvikuje bunjevačka vila« u interpretaciji Kristine Vojnić Purčar, nastupile su članice KUD »Ravnica« iz Male Bosne – Biljana Kovač, Jovana Kovač, Lidija Bašić Palković, Ivona Dudaš i Martina Mižer koje su otpjevale pjesmu »Kad zasvira tamburica jasna«. Pjesmu Nedeljke Šarčević »Slamarke divojke« koja je izvedena na 4. Festivalu bunjevački pisama interpretirala je Ana Matković, dok su narodnu pjesmu »Zvoni zvonce« u duetu otpjevale Sonja i Sanela Šukić. Smotru su zatvorile izvjedba pjesme Stipana Prćića – Baće »Bunjevka sam« u interpretaciji Ivane Stipić te skladba Emila Antunića po tekstu Cecilije Miler priređena za 3. Festivala bunjevački pisama »Tribam koga« koju je ovom prigodom otpjevala Martina Dulić.
DJEČJI FESTIVALSKI ORKESTAR: Dječji Festivalski orkestar pod ravnanjem Mire Temunović koji je brojao 46 članova, činili su učenici odsjeka za tamburu Muzičke škole, polaznici obuke Subotičkog tamburaškog orkestra koju vodi Stipan Jaramazović te članovi tamburaških orkestara kulturno-umjetničkih društava iz Đurđina i Male Bosne. Kao članovi orkestra nastupili su: Marko Dulić, Goran Ivković, Mija Manjok, Marija Šokčić, Lidija Bašić Palković, Ana Stipić, Jasna Šarčević, Jelena Ivanković, Martina Mezei, Željka Perušić, Merima Tikvicki, Marko Bonić, Anamarija Skenderović, Đorđe Đorđević, Zvezdan Lončarević, Ana Ivković, Jovana Kovač, Marina Jaramazović, Maja Gabrić, Andrija Sente, Jovan Brindza, Marko Sente ml., Ivan Jaramazović, Miran Tikvicki, Ivan Dulić, Danijel Dulić, Ivana Skenderović, Mario Bašić Palković, Vladimir Vuković, Darko Zelić, Bojan Vojnić, Biljana Kovač, Dario Kujundžić, Oliver Kovač, Nikica Bukvić, Teodor Malbašić, Branko Beniš, Marko Adžić, Srđan Tilinger, Darko Tumbas, Luka Budinčević, Nenad Kostić, Marinko Stipić, Nemanja Kostić, Josip Dulić i Tomislav Romić.
    Također je važno napomenuti kako je aranžmane skladbi dječjem uzrastu prilagodio Vojislav Temunović, a za dekoraciju pozornice pobrinuli se Dejan Kovač i Mira Temunović.
USPJEŠNA REALIZACIJA IDEJE: »Nakon priprema koje su trajale šest tjedana mogu biti prezadovoljna i s mladim izvođačima koji su po prvi puta stali na scenu i orkestrom. Sve je realizirano onako kako je zamišljeno«, kazala je ravnateljica Dječjeg festivalskog orkestra Mira Temunović.
    »Ideja za pokretanje dječje smotre rodila se u svibnju kada mi je dr. Marko Sente predložio da damo mogućnost mladima da prikažu svoj talent. Mislim da je za ovu prvu Smotru broj izvođača bio sasvim dovoljan, jer je dužina programa od sat vremena u skladu s dječjim mogućnostima održavanja koncentracije. Uloženo je puno rada, a značajnu ulogu u cijeloj realizaciji imali su i roditelji koji su redovito dovodili djecu na probe. Imala sam veliku podršku u njima i oni su mi tijekom priprema pružali veliku podršku«, objasnila je Temunović.
PLANOVI: Ravnateljica se nada kako je ova prva Smotra samo jedna stepenica u velikom nizu koje se trebaju realizirati. »Mi ćemo već u studenom početi s pripremanjem Smotre za narednu godinu. Ići ćemo u okolna mjesta, te tamo ili organizirati audicije ili pratiti manifestacije lokalnih kulturno-umjetničkih društava, i tako odabrati nove talentirane izvođače među djecom«.
    Ove godine je izveden repertoar od pretežito poznatih pjesama, a prema riječima ravnateljice ima još puno bunjevačkih pjesama koje treba »izvući« iz zaborava. »Mislim da će nastupi ovih izvođača ohrabriti i drugu djecu da se oprobaju na nekim narednim smotrama. Preostaje nam rad na animiranju i roditelja i djece da bi se ideja razvijala«.
    Smotra nije bila natjecateljskog karaktera. Mira Temunović smatra kako ne treba praviti rivalstvo među djecom. »Važno je očuvati tradiciju«, zaključila je ona.
    Na Smotri su bili nazočni i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš, zamjenik predsjednika Općine Subotica i predsjednik DSHV-a Petar Kuntić, predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« dr. Andrija Kopilović, urednik katoličkog mjesečnika »Zvonik« preč. Andrija Anišić, umjetnički rukovoditelj Subotičkog tamburaškog orkestra Stipan Jaramazović, te član Izvršnog odbora HNV-a i direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić.
D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika