Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Promocija knjige Vojislava Sekelja

Večeras, 7. listopada, u Svečanoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« s početkom u 19 sati održat će se promocija nove knjige Vojislava Sekelja »U izmučenim riječima«. O ovoj knjizi pjesama prvoj u novopokrenutoj nakladničkoj djelatnosti NIU »Hrvatska riječ«, govorit će: Lazar Merković, dr. sc. Sanja Vulić, Franjo Petrinović i Milovan Miković. Hrvatski bunjevački književnik Vojislav Sekelj (Subotica, 1946.), pjesnik, romanopisac, dramski pisac, esejist, kritičar i publicist, prevođen je na više jezika. Knjiga pjesama »U izmučenim riječima« sastoji se od triju tematskih cjelina naslovljenih »Homer izbora imao nije«, zatim »U gluho nijemo neko doba riječi« i »Tuga poput piga«. Recenzent knjige »U izmučenim riječima«, dr. sc. Sanja Vulić u prikazu Sekeljeve knjige među ostalim bilježi: »U književnom se radu najprije okušao kao pjesnik, pa je zbirka pjesama ‘Djetinjstvo’ (Subotica, 1972.) ujedno i njegova prva knjiga. Budući da je svoje pjesme objavio na suvremenom hrvatskom standardnom jeziku, već se tada svojim jezikom očitovao kao hrvatski pjesnik. Takvu svoju jezičnu orijentaciju Sekelj slijedi do danas… Pritom je važno istaći da je Sekeljev hrvatski standardnojezični izričaj u ovoj najnovijoj knjizi još zreliji i razvijeniji nego u njegovim prethodnim književnim djelima. Takvim svojim odnosom prema hrvatskomu književnomu jeziku, književnik Sekelj nedvosmisleno traži i nalazi svoje mjesto u suvremenoj hrvatskoj književnosti«.

Zavitni dan Bačkog Monoštora

U Bačkom Monoštoru 13. listopad se obilježava kao Zavitni dan sela još od 1944. godine, kada se, tadašnji župnik, a kasnije i biskup, Matija Zvekanović sa župljanima zavjetovao Majci Božjoj Fatimskoj.
    Za vrijeme Drugog svjetskog rata u listopadu 1944. godine u Bačkom Monoštoru su ostali samo starci, žene i djeca, jer su odrasli muškarci većinom bili na ratištima. Kako su se na ovom području u to vrijeme odvijale žestoke borbe njemačkih i sovjetskih postrojbi, a selom se pronio glas da će biti granatirani, župnik Matija Zvekanović je u noći između 12. i 13. listopada preostale mještane odveo u obližnju šumu, gdje su se cijelu noć molili, nadajući se da će selo biti pošteđeno stradanja. U podne 13. listopada, na dan posljednjeg Gospina ukazanja u Fatimi, minula je opasnost, a župnik se sa vjernicima zavjetovao: Svakog trinaestog listopada, točno u podne, služit će se sveta misa zahvalnica Majci Božjoj Fatimskoj. Do danas ovaj zavjet nije nikad prekinut, tako da se u Marijinom selu, već 61 godinu, štuje Zavitni dan Majci Božjoj.
    Prije nekoliko godina monoštorsko Kulturno-umjetničko društvo Hrvata »Bodrog«, koje kao osnovni cilj ima očuvanje tradicije i njegovanje šokačkih narodnih običaja, je ovome danu, pokraj vjerskog, dodalo i kulturni karakter, pozivajući hrvatska kulturno umjetnička društva da svojim nastupima promoviraju negovanje tradicije, tako da je Zavitni dan Bačkog Monoštora postao dan kada selo štuje svoje spasenje, ali i promovira šokački identitet kojime se ponosi.
    Ove godine će gosti KUDH-a »Bodrog« biti kulturno-umjetnička društva iz Sombora i Sonte, ali i mnogorojni dužnosnici institucija iz zemlje i inozemstva. Kulturni program povodom Zavitnog dana održat će se u nedjelju 9. listopada u sportskoj dvorani osnovne škole »22. oktobar« u Bačkom Monoštoru, s početkom u 18 sati, kada će Monoštorci i gosti imati prigodu pratiti koncert Krunoslava Kiće Slabinca, a 13. listopada na sam Zavitni dan Sveta misa zahvalnica će se služiti, kao i prethodnih 60 godina, u crkvi sv. Petra i Pavla u Bačkom Monoštor, točno u podne.
A. Forgić

Predavanje o radu arhitekta
Baltazara Dulića

U organizaciji »Pučke kasine 1878.« na subotičkom Otvorenom sveučilištu u sobi 213 bit će održano 7. listopada s početkom u 19 i 30 sati predavanje o životu i radu arhitekta Baltazara Bolte Dulića. Predavanje će biti održano u povodu 100 godina od rođenja Baltazara Dulića i 70 godina od posvećenja crkve sv. Josipa radnika u Đurđinu, koja je građena prema njegovu projektu. Predavanja će održati arhitekt Vidor Fabijan iz Zagreba, unuk Baltazara Dulića i arhitekt mr.  Zsombor Szabó. Isto predavanje bit će održano i 9. listopada u župi sv. Josipa radnika u Đurđinu, nakon svete mise i otvorenja izložbe.

O djelu Ilije Okrugića

U prostorijama Knjižnice i čitaonice »Ilija Okrugić« u Zemunu održat će se 8. listopada s početkom u 18. sati književna večer kojom će se afirmirati djelo Ilije Okrugića. Na književnoj večeri bit će prikazan i kratki dokumentarni film o Okrugiću, a glumci Aljoša Vučković i Neda Arnerić govorit će njegove stihove i dio teksta iz njegovih drama, dok će u glazbenom dijelu večeri biti izvedene pjesme koje je Okrugić napisao i uglazbio.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika