Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ho­dočašće u Ma­ri­ju Bi­stri­cu

BAČKI MONOŠTOR – Vjernici-hodočasnici iz Subotičke biskupije u subotu 24. rujna prije podne krenuli su na hodočašće u Mariju Bistricu. Za razliku od prethodnih godina kada se iz Bačkog Monoštora odlazilo pretežito na privatnu inicijativu, ove godine je među pet autobusa vjernika iz Subotičke biskupije jedan bio rezerviran za vjernike iz Monoštora. Velečasni Goran Vilov, koji je u Bački Monoštor došao 1. kolovoza ove godine, kaže kako ovakav odaziv vjernika nije neuobičajen.
    »Među mještanima postoji poseban odnos prema Djevici Mariji, koja je svojim zagovorom spasila selo ratnih stradanja za vrijeme Drugog svjetskog rata, što se u Monoštoru od tada i obilježava svakog 13. listopada podnevnom Misom u crkvi sv. Petra i Pavla, a od prije nekoliko godina i kulturno umjetničkim programom.«
    Kao prilog ovome vlč. Vilov ističe veliki broj mladih, njih oko tridesetak, koji su svake subote nazočni na omladinskom vjeronauku, ali i duboku duhovnost mještana, te njihovu spremnost da u okviru svojih mogućnosti pomognu svećeniku.
    Hodočašće čudotvornoj Majci Božjoj Bistričkoj bilo je prigoda da se posjete i neki drugi vjerski centri u Republici Hrvatskoj, kao što su bili Aljmaš i Đakovo, gdje su se vjernici pomolili i zapjevali. Nakon dolaska u Mariju Bistricu organiziran je smještaj za hodočasnike koji dolaze radi duhovne obnove, zavjetovanja Majci Božjoj ili radi zahvale za uslišane molitve. U subotu u 18 sati počela je služba pokore, a u 20 sati misno slavlje koje je predvodio vlč. Goran Vilov. Nakon pobožnosti Križnog puta u 22 sata, koje je predstavljalo posebno duhovno iskustvo, vjernicima je bilo omogućeno noćno klanjanje pred Presvetim. Svetu Misu u nedjelju u 9 sati predvodio je prečasni Andrija Kopilović.
    Poseban duhovni ugođaj cjelokupnom hodočašću dao je i zbor mladih pod ravnanjem Miroslava Stantića, te Kip Crne Gospe koji je za ovo hodočašće bio u bunjevačkoj nošnji, a za naredne godine u pripremi je i tradicionalna šokačka noš-nja.

Aleksandar Forgić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika