Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sun­co­kre­ti dišu i mi­rišu

ČEPIN – Petu jesen za redom KUD »Ivan Kapistran Adamović« iz Čepina organizira smotru folklora i narodnih običaja pod nazivom »Čepinski suncokreti« pod pokroviteljstvom čepinske Općine i Tvornice ulja u Čepinu, uz sudjelovanje desetak društava i udruga diljem Lijepe naše ali i iz susjednih zemalja i u nazočnosti nekoliko tisuća žitelja Čepina i mjesta iz okolice.
    »Drago mi je da vas i danas mogu lijepo pozdraviti, baš kao i prije pet godina na prvim Čepinskim suncokretima«, obratio se gostima i brojnim posjetiteljima načelnik Općine dr. Dražen Arnold.
    »Najprije pozdravljam Vas dragi gosti, a ima vas danas gotovo pet stotina iz desetak gradova diljem Hrvatske ali i drage prijatelje iz Beča u susjednoj Austriji, koji ste došli uveličati našu svečanost i obogatiti je svojim običajima i kulturnim naslijeđem. Imao sam čast da se provezem ulicama Čepina u paradnom i svatovskom fijakeru na čelu mimohoda začinjenog pjesmom sudionika, tamburama, podcikivanjem djevojaka i snaša i rzanjem konja i uvjeren sam da ovo moje ushićenje dijele danas i svi naši mještani i brojni gosti. Neka počne smotra folklora, neka počne naš zbor umirovljenika, bez kojega ne može proći ni jedna svečanost u Čepinu« kazao je otvarajući smotru 1. listopada Arnold.
GLAVNI KRIVAC: Marija Marinović, voditeljica folklora u KUD »Ivan Kapistran Adamović« glavni je »krivac« što suncokreti dišu i mirišu. Za ovih pet godina ugostili smo u Čepinu pedesetak folklornih skupina iz, mogu to reći, cijele Hrvatske, ali i iz Austrije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, ili bolje rečeno iz Vojvodine, jer nastupala su društva iz Slankamena, Golubinaca, Srijemske Mitrovice, Sombora, Sonte i Monoštora. Zvali smo ih i ove godine ali nisu mogli doći a također su nam se zahvalili i folkloraši iz Pečuha, zbog sudjelovanja na berbi grožđa. Ove godine, osim domaćeg KUD-a, i to starijeg i mlađeg uzrasta, nastupaju društva iz okolice, Osijeka, Beketinaca, Jelisavca, Orahovice, Slavonskog Broda ali i iz Đurđevca i Velike Gorice, te dragi nam gosti iz Beča u Austriji.
    »Jučer smo imali program uz Dan zahvalnosti za plodove zemlje, uz nastup dječjeg vrtića »Zvončić« i naših osnovnih škola«Miroslava Krleže« i »Vladimira Nazora«, a priveli smo kraju i natjecanje za najljepšu okućnicu i podijelili priznanja, u organizaciji Pokreta prijatelja prirode »Lijepa naša«. Također je u umjetničkoj galeriji otvorena izložba Ivana Bedea. Večeras ćemo sve to začiniti pjesmom i plesovima i na kraju koncertom Najboljih hrvatskih tamburaša. Čepin to zaslužuje«.
    »Mi smo folklorni ansambl ‘Ano 93’ iz Beča, ima nas stotinjak, a večeras ovdje u Čepinu nas pedesetak. Ja sam porijeklom iz Osijeka, iz Donjeg grada, a ljubav prema folkloru sam naslijedio od roditelja a prve korake usavršio u KUD »Osijek 1862«. Ovo je praktički ansambl naših radnika na privremenom radu u Austriji a djelujemo pod krovnom udrugom Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i sport, a djelovanje smo počeli u okviru katoličke misije u Beču. Predstavit ćemo se pjesmama i igrama iz okolice zadra i iz okolice Salcburga.
»Prvi smo puta u Čepinu, a nadamo se ne i posljednji«, kaže Katica Matošević iz »Zlatnog klasja« iz Beketinaca. »Naš KUD ima prilično dugu tradiciju ali i povremene pauze, pa smo sada obnovili rad nakon nekih desetak godina, i evo nas u Čepinu. Ove nošnje na nama izvorne su beketinačke nošnje koje pripadaju đakovačkom tipu, a dukati što ih vidite, pravi su, pravcati«.
MLADE I STARE SNAGE: Grobenski voditelj je folklornog ansambla »Turopolje« iz Velike Gorice, koji broji 400 članova od čega 250 djece a organizirani su u tri starije i pet mlađih skupina. U Čepinu nastupaju sa mlađom skupinom, a ona je plijenila pozornost i nastupom i nošnjama. Prvi su puta u Čepinu, dok su gosti iz Đurđevca ovdje po drugi puta, a ljetos su ugostili folkloraše iz Čepina.
    »I mi smo ovdje prvi puta«, kaže Željko Brnjik, predsjednik Slovačkog KUD iz Jelisavca. »Gajimo tradiciju, pjesme i folklor slovačke nacionalne manjine i mogu vam reći da je Jelisavac najveće mjesto u Hrvatskoj koje nastanjuju Slovaci. I mi u Jelisavcu imamo svoju tradicionalnu smotru folklora a nedavno smo dobili i reprezentativni kulturni centar Slovaka u okviru Matice slovačke u Jelisavcu, pa vjerujem, da će slovačka kultura koja se na ovim prostorima njeguje već punih 150 godina, poživjeti barem još 300 narednih«.
    Sa KUD-om »Druga mladost« iz Slavonskog Broda u Čepin je došao i čika Ivo Matasović, poznati Šokac i smičar, koji svira i izrađuje samicu. »Ja ne mogu bez ovakvih smotri a one opet ne mogu bez mene. Član sam KUD u Velikoj Kopanici još od davne 1949. godine a samicu sam počeo svirati još kao dečkić kod svinja, a poslije sam se uključio u folklor i ostao vjeran samici. To je nekada bio glavni instrument za posjela i igranke, a danas je ustuknuo pred tamburaškim sastavima. Sve u svoje vrijeme, ali mi imamo u Kopanici i mlade snage, Nikola Anić i Brat trenutačno studiraju i sviraju samicu u našoj udruzi«.
    »I Šokačka je grana prvi puta u Čepinu, a nadam se ne i posljednji«, kaže dopredsjednica udruge Mira Petrović. »Zadivljena sam svom ovom ljepotom, od konjskih zaprega do predivnih rubina, baštine i običaja. Ovu ljepotu i ovo bogatstvo trebali su vidjeti svi žitelji Čepina i okolnih mjesta, a poručujem da će urbani Šokci u Čepin kad god nas pozovu, a mi sve njih pozivamo u urbani Osijek na našu šokačku manifestaciju, Dani kruha, koja se održava u četvrtak, 13. listopada«.                        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika