Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Gdje su nov­ci?

NOVI SAD – Izvršno vijeće Vojvodine ponovno je zatražilo od Vlade Srbije da Ministarstvu financija naloži izmjenu načina evidentiranja javnih prihoda u Vojvodini navodeći da postojeća metoda ne daje pravu sliku naplate javnih prihoda na teritoriju Pokrajine.
    PIV je uputio takav zahtjev nakon razmatranja izvješća Uprave za javna plaća-nja za period 1. siječanj – 30. lipanj ove godine a u kojem, prema ocjeni pokrajinske vlade, nije evidentirano preko polovice proračunskih prihoda, saopćeno je iz Banovine.
    U saopćenju se podsjeća kako je pokrajinska vlada od Vlade Srbije u dva navrata zahtjevala osiguranjem evidencije svih javnih prihoda na razini lokalnih samoupprava, kao i godišnjeg i mjesečnih izvješća o bruto naplati i raspodjeli javnih prihoda, te izvješća o sredstvima ostvarenim od privatizacije u pokrajini, ali se republička vlada na te zahtjeve oglušila.
    Prema poslednjem izvješću Uprave za javna plaćanja, na teritoriju Vojvodine evidentirana je naplata 69,56 milijardi dinara – 45,49 milijardi od poreza, taksi, naknada i drugih proračunskih prihoda i 24,07 milijardi dinara na ime doprinosa za socijalno osiguranje.
    Promatrano po općinama, čak 54 posto ostvarenih sredstava naplaćeno je na teritoriju Grada Novog Sada, a 30 općina u evidentiranoj naplati imalo je učešće manje od jedan posto. Najveći dio naplaćenih prihoda – 31,10 milijardi dinara – usmjeren je u proračun Republike Srbije. Proračunu AP Vojvodine usmjereno je 3,03 milijarde dinara, proračunu Grada Novog Sada usmjerene su četiri milijarde dinara, dok je proračunima općina pripalo je 7,35 milijardi dinara.
    U odnosu na isti period prošle godine sredstva kojima su proračuni općina raspolagali porasla su u proseku za 14 posto – u rasponu od tri posto pada, u općini Apatin, do 81 posto rasta, u općini Bački Petrovac.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika