Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Opor­ba kri­ti­zi­ra, vla­da­juća većina usva­ja

APATIN – U petak 30. rujna održana je deveta sjednica SO Apatin. Zbog opsežnog dnevnog reda od čak 26 točaka i duge polemike između predstavnika vladajuće koalicije (SPS, SRS, PSS), koja ima stabilnu većinu i šefova oporbenih skupina koalicije DS-a i DSHV-a Branka Sudžukovića i DSS-a Milana Dražića, sjednica je trajala do kasnih poslijepodnevnih sati.
    Dnevni red je usvojen nakon cijeloga sata polemiziranja, a na točku koja se odnosila na rebalans općinskog proračuna, te kreditnog zaduživanja Općine, namijenjenog završetku izgradnje sportskih dvorana u Sonti i Prigrevici, te rekonstrukciji grijanja u Banji Junaković, potrošena su sljedeća dva sata.
SAVJET ZA MEĐUNACIONALNE ODNOSE: Najoštriji polemičari glede proračuna bili su predsjednik Općine Apatin Živorad Smiljanić i načelnik za gospodarstvo i financije SO Apatin Milan Lavrnić, s jedne strane, te šefovi vijećničkih skupina oporbe s druge. Primjedbe su se mahom odnosile na utrošena sredstva iz pojedinih stavki proračuna, za koje je oporba tvrdila da su prevelika, a pojedine usluge, poput tretiranja komaraca, da su izvršene krajnje nekvalitetno.
    Oporba je postavila i pitanje hoće li priliv sredstava u proračun u sljedećih pet godina biti dovoljan za vraćanje predložene sume kredita. Isto tako oporba je tvrdila kako je rekonstrukcija grijanja u Banji Junaković investicijsko održavanje, te da ne može biti u istoj kategoriji s izgradnjom u Sonti i Prigrevici.
    I pokraj svih argumenata oporbe, svi prijedlozi odluka, rješenja i zaključaka usvojeni su većinom glasova. Uvažena je jedino primjedba oporbe na prijedlog Josifa Petrovića za člana Savjeta za međunacionalne odnose Općine Apatin. Naime, kako Romsko nacionalno vijeće nije na vrijeme dostavilo prijedlog, vladajuća koalicija je istaknula kandidaturu Petrovića, koji je čan Srpske radikalne stranke. Propust je blagovremeno otklonjen, te je na naknadni prijedlog Romskog nacionalnog vijeća, a na intervenciju Sudžukovića, u ovo tijelo predložen i izabran Antun Čonka, kao legitimni predstavnik romske nacionalne zajednice.
    Zbog svoje brojnosti u Općini Apatin hrvatska nacionalna zajednica u ovaj Savjet daje dva člana, a HNV je delegirao Ivana Kozbašića i Stipana Silađeva, predsjednika i tajnika Mjesnog odbora DSHV-a u Sonti.
OZRAČJE PREPUNO ELEKTRICITETA: Predsjednik SO Apatin Miodrag Bakić zadovoljan je radom općinskog parlamenta: »Koalicija na vlasti ima stabilnu većinu u Skupštini, tako da nismo u opasnosti od opstrukcije bilo koje stranke ili osobe. Tijekom sjednica ponekad dođe do jako oštrih polemika, osobito su aktivni šefovi oporbenih vijećničkih skupina Branko Sudžuković i Milan Dražić. Istina, tijekom polemika otme se i koja nepristojna primjedba, ponekad dođe i do osobnih vrijeđanja, no, to možemo vidjeti i u Skupštini Srbije. Iako se u polemikama izgubi dosta vremena, sve do sad predložene odluke su usvojene«, kaže za Hrvatsku riječ Bakić.
    Oporba ne razmišlja tako. »Ozračje u općinkoj skupštini prepuno je elektriciteta. Mi iz oporbe nastojimo se u interesu građana ponašati konstruktivno, pokušavamo biti uljudni, no, pokraj provokacija i dobacivanja, pa često i vrijeđanja, to je jako teško. Ovdje se izgovori puno riječi kojima nije mjesto u službenim institucijama. Svaka strana nastoji ubrati političke poene i na taj način se već sad priprema za nekakve buduće izbore. Osobno bih želio da malo stišamo međustranačku ostrašćenost, da više i konstruktivnije radimo u interesu građana općine Apatin, bez obzira da li smo u vlasti ili oporbi«, kaže za Hrvatsku riječ Branko Sudžuković.                                  Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika