Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pro­sla­va Da­na knjižni­ce

Ravnateljica subotičke Gradske knjižnice Valeria Agoston Pribila sazvala je konferenciju za tisak na kojoj je sa svojim kolegama Miletom Tasićem i Katarinom Čeliković predstavila program proslave Dana knjižnice.
    U četvrtak, 13. listopada proslavit će Gradska knjižnica svoj dan svečanim programom u okviru kojeg će se obilježiti 200. obljetnica rođenja prvog subotičkog tiskara Karla Bittermanna. Proslava poči-nje u 10 sati otvorenjem izložbe knjiga, periodike i drugog materijala tiskanog u prvoj subotičkoj tiskari. Na izložbi će biti izloženi i plakati subotičkih umjetnika inspirirani prvom subotičkom tiskarom i njezinim vlasnikom Karlom Bittermannom.
    Program se nastavlja u 10,30 sati u velikoj čitaonici svečanom akademijom na kojoj će biti predstavljena brošura posvećena Karlu Bittermannu i subotičkoj Gradskoj knjižnici. U tijeku programa dodijelit će se i nagrade najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola koji su sudjelovali na natječajima »Moja omiljena bajka H. C. Andersena« i »NAJ slovo«. Prvi je namijenjen osnovnim školama, a drugi osnovnim i srednjim školama.
    Posebna pozornost ove godine posvećena je subotičkim tiskarama i nakladnicima koji će kao »ulaznicu« donijeti jednu svoju knjigu po svom izboru. Radovi učenika te tiskara i nakladnika bit će također izloženi.
    Na Dan knjižnice obnavlja se, ratnim zbivanjima prekinuta, suradnja s knjižnicom grada Osijeka čiji je ravnatelj potvrdio svoj dolazak. Subotička knjižnica se posebno raduje ovoj suradnji koja je ranijih godina izvrsno funkcionirala a poznato je kako je suradnja svih ostalih institucija u kulturi već obnovljena i na visokoj je razini.
    Ravnateljica i njen kolektiv očekuje veliki odaziv na ovu proslavu i toga dana knjižnica neće raditi. Zauzvrat će već sljedećega četvrtka, 20. listopada, biti dan otvorenih vrata kada će svi zainteresirani čitatelji moći zaviriti i u magacinske prostore, u knjigoveznicu i možda sami napraviti korice za svoj dnevnik.
    Iako je dječji tjedan u tijeku, Gradska će knjižnica zbog mnogo sadržaja u gradu ovaj program premjestiti za sljedeći tjedan kada će u dječjoj čitaonici bajke pričati poznati Subotičani. Bit će to iznenađenje za najmlađe čitatelje.

K. Č.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika