Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Svje­dočan­stva o po­sto­ja­nju i stva­ra­laštvu

Članovi Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« sudjelovali su 1. listopada na likovnoj koloniji koju je organiziralo Kulturno-umjetničko društvo Hrvata »Bod-rog« iz Bačkog Monoštora, na čijem je čelu Stipan Šimunov. Rad slikara na ovoj umjetničkoj koloniji odvijao se na salašu potpredsjednice KUDH-a »Bodrog« Marije Turkalj, koji se nalazi na polovici puta između Bačkog Monoštora i Sombora.
    Slikari su se uvijek okupljali u kolektivnim stvaralačkim radionicama ili kako ih danas nazivamo – umjetničkim kolonijama, radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i druženja u radu. Slikari su se okupljali radi slikanja u prirodi, ali i oko zajedničkih
programa.
SUSRET I DRUŽENJE U RADU: »Cilj našega okupljanja na ovoj likovnoj koloniji je prije svega pomoć i poticaj Društvu ‘Bodrog’ da se i u okviru njihovog Društva oformi Likovni odjel, što će sigurno biti plodno tlo za daljnju suradnju. Pokraj toga, i na ovoj likovnoj koloniji promoviramo rad našeg Likovnog odjela. Sudjelovanjem na likovnoj koloniji, članovi Likovnog odjela Hrvatskog kulturnog centra ostavljaju poruku o svome stvaralaštvu i radu. Dobro je što se družimo u radu, a nadam se formiranju Likovnog odjela i u Društvu ‘Bodrog’. Takvim okupljanjem i radom i oni će ostaviti djela koja će svjedočiti o našem postojanju i stvaralaštvu«, kazao je ravnatelj Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« Josip Horvat, napominjući kako je nakon prošlogodišnjih razgovora s čelnicima KUDH-a »Bodrog« uspješno ostvarena suradnja, čiji je rezultat ova likovna kolonija.
    »Tijekom prošle godine razgovarali smo o mogućnosti organiziranja likovne kolonije u Bačkom Monoštoru, selu koje je prošle godine dobilo nagradu za kulturu Hrvatske matice iseljenika za najuspješnije selo hrvatskih manjina u Europi ‘Najselo 2004’. U godišnjem planu našeg Likovnog odjela za 2005. godinu, uvršteno je sudjelovanje na likovnoj koloniji u Bačkom Monoštoru, koje se sada i reliziralo. Prije početka rada slikara na salašu Marije Turkalj, posjetili smo crkvu svetog Petra i Pavla u Bačkom Monoštoru koja je podignuta davne 1752. godine, od kada je u više navrata proširivana i obnavljana, a o povijesti crkve govorio nam je vlč. Goran Vilov. Veoma sam zadovoljan što se na poziv za sudjelovanje na ovoj likovnoj koloniji odazvao veliki broj članova našeg Likovnog odjela, tako da na koloniji sudjeluje njih oko tridesetak. Naši slikari će ostaviti određeni broj djela na dar Društvu ‘Bodrog’, koje će ukrasiti njihove prostorije. Bit će to trajna uspomena na ovaj susret«, kazao je Josip Horvat, izražavajući zahvalnost domaćinima na gostoprimstvu i uspješnoj organizaciji likovne kolonije.
KOLONIJA KAO POTICAJ: »Nakon prošlogodišnjih razgovora s ravnateljem Likovnog odjela Centra ‘Bunjevačko kolo’ Josipom Horvatom i nakon poziva za sudjelovanje članova našeg Društva na likovnoj koloniji ‘Bunarić’, rodila se ideja o organiziranju jedne likovne kolonije i u Bačkom Monoštoru. Zadovoljan sam što smo uspjeli u tome, ova kolonija je poticaj, jer je u začetku formiranje Likovnog odjela u okviru našeg Društva, koje je mlado. Od prije sedamdesetak godina u selu je postojalo Društvo koje je okupljalo mještane Monoštora. Ono je mijenjalo nazive, nazivano je i ‘Kulturno-prosvjetna zajednica’, a na inicijativu mještana 2000. godine, naše Društvo dobiva hrvatski predznak i od tada se zove Kulturno-umjetničko društvo Hrvata ‘Bodrog’. Prošle godine dobili smo prostorije za rad u okviru Doma kulture, a najviše iskustva imamo u folklornom radu. Izdvaja se pjevačka grupa našeg Folklornog odjela koja je ove godine pozvana nastupiti na BEMUS-u u Beogradu, gdje će nastupiti sredinom listopada. Naš folklorni odjel imao je brojne nastupe u Mađarskoj, Hrvatskoj, kao i u Srbiji, a ova likovna kolonija je devetnaesta u broju ovogodišnjih aktivnosti našeg Društva. Smatram da smo opravdali nagradu ‘Najselo 2004’, a evo, već će 9. listopada biti priređen kulturno-umjetnički program u povodu Zavitnog dana koji će se odvijati u Osnovnoj školi ‘22 oktobar’. U okviru programa, osim našeg Društva, nastupit će i Društva iz Sombora i Sonte, nakon čega slijedi koncert Kiće Slabinca, dok će svečana misa zahvalnica biti održana 13. listopada«, kazao je Stipan Šimunov, ne krijući zadovoljstvo zbog uspješnog rada Društva »Bodrog«, koje daje velik doprinos očuvanju izvornih šokačkih običaja, kao i svoje zadovoljstvo zbog uspješno ostvarene suradnje s Centrom »Bunjevačko kolo« i okupljanjem velikog broja slikara na ovoj likovnoj koloniji.
INSPIRATIVAN KRAJOLIK: »Kada sam čula za inicijativu održavanja likovne kolonije sa zadovoljstvom sam ponudila da mjesto susreta bude na mom salašu. Stari je to salaš, spominje se već davne 1860. godine, a u blizini salaša su ‘Vodice’, marijansko svetište, gdje su kapelice podignute početkom prošlog stoljeća. Kako se salaš nalazi usred divne prirode, kraj rijeke Kiđoš i Velikog bačkog kanala, omogućuje slikarima inspiraciju za slikanje pejzaža. Nadam se ovakvom susretu i sljedeće godine«, kazala je Marija Turkalj, istučući kako je likovnu koloniju pomoglo JP »Vojvodina-šume«, obitelj Marijanović, a članice KUDH-a »Bodrog« ispekle su kruh i gibanicu.
    Nakon završenog rada slikari su izložili svoja djela na klupama ispred salaša, a Stipan Šimunov je pozdravio predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Josipa Z. Pekanovića i generalnog konzula Republike Hrvatske u Subotici Davora Vidiša koji su posjetili ovu likovnu koloniju.
Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika