Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Savjetovanje sudaca o pojedinim pristupima sudskog vještačenja

PALIĆ – U organizaciji Okružnog suda u Subotici 15 i 16 travnja na Paliću u velikoj sali Eko centra održano je savjetovanje sudaca na temu »Naučno metodološki pristup u pojedinim sudskim vještačenjima«. Kako je istaknula predsjednica Okružnog suda u Subotici Edit Dér Seregely, cilj ovog savjetovanja je podizanje kvalitete i efikasnosti rada suda, pogotovu što je proteklih godina uslijedio odliv kadrova iz pravosuđa.
    Na svečanom otvaranju savjetovanja nazočne je pozdravio gradonačelnik Subotice, Géza Kucsera ističući značaj Subotice kao multinacionalne sredine te nade u očuvanje Subotice kao mirnog grada.
    Prvo predavanje održao je mr. sc. Miros-lav Busarčević, na temu »Pronalaženje i fiksiranje tragova na licu mjesta izvršenja krivičnih djela i mogućnosti njihovog vještačenja«. Mr. Busarčević je govorio o problematici utvrđivanja tragova krivičnog djela koji bi ukazivali na potencijalno osumnjičenje počinitelje te sve elemente njihovog vještačenja. S aspekta sudsko-medicinskog vještačenja utvrđivanja porijekla smrti govorio je dr. sc. Pred-rag Mihajlović. U svom izlaganju osvrnuo se na komplicirane slučajeve utvrđivanja porijekla smrti te nastojanja razgraničenja ubojstva, samoubojstva i zadesa. O informatizaciji i novim aspektima internetskog vještačenja govorio je dr. sc. Mešter Đula, dok je na temu »Balistička vještačenja u sudskoj praksi« govorio balističar Dragan Krstić.
    Problematiku vezanu za grafoskopiju te način vještačenja u ovim slučajevima, kao i iskustva s kojima se susreo, govorio je Živojin Aleksić, istakavši najčešće pojave krivotvorina potpisa i rukopisa te postupak njenog utvrđivanja. O načinu upotrebe molekularne biologije u forenzične svrhe te metodološki pristup u sakupljanju i analizi bioloških tragova govorili su mr. sc. Dušanka Savić te mr. sc. Dušan Keckarević. Izloženi su postupci prilikom sakup-ljanja bioloških tragova (pljuvačke, mok-raće, krvi, sperme) koji mogu vrlo lako odvesti do počinitelja krivičnog djela pod uvjetom da su pravilno prikupljeni i očuvani.
    Savjetovanje je od strane nazočnih ocijenjeno kao vrlo uspješno. Predsjednica Okružnog suda u Subotici je zatvarajući ovaj skup naglasila da se za jesen planira još jedan, koji će se prirediti na temu neuropsihijatrijskog i financijskog vještače-nja.
    Na savjetovanju su uz suce Okružnog i Općinskog suda u Subotici sudjelovali i gosti iz Vrhovnog suda Srbije, te Okružnih sudova u Novom Sadu, Kraljevu, Kragujevcu te Zrenjaninu.  

Najava događaja

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika