Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zaštit­ni znak Son­te

SONTA – Prvog jesenskog vikenda u Sonti je održana folklorno-turistička manifestacija Grožđebal, čija tradicija seže do daleke 1928. godine. Ratovi, smjene režima, poplave – prolazili su, a Grožđebal je do danas zadržao svoju izvornost.
    Ova manifestacija je postala zaštitni znak Sonte, čiji se broj žitelja u vrijeme njenog održavanja udvostruči. Trodnevna fešta u slavu vina, veselja i jeseni počela je u petak, 23. rujna, otvaranjem izložbe narodnih nošnji i rukotvorina, te koncertom dječjih foklornih skupina OKUD-a »Ivo Lola Ribar« iz Sonte, KUD-a »Mladost« iz Prigrevice, i KUD-a »Lemeš« iz Svetozara Miletića. Za veliki broj posjetitelja Sonte nošnje i rukotvorine iz šokačke zaostavštine bile su pravo otkrovenje i blagdan za oči.
    U večernjim satima 24. rujna održano je natjecanje pjevača amatera za Prvi glas Grožđebala uz nastupe ritmičkih skupina »Venere« iz Borova Naselja – Republika Hrvatska, i »Dona« iz Sonte, kao i modna revija dječjeg butika »Quin« iz Apatina, modne kuće »Kotir« i modne konfekcije »Novitet« iz Novoga Sada. Po odluci stručne prosudbene komisije najbolji pjevač amater bio je Sonćanin Branko Đurkov, a po prosudbenoj komisiji publike Ivona Đokac i Aleksandar Duraković, četrnaestogodišnjaci s lijepom perspektivom. Na koncu publiku je razgalio veteran sonćanske glazbe Stipan Bukovac-Brile numerama »I mi smo Šokci« i »Vesela je Šokadija«. Trećeg, završnog dana, vidjeli smo tradicionalnu »Šokačku svadbu«, uz mimohod zaprega seoskim sokacima i simbolično vjenčanje kneza i kneginje Grožđebala – Srđana Domića i Andree Apatinac. Oboje su sedamnaestogodišnjaci, koji su već polovicu svog života proveli u članstvu OKUD-a »Ivo Lola Ribar«. U svakom momentu uz njih su bili ponosni roditelji Snežana i Marinko Domić, te Marija i Željko Apatinac. Zanimljiv je podatak da je Marinko već bio knez i to prije ravnih 20 godina. »Prije dva desetljeća veselio sam se toj počasti, a današnji osjećaj ne mogu izraziti riječima. Jednostavno, kad pogledam Srđana, bojim se da će mi se srce raspući od ponosa«, uzbuđeno govori »stari knez«.
ATRAKTIVAN PROGRAM: Sonćani su ove godine imali prigodu prvi put uživo vidjeti nastup mažoretkinja iz Osijeka i Vukovara – Republika Hrvatska, vice-prvakinje i trećeplasirane s europskog prvenstva. Nakon simboličnog vjenčanja na ljetnoj pozornici Doma kulture sudionici su u mimohodu prošli glavnom ulicom Sonte do Crkve sv. Lovre, gdje je održano euharistijsko slavlje. Svetu misu zahvalnicu predvodio je msgr. Slavko Večerin uz sasluženje vlč. Željka Augustinova. Misi su bili nazočni i predstavnici lokalne vlasti na čelu s predsjednikom Općine Apatin Živoradom Smiljanićem. Središnja priredba je održana u prepunoj sali Doma kulture, uz sudjelovanje KUD-a »Seljačka sloga« iz Bogdanovaca – Republika Hrvatska, KUD-a »GIK Banat-Pionir« iz Zrenjanina, GKUD-a »Ravangrad« iz Sombora i domaćih, OKUD-a »Ivo Lola Ribar« i KPZH »Šokadija«. Atraktivan program plijenio je pozornost gledateljstva nepuna tri sata.         Predsjednik Općine Apatin Živorad Smiljanić bio je vidno raspoložen: »Ovo je bio predivan dan. Sudjelovao sam u mimohodu, bio sam na misi, vidio sam jako kvalitetnu večernju priredbu. Sudionici su nas pjesmom i plesom vodili kroz – Slavoniju, Baranju, Bačku, Banat, pa sve do Vranja. Ovakve manifestacije ću uvijek podupirati, koliko je to u mojoj kompetenciji«, rekao nam je Smiljanić. Organizator manifestacije bio je OKUD »Ivo Lola Ribar«, a generalni sponzori SO Apatin i MZ Sonta.
OTOPLJAVANJE: Glavni motor organizacijskog odbora bio je Tomislav Silađi. »Kad jedna ovakva manifestacija uspije, čovjek zaboravi na sve muke u pripremama. Ostaje mi samo da se zahvalim svima – od glavnog sponzora, do posljednjeg gledatelja. Osobito bih se zahvalio msgr. Slavku Večerinu i vlč. Željku Augustinovu, koji su udahnuli duhovno svjetlo ovoj manifestaciji. Ovogodišnji uspjeh obvezuje nas na još veće zalaganje iduće godine. Raduju me i naznake otopljavanja odnosa između Lole i Šokadije, koji su prethodnih godina bili prilično zategnuti. – rekao je Silađi. Gosti iz Hrvatske, članovi KUD-a »Seljačka sloga« iz Bogdanovaca, oduševili su gledateljstvo visokom kvalitetom svojega nastupa.«Da vam iskreno kažem, pribojavao sam se ovoga gostovanja. Uspomene iz rata još su svježe, preživjeli smo svašta, a ovo nam je prvi put nakon toga da smo prešli Dunav. Plašili smo se provokacija, no, umjesto toga, oduševio nas je odnos sonćanske publike, od koje smo pobrali salve aplauza. Hvala vam svima na domaćinskom gostoprimstvu», rekao je za Hrvatsku riječ predsjednik KUD-a »Seljačka sloga« Zdravko Lasić.
    Zavjesa je pala na ovogodišnji Grožđebal, a pred oraganizacijskim odborom je 2006. godina, u kojoj će biti održan jubilarni 75. Grožđebal.

Ivan Andrašić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika