Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Lje­po­ta no­go­me­ta

SONTA – Stadion nogometnog kluba »Dinamo« u Sonti bio je 23. rujna poprište starog šokačkog nogometnog derbija. Odigrali su ga veterani NK »Dinamo« iz Sonte i NK »Dunav« iz Bačkog Monoštora. Težak, djelomice blatnjav travnjak nije spriječio stare majstore, od kojih su neki zagazili u šesto desetljeće, da pokažu svoje umijeće u baratanju nogometnom loptom. Vidjeli smo puno lijepih poteza, dobrih akcija, pa i nekoliko udaraca na gol, kojih se po žestini i preciznosti ne bi postidjeli ni nogometaši današnje prve lige. Igralo se, doduše, pomalo usporeno, zbog tereta godina, no, bilo je tu i lijepih driblinga i uklizavanja, udaraca na vrata i atraktivnih obrana vremešnih vratara. Jednostavno rečeno – vidjeli smo svu ljepotu nogometa oslobođenu grubosti i natjecateljske nervoze. Najmanje je bitan rezultat, no, ipak treba znati da su utakmicu s 5:3 dobili gosti iz Bačkog Monoštora.
    Ono ljepše, nazovimo treće poluvrijeme, odvijalo se uz slastan zalogaj, dobru kapljicu i glazbu koju su sa sobom doveli Monoštorci, u kavani »Fazan« u samom susjedstvu stadiona. Druženje je potrajalo do zore, uz obećanje da će se ovakvi susreti nastaviti.
    Organizator ove utakmice Stipan Brdarić sudio je bez greške: »Najznačajnije kod ovih utakmica je druženje. Prvotno smo namjeravali formirati jedan krug od tri ekipe naših Šokaca iz Sonte, Berega i Monoštora, no, Berežani su otkazali, tako da realizacija ove ideje čeka bolja vremena. Najljepše je ovo druženje poslije utakmica, najmanje je bitan rezultat«, kaže za »Hrvatsku riječ« Brdarić.
Selektor i kapetan ekipe iz Bačkog Monoštora Marin Ivakić dijeli Brdarićevo razmišljanje: »Prije svega, motiv ovakvih susreta je druženje. Ranije smo pokušavali s turnirom nekoliko ekipa, no, to nije zaživjelo. Mislim da bi susreti s našim prijateljima iz Sonte mogli postati tradicionalni i da bi trebalo pokušati u to uključiti i Berežane, jer tko će Šokca bolje razumjet od Šokca«, kaže nam Ivakić.
I. A.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika