Arhiv tekstova Arhiv tekstova

In­sti­tu­ci­o­nal­nom su­rad­njom do si­gur­ne za­jed­ni­ce

»Policija je identificirala i privela vinovnike napada u nedavnim tučama u srednjim školama u Subotici, podnijela je kaznene prijave, a općinski organi za prekršaje spremni su, zbog zabrinutosti dijela javnosti, ove slučajeve prioritetno procesuirati«, stoji u priopćenju Pokrajinskog tajništva za informiranje. Ove konstatacije iznesene su na radnom sastanku u Subotici, održanom u utorak 26. rujna, kojega je inicirao potpredsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine dr. Tamás Korhecz, a bio je posvećen sigurnosti u subotičkim srednjim školama.
    Sudionici su se složili da se slučajevi gdje postoje indicije sukoba na nacionalnoj osnovi tretiraju s posebnom pažnjom, da se otkloni i privid toga da država tolerira takve incidente, da su problemi nacionalnih tenzija i netrpeljivosti naslijeđeni iz razdoblja rata i izolacije protiv kojih se možemo boriti samo mjerama prevencije i odgojem mladih generacija u duhu međusobnog uvažavanja.
    Ocijenjeno je kako u višenacionalnoj Vojvodini, osobito u Subotici sukobi za koje ima indicija da su nacionalno motivirani moraju biti tretirani s posebnom pažnjom, a oni koji šire netrpeljivost i izazivaju incidente moraju biti kazneno gonjeni.
    Izražena je nada da će što prije zaživjeti projekt »Sigurna zajednica« MUP-a, AP Vojvodine, državnog tužiteljstva i lokalnih samouprava koja podrazumijeva punu institucionalnu suradnju svih zainteresiranih u lokalu na prevenciji i suzbijanju kriminaliteta.
    U radnom sastanku sudjelovali su i načelnik Sjeverno-bačkog okruga Zoran Prćić, općinski javni tužitelj Csaba Bíró, starješina općinskog organa za prekršaje Ljubo Simić kao i rukovoditelji Tajništva MUP-a u Subotici.                    
            g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika