Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Za­ve­slaj na pučinu«

ŠIBENIK – Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži održao se ove godine 24. i 25. travnja. U subotu je bio prvi dio susreta u Šibeniku gdje se okupilo oko petnaest tisuća mladih kako iz Hrvatske tako i iz dijaspore. Iz Vojvodine je otišlo pet autobusa s mladim hodočasnicima, jedan iz Subotičke biskupije i četiri iz Srijemskog vikarijata to jest iz Đakovačko-Srijemske biskupije ali vojvođanskoga dijela. S mladima iz Srijema su išli i svećenici, vlč. Željko Tovilo, župnik u Hrtkovcima, vlč. Dinko Kalmar župnik u Slankamenu, vlč. Jozo Duspara župnik u Golubincima i vlč. Krunoslav Đaković iz Srijemske Mitrovice. Mladi iz svih župa diljem Srijema, Petrovaradina, Srijemskih Karlovaca, Beočina, Sota i Šida našli su se u Srijemskoj Mitrovici odakle su krenuli put Hrvatske. Mlade su ispratili vlč. Marko Kljajić župnik u Pet-rovaradinu, vlč. Berislav Petrović župnik u Šidu i vlč. Pera Šokčević župnik u Sotu.
    Okupljanje je počelo u 14 sati uz popularnu duhovnu glazbu VIS-ova, pjevane su pjesme u slavu Isusa Krista, voditelji su govorili o značaju ovog i ovak-vih susreta za mlade i za cijelu Katoličku crkvu. Euharistijsko slavlje, koje je počelo u 17 sati, predvodio je kardinal i nadbiskup zagrebački Josip Bozanić uz koncelebraciju apostolskog nuncija, biskupa i svećenika.
VODICE –  Sutradan su mladi iz Vojvodine bili smješteni u Vodicama, petnaestak kilometara od Šibenika. Ujutro su mladi sudjelovali u procesiji od crkve do mjesta određenoga za služenje mise. Procesiji i misnom slavlju sudjelovali su svi mladi hodočasnici koji su bili smješteni u Vodicama, ali i veliki broj domaćina i mještana Vodica. Nakon uvodne riječi mjesnog župnika, nazočnima su se obratili predstavnici svih biskupija, osim iz Vojvodine ovdje su bili i mladi iz Osijeka, Nuštra, Zagreba, Pule, Požege, Varaždina… Sveča-nu sv. misu na otvorenom uz rivu predvodio je biskup đakovačko-srijemski Marin Srakić. Sitna kiša koja je padala tijekom mise nije mogla pokvariti ugođaj onih koji su s toliko radosti i mladenačkog zanosa slavili Gospodina. Domaćini su svojim gostoprimstvom učinili da ovaj boravak svima ostane u lijepoj uspomeni sa željom da im se uzvrati u svojoj sredini.
    Biskup Srakić je pozvao mlade na učvršćenje vjere, a kako je ovaj susret mladih bio pod geslom »Zaveslaj na pučinu«, simbolično je pozvao mlade da »zaveslaju« do Vojvodine, Zagreba, Pule, Rijeke… i svugdje gdje naši ljudi žive i da im ovaj susret da dodatnu snagu u svim iskušenjima koja ih čekaju, i da prenesu poruku i pozitivno ozračje u svoje krajeve i na sve one koji nisu bili na ovom susretu. Ovaj susret je svim sudionicima dao novu duhovnu snagu da prate Isusa na njegovom putu i slobodno »zaveslaju na pučinu mora«.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika