Arhiv tekstova Arhiv tekstova

U ovom se po­slu mo­ra us­tra­ja­ti

Ljutovo je malo mjesto nadomak Tavankuta, u kojem Ivan Gunić ima posađen voćnjak površine jednog hektara. Voćnjak je star samo tri godine. Na tom jednom hektaru zasađeno je 1500 stabala jabuka, od toga 630 stabala ajdareda, 140 stabala zlatnog delišesa, 140 greni smita, 140 jonagolda i 280 stabala mucu jabuka. Posao je, kaže Ivan Gunić, započeo nakon smrti svoga tasta. U odabiru sorti pomogao mu je prijatelj Branko Matković. Najveći je posao bio zasaditi voćkice tanke kao prut i taj je posao odradio uz pomoć rodbine i prijatelja. Prve godine je sve sam prskao ručno, a sada je, kaže, lakše jer koristi mehanizaciju. Izbušio je bunar na 50 metara dubine i jedan je od rijetkih u ovom kraju koji koristi sustav za navodnjavanje »kap po kap«.
    Interesantno je u ovoj priči to, što se Ivan Gunić nikada prije nije bavio voćarstvom.
4Koristite li usluge stručnjaka i stručnih savjeta?
Uvijek se oslanjam na stručnjake, a najviše mi pomaže diplomirani agronom Florijan Farkas, koji kao stručnjak nadgleda voć-njak i daje savjete o pravovremenom prskanju. Sustav za navodnjavanje je utjecao da se stabla dobro razvijaju. Stručnjaci kažu da su se stabla toliko razvila da voćnjak djeluje stariji.
4Mislite li proširiti posao?
Jabuke donose novac u jesen i zimi. Krenuo sam s breskvama i kruškama koje rađaju svakih 15 dana, kako bih ranije došao do novca. Breskve se koriste za jelo i »dunst«, a kruške za jelo te najviše za rakiju. Još ne planiram proširenje jer nemam hladnjaču. A kada imaš hladnjaču, onda možeš pričekati bolje uvjete na tržištu. Sadnja voćnjaka je velika investicija i dugo treba čekati, kako bi posao počeo donositi novac. Mora se ustrajati, bude dosta grešaka i ispravljam ih u hodu. Budući da radim u firmi, da bih poprskao voćnjak, ustajem rano, nekad i u tri sata ujutro. Na imanju radimo nas dvoje, supruga i ja. Za ove tri godine uložili smo oko 8000 eura.
4Je li uobičajeno da se mladi ljudi odlučuju na sadnju voćnjaka?
Teško je ovo sezonsko kopanje i vidim da se baš ne odlučuju za ovaj oblik zarade, koji je meni bio izlaz da osiguram bolju egzistenciju svojoj obitelji. Mene ovaj posao opušta. Ako iduće godine u vrijeme cvjetanja ne bude kiše, imat ću dobar rod. Ove godine sam uložio oko 800 eura i 200 litara nafte.
4Kakav je odnos države prema voćarstvu?
Ima povoljnih kredita, ali država ne bi trebala uvoziti jabuke i trebala bi napraviti hladnjače. Ove godine će biti dosta jabuka u ovim krajevima, dok je dolje u Srbiji bilo tuče pa je rod manji.
4Kako usklađujete posao u poduzeću u kojem radite s ovim u voćnjaku?
Radit ću oba posla dok god mogu stizati kvalitetno uraditi i jedan i drugi. Kada budem godišnje više zarađivao u voćnjaku nego u poduzeću, tada ću vjerojatno raditi samo u voćnjaku.
   g                 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika