Arhiv tekstova Arhiv tekstova

»Ba­ne­to­vih« pr­vih 15 go­di­na

V lasnik tvrtki »Bane« i »Kolpa trade« Branko Vaci (1958.) privatnim poduzetništvom se bavi još od 1990. godine, te je mali 15-godišnji jubilej njegovog prvog poduzeća i svojevrstan povod za razgovor. Otvaranjem jedne od prvih privatnih drvara na teritoriju Subotice – drvare »Bane«, koja od 1992. godine prerasta u trgovačko poduzeće, započinje njegova poslovna karijera koja je za relativno kratak period stvorila respektabilan brand na prostorima današnje države. Uspostavljanjem poslovne suradnje s velikom slovenskom tvrtkom »Kolpa« iz Metlike, renomiranim europskim proizvođačem namještaja i opreme za kupaonice, nadilaze se domaći okviri i dotadašnji opseg poslovnog djelovanja i nastaje nova tvrtka »Kolpa trade«, koja danas s uspjehom proizvodi i prodaje vrhunske kupaonice pod zaštitnim znakom glasovitog industrijskog giganta.

HR: Svojevrsnu transformaciju, prilikom koje se tvrtka iz čisto prodajnog opredijelila i za proizvodni proces, Vaša je tvrtka doživjela prije otprilike desetak godina. Što je uvjetovalo Vašu odluku da se odlučite i za proizvođačku djelatnost?
Bilo je to 1996. godine kada smo odlučili započeti proizvodnju drvenih wc daski, s obzirom da u tom trenutku na čitavom teritoriju cijele tadašnje države nitko to nije proizvodio. Kako se naš prvi proizvod dobro pokazao svojom kvalitetom i estetikom, naši su kupci počeli tražiti i ostale komponente za kupaonice, te smo ubrzo počeli izrađivati i toaletne ormariće kao dio ponude namještaja za kupaonice. Svojevrsnu kulminaciju tadašnjeg proizvodnog procesa dosegnuli smo dobivanjem »Zlatnog ključa« na beogradskom sajmu, postavši prva subotička privatna tvrtka koja se okitila ovim laskavim priznanjem za kvalitetu svog proizvoda.
HR: Kvaliteta rada Vašeg poduzeća prepoznata je i na drugim sajamskim manifestacijama na kojima ste također postali nositelji prestižnih priznanja. O kojim se nagradama i priznanjima radi?
Nakon dobivanja »Zlatnog ključa« uslijedila je i »Zlatna plaketa« na Novosadskom sajmu, pa onda »Zlatno rende« i »Zlatni visak« u Leskovcu – što su sve vrhunska priznanja na polju drvenarije i njezine proizvodne obrade, a sve je to plod intenzivnijeg rada u periodu do 2000. godine.
HR: Uspješni proizvodni rezultati i brojna priznanja otvorila su put prema inozemnom poslovnom partneru i mogućnosti širenja na tržištu. Kako je došlo do početka suradnje sa slovenskom »Kolpom«, europski priznatim proizvođačem opreme za kupaonice?
Na Sajmu namještaja 2001. godine »Kolpa« iz Metlike je raspisala natječaj na kojemu je tražila strateškog partnera na teritoriju SiCG, s obzirom da su još od 1996. godine bezuspješno pokušavali da »uđu« na ove prostore. Od 75 prijavljenih tvrtki, koje su aplicirale na njihovu ponudu, 1. veljače 2002. godine »Kolpa« je izabrala našu tvrtku »Bane« za svog strateškog partnera na prostorima SiCG.
HR: Za one koji to ne znaju, a takvih je sigurno malo, pojasnite čime se bavi »Kolpa«, odnosno »Kolpa trade« – Vaša tvrtka koja radi na ovim prostorima?
Ovaj glasoviti svjetski brand bavi se proizvodnjom sanitarne opreme i opreme za kupaonice i trenutačno zauzima visoko 5. mjesto prema pokazateljima kupovine tzv. sanitarnog akrila i kao takva je jedna od najprofitabilnijih tvrtki u Sloveniji s najvećim godišnjim rastom. Ovaj svojevrsni gigant zapošljava oko 400 radnika na čijem se čelu nalazi Mirjan Kulovec, predsjednik uprave.
HR: Kako je došlo do toga da upravo Vašu tvrtku »Kolpa« izabere za strateškog partnera i što je, po Vašem mišljenju, presudilo da budete izabrani u žestokoj konkurenciji brojnih prijavljenih konkurenata?
Milsim da je »Bane« izabran, prije svega, zbog dvije glavne stvari. Prvo, u uvodnim intervjuima s njihovim predstavnicima dokumentirali smo podatke još iz 1991. i 1992. godine o tvrtkama s kojima smo još onda surađivali. Prezentirajući poslovnu dokumentaciju dokazali smo da nikome nismo ostali dužni, te da nemamo nikakvih »repova«. A u to vrijeme smo radili i surađivali s nekoliko većih slovenskih tvrtki poput »Lesne« i »Novoterma«, ali i glasovitom hrvatskom »Cementarom« iz Našica, te brojnim manjim tvrtkama iz Hrvatske i Slovenije, i razmjerna je bila naša visoka poslovnost u odnosima sa svim partnerima. S druge strane, oni su u našoj tvrtki prepoznali partnera koji je željan izazova i sposoban uključiti se u tržišnu utakmicu na ovim prostorima, prije svega s određenim iskustvom u vlastitom proizvodnom resursu, poglavito što smo već tada imali našu radionicu koja je u startu mogla odgovoriti zahtjevima specifične obrade keroka, specijalnog materijala koji jedino »Kolpa« proizvodi u Europi. Mislim da je ovaj spoj profesionalnosti i proizvođačkih potencijala presudio za našu »pobjedu« na natječaju za strateškog partnera na teritoriju SiCG.
HR: Za proteklih 15 godina od samog početka trgovačkog, a potom i proizvodnog procesa, koliko je »Bane« proširio brojku uposlenika i koliko ljudi danas Vaša tvrtka upošljava?
Kada smo počeli prije 15 godina, točnije 13. svibnja 1990. godine, prvi uposlenici naše tvrtke bili smo supruga Nevenka i ja, dok danas naša tvrtka broji 49 uposlenih radnika. Imamo svoje salone u Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, a ovog ljeta smo otvorili i veliki prodajni prostor u Novom Beogradu koji slovi za jedan od najljepših na teritoriju SiCG.
HR: Za Vašu tvrtku je znakovito izrazito obiteljsko obilježje po kojemu ste prepoznatljivi u branši kojom se bavite. Predstavite nam Vaše najbliže suradnike na kojima počiva snaga tvrtki »Bane« i »Kolpa trade«.
Na prvom mjestu je jamačno moja supruga Nevenka, ravnateljica tvrtke »Bane«, koja je objedinila obiteljsku i profesionalnu ulogu, živeći u vrtlogu brojnih materinskih, ali i ravnateljskih obveza. Uz odgoj i skrb nad naše troje djece istovremeno se, u djelokrugu svojih poslovnih obveza, svih ovih godina skrbila i za našu tvrtku. Ona je glavni operativac, koja je u svakom trenutku spremna uskočiti gdje god je to potrebno i nužno. Od ove godine našem obiteljskom timu se priključila i najstarija kćer Marija, koja je u Perugi (Italija) završila smjer dizajna interijera i kao mladi struč-njak izravno je angažirana na poslovima projektiranja i dizajniranja budućih proizvodnih artikala.
HR: Od nedavno ste proširili proizvođački opseg i na izradu kuhinjskog namještaja. Kako je došlo do ideje da se oprobate u ovoj proizvodnoj djelatnosti?
Naša tvrtka »Bane« je razvojem svojih poslovnih djelatnosti ušla u zajednički projekt s tvrtkom »Dinas« iz Našica, točnije Đurđenovca (Hrvatska), te smo započeli s proizvodnjom tzv. kuhinjskih frontova, opet kao pouzdani partner ove hrvatske tvrtke na prostorima SiCG. Plod ove najnovije suradnje vuče korijene još od prije petnaestak godina kada smo započeli prvu suradnju s Cementarom iz Našica. U ovom momentu nastojimo što više razviti mrežu aktivnost, koja bi nas za najkasnije godinu dana trebala dovesti do liderskog mjesta u proizvodnji kuhinja.
HR: O kakvim se kuhinjama i dijelovima za kuhinje konkretno radi?
U pitanju su dvije kombinacije izrade gotovih kuhinja, po prvoj radimo s komponentama od »Dinasa« – našeg partnera iz Hrvatske, a u nekim dijelovima kuhinja mi radimo kompletnu izradu. Prije svega to ovisi o vrsti materijala od kojih se rade frontovi, tj. drveni dijelovi. »Dinasovi« su materijali od hrastovine ili trešnjinog drveta, dok mi, primjerice, izrađujemo dijelove od iverice i medijapana. Također našem segmentu posla pripada i kompletno projektiranje i sama izrada zamišljenog proizvoda, i mislim da ovakav kvalitetan spoj dvije tvrtke na istom poslu može donijeti odlične rezultate na tržištu.
HR: Budući da su u pitanju kvalitetne, a samim tim i relativno skuplje, kućanske potrepštine, na koje sve načine vršite prodaju vaših proizvoda i kakvi su kreditno-novčani aranžmani mogući prilikom kupovine?
Našim kupcima odobravamo nekoliko vrsta kredita za kupovinu naših proizvodnih artikala, bilo da su kupaone ili kuhinje u pitanju, a ovisno od banaka s kojima se sklapa određeni kreditni aranžman. Do sada je kupovina bila moguća i na čekove građana, sada je to, pak, regulirano namjenskim kreditima, dok se određena količina robe proda i za gotovinu. Za avansne uplate odobravamo i određene rabate, te pogodnosti prilikom kupovine u svim našim prodajnim salonima.
HR: Vaša se tvrtka konstantno razvija idući u korak sa suvremenim tokovima na tržištu, ravnomjerno šireći proizvodnju i prodaju na dva usporedna fronta. Što očekujete u sljedećem, recimo, petogodišnjem poslovnom planu?
U minulom četverogodišnjem periodu naša je tvrtka podnijela veliki teret financijskih ulaganja u četiri prodajna salona i odlučili smo da u budućem periodu malo »stanemo«, a negdje koncem 2006. godine ili početkom 2007. godine krenemo u izgradnju novog poslovnog prostora na ulasku u Suboticu (Aleksandrovo), u kojemu je planirano da reprezentativno izložimo naš kompletan asortiman. Glede poslovne politike nastavljamo usporedno djelovanje na oba tržišta, razvijajući proizvodnju i prodaju sanitarne i opreme za kupaonice, kao i kuhinjskog programa. Konkretno, u planu je proširenje naše proizvodnje, ali iskreno ne vjerujemo da bi se realizacija tog projekta trebala realizirati u Subotici. Naime, naš grad je izuzetno skup i morat ćemo tražiti »jeftiniji« grad koji će biti u mogućnosti ponuditi nam optimalne uvjete za naše poslovne planove.
HR: Kao iskusan poduzetnik iza kojeg stoji višegodiš-nji uspješni rad i višestrani poslovni uspjesi, kako biste savjetovali buduće mlađe poduzetnike? Što je, po Vašem mišljenju, najvažnije u opće nametnutom trendu prilagođavanja europskim tokovima?
Prvo, svaki poduzetnik koji se upusti u tržišnu bitku mora imati veliku vjeru u sebe i svoje poslovne potencijale, potom, da bi opstao na istom tom tržištu mora puno putovati i biti izravno uključen u brojne sfere djelatnosti i branše kojom se bavi. Konkretno, glede europskih tokova, službeni putovi u inozemstvo su jednostavno obvezujući upravo iz edukacijskih razloga i privikavanja na zahtjeve koje oni nalažu. Nakon uvida i stjecanja novih saznanja, onda je pitanje individualnih mogućnosti i sposobnosti prenošenja iskustava u konkretan privatni biznis.
HR: Kako je to konkretno i praktično izgledalo na primjeru vaše tvrtke?
Kada sam krenuo u privatan biznis, danas daleke 1990. godine, odlučio sam kontinuirano učiti od drugih, i u toj sam se edukaciji naputovao poprilično, nastojeći vidjeti različite tehnologije i upoznati se s raznovrsnim poslovnim politikama. Ali, od 2002. godine i ulaska u zajednički posao s »Kolpom« naš cjelokupni proizvodni proces se obavlja i realizira prema slovenskom sustavu, prema kojemu smo ustrojili rad u našoj tvrtki. Danas »Bane« funkcionira poput »Kolpe« i mislim da je to jako dobro, a kontinuirani napredak dokazuje ispravnost naše poslovne orijentacije.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika