Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Znanjem do tolerancije

Na konferenciji za tisak, održanoj u Novom Sadu 26. rujna 2005. godine, potpredsjednik Izvršnog vijeća AP Vojvodine i pokrajinski tajnik za upravu, propise i nacionalne manjine Tamás Korhecz, najavio je provođenje trajnog i dugoročnog projekta »Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini«.
    Da podsjetimo, prije nekoliko mjeseci prvi je put promoviran ovaj projekt, o čemu smo već pisali u »Hrvatskoj riječi«, a koji je nastao kao posljedica rezultata istraživanja koje je pokazalo kako su državna politika 90-tih godina prema nacionalnom pitanju, te neobaviještenost mladih o historijskim i kulturološkim aspektima viševjekovnog zajedničkog života više naroda na teritoriju današnje Vojvodine, između ostalog, doveli do narušavanja međunacionalnih odnosa u Pokrajini.
UKLONITI PREDRASUDE: Početkom godine Izvršno vijeće je usvojilo projekt, kao odgovor na poremećene međunacionalne odnose u Vojvodini i tenzije koje su nastale pred kraj 2003. i tijekom cijele 2004. godine. Taj je projekt sada spreman za provedbu. Zajednički cilj svih sedam pod-projekata je razbiti predrasude, afirmirati međusobnu toleranciju, prihvatiti, uvažavati i poznavati se i to sustavno, trajno i institucionalno, jer se u realiziranje projekta uključila većina škola u AP Vojvodini.
    »Smatramo najboljim odgovorom da se raznim mjerama obratimo mladima u Vojvodini, koji su u isto vrijeme i žrtve i pokretači međunacionalnih incidenata. Također, smatramo da do incidenata dolazi uslijed neznanja i predrasuda«, kazao je Tamás Korhecz i dodao kako će projekt pridonijeti smirivanju tenzija, ojačati međunacionalno uvažavanje, intenzivirati odnose među građanima raznih nacionalnosti, razviti među mladima novi sustav vrijednosti, povjerenje, razumijevanje, prihvaćanje različitosti, odnosno sve vrijednosti koje karakteriziraju Vojvodinu, i to je ono što očekujemo da ostvarimo u našoj borbi za europsku budućnost, zaključio je Korhec.
KUP TOLERANCIJE: Prvi pod-projekt pod nazivom »KUP tolerancije«, počinje idućeg tjedna, što je i bio neposredni povod konferencije za tisak. »KUP tolerancije« ima za cilj putem sporta, natjecanja i druženja, edukacije i neposrednog kontakta, izgraditi kod mladih novi sustav vrijednosti koji će spriječiti daljnje međunacionalne incidente i netrpeljivost, najprije među mladim ljudima.
    Kao što i sam naziv govori, riječ je o kup sistemu eliminacije natjecatelja, koji će svoje vještine i sposobnosti odmjeriti u četiri sportske discipline: malom nogometu, stolnom tenisu, košarci i odbojci. Prvo natjecanje će se održati u Zrenjaninu, 1. i 2. listopada, sljedeće kroz sedam dana u Srijemskoj Mitrovici, i posljednje, eliminacijsko natjecanje u Bačkoj Topoli. Finalno natjecanje će biti održano u Subotici 12. i 13. studenoga.
    Na natjecanju sudjeluju ekipe iz osnovnih škola, u najvećem broju iz višenacionalnih sredina u kojima se nastava odvija na više jezika. Ukupno će biti 1856 natjecatelja i oko 2500 izravnih sudionika. Po riječima pokrajinskog tajnika Korhecza predviđa se da će biti oko 10 tisuća posrednih i neposrednih sudionika, što je veliki postotak od ukupnog broja školaraca.
    »Osim natjecateljskog duha ovaj će KUP imati izražen i multikulturalni karakter, koji ćemo provesti preko pratećih programa i manifestacija, te nagrada i pohvala«, kaže Korhecz i izražava nadu kako će na posredan način pomoći razviti međusobno povjerenje među mladim ljudima, te kako će izraziti jasan stav pokrajinske Vlade da se nedvosmisleno i bez kompromisa zalažu za suživot i mirnu budućnost višenacionalne i višejezične Vojvodine.
ŽIVJETI SKUPA: Pokraj »KUP-a tolerancije«, koji je i najskuplji projekt, do kraja godine će se realizirati i projekt pod nazivom »Živjeti skupa«. Kako je rečeno na pressici, radi se o izložbi, multimedijalnoj muzejskoj postavci koja se bavi svijetlim i mračnim trenucima suživota Mađara i Srba na ovim prostorima, kao dvije najbrojnije zajednice u Vojvodini. »Smatramo da će se upoznavanjem s nekim momentima iz povijesti oba naroda utjecati na mlade tako, što će prije nego li učine neki incident razmisliti«, kaže Korhecz i objašnjava kako će postavka sadržati povijesne podatke kojih nema u školskim udžbenicima, uz napomenu kako ima više onih momenata u povijesti koji nas spajaju od onih koji nas razdvajaju. Po njegovim riječima – znanje je najpouzdaniji način sprečavanja nasilja među mladima prouzrokovanog međunacionalnim različitostima.
    Izložba će biti postavljena u Novom Sadu i Subotici u prosincu ove i u siječnju iduće godine. Planira se da izložbu posjeti oko 80 tisuća učenika putem organiziranih posjeta. Korhecz predviđa da se, ako makar pola od tog broja učenika nešto zapamti nakon posjeta, ostvaruje značajan efekt na omladinu.
KOLIKO SE POZNAJEMO: Treći pod-projekt je kviz-natjecanje učenika srednjih škola pod nazivom »Koliko se poznajemo«, na kojem će se mladi natjecati u znanju o narodima koji žive na teritoriju AP Vojvodine, njihovoj prošlosti, kulturi, običajima. Za kviz znanja će se spremati iz brošure koju su napisali i pripremili povjesničari i koju namjeravaju uključiti kao dodatnu literaturu nastave povijesti. Pokraj toga, kviz će emitirati i TV Novi Sad te će se utjecaj prenositi i na mnogo veći broj učenika. U kvizu će sudjelovati učenici iz 36 škola na teritoriju Vojvodine. Prvo natjecanje bi se trebalo realizirati početkom studenog ove godine.
ZIPA EKIPA: Četvrti projekt je multimedijalna CD prezentacija pod nazivom »Zipa ekipa«, koja sadrži opis glavnih karakteristika određene nacionalne zajednice i na interesantan način predstavlja povijest, tradiciju i karakteristične običaje Mađara, Slovaka, Rumunja, Nijemaca, Rusina i Roma, kao i kulturna dostignuća tih zajednica. CD publikacija je prilagođena učenicima viših razreda osnovnih škola.
    »Povratak dobrim poslovnim običajima« je pod-projekt koji ima za cilj afirmirati višejezičnost u gospodarsko-poslovnoj komunikaciji koja nesumnjivo pridonosi stvaranju bliskosti, razumijevanja za različitost i izgrađivanju zajedništva među pripadnicima različitih nacionalnih zajednica.
KOMUNIKACIJA: Posljednji projekt koji je u planu »Interetnička kulturna komunikacija putem medija«, čiji je cilj omogućiti umrežavanje medija iz višenacionalnih sredina i obrazovati nositelje lokalnog i regionalnog informiranja.
    Pokraj svih ovih pod-projekata Izvršno vijeće Vojvodine je spremilo 22 promotivna televizijska klipa koji su se već počeli emitirati na TV Novi Sad, ali će se emitirati i na drugim televizijskim postajama, jer, kako je rekao Korhecz, bez medijske podrške učinci i rezultati projekta ne mogu dobiti toliki odjek.
    Kako je naglasio Korhecz, projekt »Afirmacija multikulturalizma i tolerancije u Vojvodini« nije kratkotrajna ideja, već stvar koja treba postati tradicija, da konstantno bude prisutan među stanovništvom Vojvodine kako bi rezultati bili odgovarajući.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika