Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hr­vat­ski je­zik i u su­bo­tičkoj Gim­na­zi­ji

Nakon što već četvrtu godinu subotički osnovnoškolci imaju mogućnost obrazovati se na hrvatskome jeziku, od ove će jeseni u subotičkoj Gimnaziji »Svetozar Marković« i srednjoškolci moći učiti hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Poslije provedene ankete u Gimnaziji »Svetozar Marković«, 48 učenika se prijavilo za ovaj fakultativan predmet, kojeg će predavati profesorica hrvatskog jezika i književnosti Miranda Glavaš Kul. Najveći broj zainteresiranih je iz završnih razreda gimnazije, njih 30 se izjasnilo za izučavanje ovog predmeta, dok je manji broj učenika nižih razreda.
    Član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Ivan Stipić kaže kako se početak nastave u Gimnaziji predviđa za početak listopada, dok se od sljedeće godine planira omogućiti učenje hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture svim zainteresiranim srednjoškolcima.
MATURANTI: »Od Pokrajinskog tajništva za obrazovanje i kulturu dobiven je zakonski normativ za uvođenje hrvatskog jezika kao fakultativnog predmeta u srednjim školama, i izbornog predmeta u osnovnim školama, te planovi i programi. S ovim dopisom članovi Izvršnog odbora HNV-a upoznali su Školsku upravu sa sjedištem u Somboru te je poslana obavijest Školskom odboru i ravnatelju subotičke Gimnazije Veselinu Jevtiću. Nakon dogovora s ravnateljem provedeno je ‘anketiranje’ učenika o tome žele li slušati ovaj predmet. Najveći broj zainteresiranih je među maturantima, dok se manji broj iz nižih razreda opredijelio za ovaj predmet, no taj broj još nije konačan i mogu se prijavljivati i uključiti oni koji to žele i dalje, budući se početak nastave očekuje od prvog listopada« kaže Stipić, te dodaje kako su planovi i programi za ovaj predmet izrađeni za sve razrede osnovne te sve razrede srednjih škola, kako četverogodišnjih smjerova tako i trogodišnjih, i gimnazije.
    Predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk kaže kako je generalni stav i politika HNV-a da bude što više razreda na hrvatskom jeziku tamo gdje je to moguće i da bude što više oformljenih skupina koje uče hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
    »Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa nam je na zamolbu HNV-a prošle godine uputilo profesoricu hrvatskoga jezika Mirandu Glavaš Kul, koja će sada taj dio posla preuzeti u subotičkoj Gimnaziji, a osnovni preduvjet da se može krenuti dalje u realizaciji nastave hrvatskog jezika, da li preko predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture ili s osnivanjem odjela s nastavom na hrvatskom jeziku, jesu kadrovi«, kaže Vojnić Hajduk, te dodaje kako se s postojećim kadrovima premošćavaju potrebe sadašnje situacije, ali da će se za potrebe nastave u višim razredima osnovne škole i proširenja nastave u srednjim školama od Republike Hrvatske tražiti pomoć u kadrovima ali i da će se morati i više raditi na školovanju vlastitih kadrova, profesora hrvatskog jezika…
    »Ne želimo ništa prejudicirati, uradili smo jednu anketu u Gimnaziji i anketa je po mojoj procjeni pozitivno rezultirala jer se pojavio dovoljan broj učenika zainteresiranih da uče hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, da se mogu oformiti tri odjela. Dakle, postoji interes i to je izuzetno pozitivno, a kako će se dalje razvijati – vidjet ćemo. Za sada nismo radili ankete u drugim srednjim školama jer ne želimo napraviti anketu na koju bi se javili zainteresirani učenici, ukoliko trenutačno nemamo kadar koji će predavati taj predmet«, kaže Vojnić Hajduk. »Obrazovanje je takva sfera djelovanja gdje mi koji smo na tome angažirani i koji smo za to odgovorni, ne možemo improvizirati i provoditi nedovoljno osmišljene ili površne aktivnosti. Kako bismo imali pravi odnos prema obrazovanju na hrvatskome jeziku, moramo pripremiti projekte kojima ćemo sagledati sve relevantne činjenice koje su bitne, koje su potrebe, kakvim resursima raspolažemo i onda na tim saznanjima možemo planirati i raditi«.
PROJEKTNA NASTAVA: Profesorica hrvatskog jezika i književnosti Miranda Glavaš - Kul već od prošle godine predaje u subotičkim osnovnim školama hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Osim toga od ove godine predavat će i subotičkim gimnazijalcima s kojima je već imala prigodu upoznati se.
    »Nastava će početi 1. listopada i odvijat će se od 19,30 sati navečer, još nije utvrđeno kojim danima. Anketa je prošla zadovoljavajuće, s obzirom na to da je ovo prva godina, u četvrtom je razredu jako dobar odaziv a vjerujem da će se još prijaviti i iz drugih razreda«, kaže profesorica Glavaš - Kul. »Planove i programe prema kojima će se raditi izradila je pokojna profesorica Marija Grasl i ti planovi i programi prate planove i programe u Hrvatskoj u tom uzrastu. Međutim, pitanje je koliko ovi učenici imaju, a poučena iskustvom rada u Paulinumu znam da nemaju, spoznaja o hrvatskoj povijesti, pjesnicima, književnicima. Stoga će nastava ići tako da će učenici najviše raditi projektnu nastavu, što znači da će sami odabirati projekte, što žele izučavati, naravno u sklopu onoga što je propisano u planu i programu. Dakle, više ćemo se bazirati na onome što njih zanima iz hrvatske kulture, povijesti, jezika, književnosti, geografije. Znam da je nakon sedam sati nastave veliko opterećenje ostati na dodatnom satu pa stoga ta nastava treba biti zanimljiva i korisna. Pokušat ćemo gradivo integrirati, primjerice kada budemo izučavali književni rad Marka Marulića proučit ćemo jezik toga vremena uspoređujući ga sa standardnim književnim jezikom, upoznat ćemo kulturu i gospodarske prilike Splira toga vremena i danas. Nadam se da će učenici aktivno sudelovati u kreiranju nastave. Osim književnosti stavljat ćemo naglasak na jezične vježbe, dakle na razliku između hrvatskog i srpskog jezika, jer je to ono što njima treba.
    O metodama rada koje očekuju i profesoricu i učenike, Miranda Glavaš - Kul kaže: »Ne bih voljela da nastava bude takva da ja stanem iza katedre i diktiram, nego da zajednički istražujemo, a kako nam je ravnatelj ponudio i informatičku učionicu, to će nam biti od velike koristi jer ćemo moći na Internetu pronaći sve što njih zanima. Tehnologija napreduje i to treba iskoristiti. Pokušat ću, što je više moguće, osposobiti ih da pravilno govore hrvatski, jezičnim savjetima i vježbicama. Naglasak će biti na tome da su učenici ti koji dolaze na nastavu pa će i kreirati tu nastavu, naravno, nećemo iskakati iz okvira plana i programa ali će ipak postojati mogućnost izbora i jedna skupina će se razlikovati od druge skupine. Prilagoditi ćemo nastavu njihovim interesima jer sam, na kraju krajeva, ja ovdje zbog njih a ne oni zbog mene«, zaključila je profesorica Glavaš - Kul.                   
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika