Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Dijelili pomoć i prekidali samoće

Prošloga je petka u Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« održana Izborna skupština Dobrotvorne zajednice »Amor Vincit« kojom je ujedno obilježena desetogodišnjica postojanja ove humanitarne organizacije. Osnovao ju je Demokratski savez Hrvata Vojvodine 1993. godine i prve akcije su joj bile vezane za prihvat i pomaganje prognanog hrvatskog življa iz Srijema. Prva predsjednica »Amor Vincita« bila je pokojna Ana Kopunović, a izvješće o radu ove organizacije u proteklih deset godina podnijela je na Skupštini predsjednica Ruža Crnković.
    Prema njezinim riječima, u početku je bilo angažirano oko 80 aktivista koji su svojim humanitarnim radom, zahvaljujući prije svega inozemnim donacijama, pomagali ljude u potrebi, najviše prehrambenim proizvodima i odjećom. Pomoć su osiguravali pojedinci i institucije iz dijaspore, radne organizacije, Katolička crkva, te brojni poljoprivredni proizvođači. Tijekom godina postojanja ove dobrotvorne zajednice aktivisti su se povezivali s mjesnim zajednicama od kojih dobivaju adrese socijalno ugroženih pojedinaca i obitelji, te se na temelju utvrđenih kriterija (broj članova obitelji, godina starosti, uvjeta stanovanja, zdravstvenog stanja ukućana, zaposlenosti i ukupnih primanja) sva pristigla pomoć distribuirala.
    Jedno vrijeme »Amor Vincit« je funkcionirao u općinskim prostorijama u Harambašićevoj ulici, no danas imaju ured za prijem stranaka u novoj općinskoj zgradi (Trg Lazara Nešića 1, 10. kat, soba 126) te jedno neprikladno skladište. Kao najčešće aktivnosti mogu se izdvojiti dodjela paketa s prehrambenim proizvodima uoči Uskrsa i Božića, osiguravanje đacima školskog pribora, odjeće i obuće, osiguravanje ogrjeva te lijekova. Zbog veoma teškog stanja na Kosovu, dostavili su u dva navrata pošiljku s prehrambenim artiklima i pomoć u novcu za koji je po želji i potrebi korisnika kupljena živa stoka, a kamioni su na zahtjev donatora bili upućeni u Janjevo i Gračanicu.
    Najveću raspravu na izbornoj skupštini izazvalo je podnijeto financijsko izvješće o poslovanju Zajednice u protekle tri godine u kojemu se navode samo donacije dobivene od strane Skupštine općine Subotica (sve ukupno za tri godine oko 160.000 dinara), bez upoznavanja članova Skupštine s inozemnim donacijama i dostavama. U diskusiji su pojedini članovi inzistirali da se i te stavke objave aktivistima, te da se ukine postojeći bankovni račun u Osijeku jer zbog funkcioniranja platnog prometa između ovih dviju država za njim više ne postoji potreba.
    Većinom glasova je za predsjednika Skupštine Dobrotvorne zajednice »Amor Vincit« izabran Milenko Crnjac umjesto Jelene Borković koja je tu dužnost obnašala u dva uzastopna mandata. Izabrani su i novi članovi Upravnog odbora, koji će na posebnoj sjednici izabrati novog predsjednika »Amor Vincita«. U novom Upravnom odboru su: Albe Kujundžić, Ema Buljovčić, Mira Kuntić, Kaća Vukov, Kata Bačić, Jelena Borković i Ruža Crnković. Izabrana su i tri člana Nadzornog odbora: Marija Stipić, Martin Bačić i Antun Lulić.
    Na skupu su svoju potporu daljnjem radu ove organizacije najavili predsjednik DSHV-a Petar Kuntić i pater Marijan Kovačević.
    Na kraju sjednice je odano priznanje vrijednim aktivistima ove humanitarne organizacije, kojih je danas oko 20. Ljudi u potrebi se za pomoć mogu javiti u ured Dob-rotvorne zajednice svakoga petka od 10 do 12 sati.                     

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika