Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 22. 9.

Kri­jum~ari
Sprječavajući bijeg trojice krijumčara cigareta zatečenih na obali Dunava u blizini Borova kod Vukovara lakše je ozlijeđen policajac, a jedan od krijumčara zadobio je prostrijelne rane lijevog ramena, priopćila je vukovarsko-srijemska policija. U priopćenju se navodi da su krijumčari zatečeni kad su iz čamca iskrcavali vreće s većom količinom cigareta.

Ne­ja­sno
Koalicija »Lista za Sandžak« postala je dio Vlade Srbije i imat će zamjenike ministara u ministarstvima za kapitalne investicije, za prosvjetu i sport i za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Međutim, četiri dana poslije, zastupnik Liste za Sandžak u Skupštini Srbije Bajram Omeragić rekao je kako će on i njegov kolega Esad Džudžević i dalje biti zastupnici, jer nisu ni preuzeli dužnosti u Vladi Srbije.

Po­ru­ka
Predsjednica Koordinacijskog centra za Kosovo i Metohiju Sanda Rašković-Ivić poručila je Srbima u pokrajini kako trebaju ostati i opstati na svojim ognjištima, te da će im u tomepomoći država Srbija.
Kosovski premijer Bajram Kosumi izjavio je kako se manjine na Kosovu, a poglavito Srbi, ne trebaju bojati decentralizacije i Vladinog plana za reformu vlasti, jer Vlada želi manjine učiniti dijelom cjelovitog Kosova i zaštititi ih kao dio demokratske civilizirane države.

 

PETAK, 23. 9.

Po­li­ci­ja
Ministri unutarnjih poslova i dužnosnici jugoistočne Europe na Brijunima su usvojili strategiju borbe protiv organiziranog i gospodarskog kriminala u regiji.

Raz­ma­tra­nje
Europska unija će razmotriti suradnju Hrvatske s Haškim sudom uoči početka razgovora o prijamu Turske u EU, kako bi se vlastima u Zagrebu pružila prilika da u isto vrijeme počnu pregovori, izjavio je dužnosnik EU.

Ob­ra­da
Ministrica pravosuđa Republike Hrvatske Vesna Škare Ožbolt potvrdila je kako je protiv Dragana Vasiljkovića, poznatijeg po nadimku Kapetan Dragan, primjenom Zakona o općem oprostu 1997. obustavljena istraga, ali da je u tijeku intenzivna kriminalistička obrada koja je do sada rezultirala s dvije kaznene prijave protiv tog australskog Srbina.

Wiesenthal
Najpoznatiji svjetski lovac na naciste Simon Wiesenthal, koji je u utorak umro u 96-oj godini u Beču, u nazočnosti više stotina osoba, uključujući i preživjele žrtve holokausta te dužnosnike iz Njemačke, Rusije, Poljske i Europske unije, pokopan je u izraelskom gradu Herzliji.

 

subota, 24. 9.

Pre­kid
Poboljšana suradnja Srbije s Haškim sudom dovela je Beograd i Podgoricu do pregovora o pridruživanju s Europskom unijom, ali će referendum u Crnoj Gori te pregovore bez sumnje prekinuti, ocjenjuje u najnovijoj analizi Institut EU za sigurnosne studije.

Neo­vi­snost
Predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović izjavio je kako se zalaže za kompromisna rješenja budućnosti Kosova i Državne zajednice. Marović je rekao kako treba pronaći rješenje za Kosovo, bez pobjednika i poraženih, kao i za pitanje razlaza Srbije i Crne Gore, mada će, kako je naveo, njegovi sunarodnjaci po svemu sudeći odabrati neovisnost.

Od­lu­ka
Nacionalno vijeće Mađara donijelo je odluku o restruktuiranju dnevnog lista na mađarskom, »Magyar szóa«. Posljedica toga bit će otpuštanje dijela radnika i izmještanje dijela redakcije iz Novog Sada u Suboticu. Odluka o restruktuiranju obrazložena je financijskim i demografskim razlozima.

Uhi}en
Poslije četiri godine istrage, uhićen je jedan od odgovornih za pokušaj ubojstva Radoslava Ratkovića 7. prosinca 1991. godine. Prema optužbi, nakon fizičkog i psihičkog zlostavljanja, skupina u kojoj je bio i Fred Marguš je na obalu Drave dovela Radoslava Ratkovića i pucala mu u glavu, a osumnjičeni ga je zatim gurnuo u Dravu. Potom su, nakon fizičkog i psihičkog zlostavljanja, na obalu Drave doveli i Milutina Kutlića, a Marguš se tereti da mu je pucao u glavu, usmrtivši ga na mjestu, nakon čega je gurnut u rijeku.

 

NEDJELJA, 25. 9.

Gr­ci
Košarkaši Grčke osvojili su zlatnu medalju na Europskom prvenstvu, pošto su u finalu u Beogradu pobijedili Njemačku sa 78:62.

Po­lja­ki­nje
Odbojkašice Poljske obranile su u Zagrebu titulu prvaka Europe, pošto su u finalu pobijedile Italiju s 3:1. Odbojkašice SiCG zauzele su sedmo mjesto, pošto su pobijedile Hrvatsku s 3:0.

 

PONEDJELJAK, 26. 9.

Ga­ran­ci­je
Hrvatska je dala garancije za sigurnost svjedoka iz Srbije i Crne Gore, koji će se pojaviti na ponovnom suđenju za »slučaj Lora« u Splitu.

Po­vra­tak
Predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Nenad Javornik izjavio je kako se do kolovoza u Hrvatsku vratio 133.621 izbjegli Srbin i naveo kako će Vlada u Zagrebu iduće godine izdvojiti oko 300 milijuna eura za rješavanje preostalih problema povratnika.

Na­pad
Pokrajinskog tajnika za energetiku Dragana Surdučkog napala je u Novom Sadu skupina mladića nanijevši mu »ozbiljne ozljede« glave, priopćila je pokrajinska vlada.
Surdučki je napadnut »mučki, s leđa«, navelo je Izvršno vijeće koje je najoštrije osudilo incident, zatraživši od policije da što prije otkrije počinitelje ovog zlodjela

 

utorak, 27. 9.

Plan
Predsjednik Odbora za Kosovo Dušan Proroković izjavio je kako je »istrgnuta iz konteksta« izjava predsjednice Koordinacijskog centra Sande Rašković-Ivić o tome da bi »albanskoj strani na Kosovu pripale zakonodavna, sudska i izvršna vlast«. Bivši predsjednik toga tijela Nebojša Čović izjavio je kako državni vrh nikada nije definirao strategiju za Kosovu nalik na onu koju je predstavila Sanda Rašković-Ivić. Ministar vanjskih poslova SiCG Vuk Drašković izjavio je kako se plan za Kosovo i Metohiju koji on zastupa razlikuje od plana koji je iznijela predsjednica Koordinacijskog centra za Kosovo i Metohiju.

Go­to­vi­na
Hrvatska je uradila sve što je u njenoj moći kada je u pitanju suradnja s Haškim sudom, a haški optuženik Ante Gotovina ne nalazi se na teritoriju te države, rekao je i Strasbourgu hrvatski premijer Ivo Sanader.

Stan­dard
Hrvatska se našla na 45. mjestu u svijetu prema UN-ovu indeksu razvoja koji mjeri životni standard stanovništva pojedinih zemalja, pokazalo je izvješće UN-ova razvojnog programa.

 

srijeda, 28. 9.

Fo­to­gra­fi­ja
Fotografija mornara koji razvija hrvatsku zastavu na jarbolu desantnog broda »Cetina«, koja je snimljena tijekom vježbe u Vlori, Albanija od 12. do 23. rujna ove godine, objavljena je kao fotografija tjedna na službenim stranicama NATO saveza.
Ovo je prvi put da se hrvatska zastava pojavljuje na fotografiji tjedna na NATO-vim internetskim stranicama. U vježbi je sudjelovalo oko 1500 vojnika, 20 brodova i četiri
helikoptera iz država NATO-a i članica Partnerstva za mir.
Oružane snage Republike Hrvatske sudjelovale su na vježbi u Albaniji s ukupno 40 pripadnika, desantnim brodom »Cetina«, protuminskim roniocima, časnicima koji su radili u zapovjedništvu vježbe i časnicima za vezu na brodovima drugih država.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika