Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Am­bro­zi­ja ha­ra

Iz godine u godinu, iz sezone u sezonu, ponavlja se ista priča u kojoj se znaju sve pojedinosti i problemi, ali se nikako ne nazire njezin kraj. Nažalost, upravo zbog nemara odgovornih osoba zaduženih za suzbijanje problema pojave ambrozije, svake godine sve je veći broj osoba zahvaćenih alergijskim tegobama izazvanim njezinim prisustvom u zraku. I što je najgore, ambrozija se i dalje širi…
ŠTO JE AMBROZIJA?: Za one koji to ne znaju, poglavito za najmlađe, ambrozija (Ambrosia artemisiifolia, Ambrosia elatior) je jednogodišnja (korijenska) biljka koja može doseći visinu i do 1,5 metra. Ima uspravno stablo zelene boje, solidno razgranato, dok je na presjeku četvrtastog oblika. Posjeduje cvjetove u obliku grozdastih cvatova koji se nalaze na samom vrhu stabla ove biljke koja cvjeta u dobu kasnog ljeta i jeseni, proizvodeći svoj »problematični« pelud koji izaziva burnu alergijsku reakciju zahvatajući disajne organe kod osjetljivih osoba. Zbog svojeg specifičnog izgleda, nalik kugli sa šiljcima, ali i izvrsnih aerodinamičkih osobina, ova »ubitačna« biljna municija nezadrživo se širi zrakom i može prevaliti razdaljine i do 300 kilometara u svome razornom djelokrugu. Najstrašnije od svega je ogromna moć reprodukcije, zahvaljujući kojoj svaka biljka proizvede impozantnu brojku od približno 60.000 sjemenki sposobnih da prežive do 30 godina uz sposobnost preživljavanja izrazito hladnih vremenskih uvjeta.
GDJE RASTE AMBROZIJA?: Ova biljna pošast najčešće niče i razvija se na zapuštenim, neobrađenim parcelama zemljišta, najčešće uz ceste, željezničku trasu, riječna i jezerska korita, ali se često zna pojaviti i na obradivim površinama (njive), hvatajući korijenje i šireći se među šećernom repom, kukuruzom, ali i među drugim povrtarskim kulturama.
KAKO JE SUZBITI?: Najdjelotvornije djelovanje protiv širenja ove opasne biljke je obrada zemljišta koje je ona zahvatila, prije svega mehaničkim ili manualnim tretmanom u obliku košenja, posebice većih površina. Ambroziju je najbolje pokositi prije njenog cvata, a ukoliko su u pitanju pojedinačni oblici izrastanja ove biljke najbolje ih je počupati izravno iz korijena. Na većim, zahvaćenim, parcelama poželjan je i dodatni tretman kemijskim sredstvima (pesticidi) u cilju sprečavanja ponovnog izrastanja.
POSLJEDICE: Zapuštanje i zanemarivanje pojave ove biljke, koja se uslijed svojih navedenih osobina nezaustavljivo širi u velikom radijusu svog djelovanja, dovodi do svojevrsne »epidemije« alergijskih oboljenja i tegoba kod osoba osjetljivijih disajnih organa. Kako je pelud ove biljke jedan od najjačih alergena, a svojom pojavom u određenim dijelovima dana (rano jutro i prijepodnevni sati), sve je više ljudi koji u tom periodu osjećaju nezaustavljive napade kihanja, uz neizbježan svrab u nosu i spontano oticanje pojedinih dijelova lica (oči, usta). Prve reakcije kod osjetljivih osoba javljaju se kada koncentracija peluda u zraku pređu limitiranu i dozvoljenu granicu od 200 zrnaca na 1 m3 zraka. Do 1000 zrnčanih jedinica je kako tako podnošljivo, ali preko ove brojke dolazi do pojačanih tegoba i ispoljavanja svih navedenih simptoma.
LIJEČENJE I TRETMAN: Najbolje bi bilo kada bi se namjesto liječenja od ove neugodne alergijske infekcije u startu vršile metode suzbijanja ove štetne biljke, ali pošto je opći nemar (društveni i pojedinačni) doveo do sve većeg širenja »peludske zaraze« osobama koje pate od alergijskih reakcija preostaje da se dovijaju na razne načine opasnosti koja vreba iz zraka. Prevencija, kao najlakši (najjeftiniji) oblik zaštite podrazumijeva ne izlaženje na otvoreni prostor u periodima dana kada je djelovanje ambrozije najjače (jutro i prijepodne), što je praktično neizvodivo kod radnog dijela populacije, te držanje svih prozora i vrata zatvorenih u to vrijeme. Radi prevencije dobro je oprati kosu prije spavanja, da bi se sprala potencijalna zaostala zrnca, ali i suzdržavati se od korištenja štetnih faktora dodatnog zagađenja zraka (razni sprejevi) jer oni doprinose pojačanom iritiranju već iritiranih disajnih putova. Također se osobama koje pate od ovakvog oblika alergije savjetuje da, koliko je to moguće, svedu pušenje na najmanju moguću mjeru. Glede medikamenata kojima se mogu ublažiti tegobe izazvane alrgijskom reakcijom na ovaj štetni pelud, liječnici preporučuju razne antihistaminike, dok se kod izraženijeg i opasnijeg oblika astme prepuruča i hormonsko liječenje kortikosteroidima (tablete ili pumpice).   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika