Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Hrckova sveznalica


JE­STE LI ZNA­LI?

Na Antarktiku rastu samo dvije biljke koje cvjetaju. Zato 360 vrsta algi i 400 vrsta lišaja raste na stijenama, ispod snijega.
Voda na vrhu Antarktičkog poluotoka tako je hladna da, ako u nju tko padne, izgubit će svijest za 90 sekundi.

U stara vremena nisu postojale banke u kojima bi bogataši čuvali novac. Ljudi su obično zakopavali svoje blago i često se događalo da su umrli nikome ne rekavši gdje se nalazi. U bliskoistočnim zemljama danas najvjerojatnije postoje goleme količine blaga koje je još uvijek zakopano.

Procjenjuje se da golemi mravojed izbacuje jezik 160 puta u minuti namjeravajući pohvatati mrave. Na dan pojede i do 35.000 mrava i termita, a budući da nema zuba, nesretne kukce guta cijele.

Kad se spomene grizli, najvjerojatnije pomislimo kako se sigurno hrani borovnicama, lososima i da povremeno pojede nekog planinara. Ali drugi glavni izvor hrane za grizlija jesu moljci. Kad se ljeti moljci skupljaju u golemim rojevima, jedna vrsta grizlija može na sat pojesti i do 2500 moljaca, a 40.000 na dan.

Poznato nam je da se leptiri hrane nektarom koji sišu iz cvijeća, ali to nije njihova jedina hrana. Kako bi svojem tijelu osigurali sol i preostale minerale koji su im potrebni, leptiri se hrane strvinama, puževom sluzi, suzama, znojem i drugim životinjskim izlučevinama.

Iako ljudsko tijelo uglavnom prestane rasti kad dostigne zrelost, hrskavica u nosu i ušima nastavlja s rastom sve do čovjekove smrti.

Astronauti su u svemiru duži za 5 centimetara jer tamo nema gravitacije koja bi im pritiskala kralješnicu.

Djetlići obično kucaju po kori da bi došli do kukaca koji se nalaze ispod nje. Ali kad im nedostaje kukaca, djetlići će jesti jaja ili mladunčad drugih ptica. Čak su u stanju probiti rupu kroz cijelo gnijezdo kako bi se dokopali mladunčadi.

 

Priredio: Zoltan Sič

Uređuje: Ivana Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika