Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ra­de i očeku­ju naj­bo­lje

Festival bunjevački pisama čija je osnovna svrha promocija i popularizacija nove bunjevačke glazbe ove će se godine održati po peti put. Festival je zakazan za 30. rujna a održat će se u HKC »Bunjevačko kolo« u Subotici. Kao poticaj onim najmlađima da doprinesu očuvanju kulturne baštine bunjevačkih Hrvata, dan ranije 29. rujna će se na istom mjestu po prvi puta održati i »Smotra dječjih pjevača i zborova«.
UVJEŽBAVANJE PJESAMA: U Velikoj dvorani HKC »Bunjevačko kolo« prije dva tjedna otpočele su probe Festivalskog orkestra. Predvođeni ravnateljem Brankom Ivankovićem Radakovićem  orkestar čini 15-ero glazbenika, sakupljenih iz Subotičkog tamburaškog orkestra i Tamburaškog odjela HKC »Bunjevačko kolo«.
»Probe teku u najboljem redu. Uvježbali smo aranžmane a odnedavno smo počeli probe i s vokalnim solistima. Prošle sam godine također vodio ovaj orkestar te mi je zbog toga sada lakše raditi. Članovi orkestra su uglavnom isti, dobro se poznajemo i mislim da će ovakva atmosfera u kojoj radimo dati dobre rezultate u što će se i publika moći uvjeriti. Imamo još desetak dana do Festivala koje ćemo maksimalno iskoristiti kako bi sve u konačnoj verziji zazvučalo besprijekorno«, kazao je Branko Ivanković Radaković.
SMOTRA DJEČJIH PJEVAČA I ZBOROVA: U prostorijama Subotičkog tamburaškog orkestra u novoj Općini teku pripreme za Smotru dječjih pjevača i zborova. Veliki broj, čak 48-ero djece, okupljeno je za prateći orkestar Smotre i sprema se za svoje premijerno izdanje.
    Tročlani organizacijski odbor Smotre čine profesorica tambure u Muzičkoj školi u Subotici ujedno i ravnateljica dječjeg orkestra Smotre Mira Temunović, učiteljica u OŠ »Matko Vuković« Ana Čavrgov i glazbena pedagoginja Nela Skenderović.
    »S geslom, Tuđe poštujemo, svojim se dičimo’ ušli smo u pripremanje dječje smotre u okviru Festivala bunjevački pisama. U ovom dijelu programa sudjelovat će djeca uzrasta od 6 do 14 godina. Dječji orkestar za ovu prigodu činit će učenici odsjeka za tamburu Muzičke škole, članovi Dječjeg orkestra Subotičkog tamburaškog orkestra te članovi tamburaških orkestara kulturno-umjetničkih društava iz Đurđina i Male Bosne. Na audiciji za vokalne soliste izabrali smo 11-ero djece koja će nastupiti, a od zborova će na Smotri sudjelovati sedmeročlani zbor iz Male Bosne«, kazala je ravnateljica Mira Temunović.
    Probe za Smotru počele su u kolovozu a prema riječima ravnateljice djeca koja uvježbavaju program su talentirana i redovito se odazivaju na probe, što čini dobre osnove za uspješan nastup. »Veći dio programa činit će narodne bunjevačke pjesme za koje je aranžmane priredio Vojislav Temunović a pokraj njih bit će izvedeno i nekoliko pjesama s prethodnih Festivala bunjevačkih pisama«, najavila je ravnateljica.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika