Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­sta­vljen no­vi Gu­in­nes­sov re­kord

Protekli vikend 17. i 18. rujna u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva »Tanac« iz Pečuha održan je X. Međunarodni hrvatski festival pod nazivom »Dobro došli, naši mili gosti«.
    Nakon subotnjeg kratkog mimohoda i nastupa na trgu ispred Katedrale, započeo je gala program na Ljetnoj pozornici, gdje je nastupilo 10 društava iz Republike Mađarske, Republike Hrvatske, Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine.
    Na samom otvorenju Festivala, hrvatski konzul u Pečuhu Milan Bandić, istaknuo jekako je ovaj festival dobar uvod u nastojanju grada Pečuha da bude proglašen Europskim gradom kulture u 2010. godini.
    Drugi nedjeljni dan gostovanja, sudionici su obišli hrvatsko naselje Udvar, na 10 kilometara udaljenosti od Pečuha, gdje su sudjelovali na sv. Misi a potom i na programu koji je upriličen na otvorenoj pozornici Doma kulture.
    Festival je ujedno bio i povod u postavljanju novog Guinnessovog rekorda u broju osoba-folkloraša uključenih u zajedničko kolo. Posljednji Guinnessov rekord je postavljen 2002. godine u Deski kraj Segedina gdje je 492 osoba bilo u kolu i plesalo. U subotu 17. rujna cijeli Szécsényijev trg bio je ispunjen folklorašima, i to s ukupno 846 osoba, koje su plesale u zajedničkom kolu, što je ujedno sada i novi Guinnessov rekord. Ponosni sudionici novopostavljenog rekorda bili su i članovi HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta, kao zapaženi sudionici proteklih događanja. Najmlađi sudionik rekorda bio je  Zoran Emberović star 11 mjeseci.
    Kako je naglašeno na otvorenju Festivala, Republika Mađarska je uložila 25 milijuna forinti za izgradnju Hrvatsko-mađarskog centra »Miroslav Krleža« u Pečuhu, što je potvrda dobrosusjedske suradnje s Republikom Hrvatskom te pobratimljenosti Pečuha s gradom Osijekom.
L. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika