Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vla­sti­te stva­ra­lačke za­ko­ni­to­sti

Nakon prve samostalne izložbe koju je prošle godine priredio u HKC »Bunjevačko kolo«, subotički slikar Ivan Manjesko se u ponedjeljak 19. rujna odlučio ponovno predstaviti lokalnoj likovnoj publici. Kako njegov likovni izričaj predstavlja odstupanje od određenih standarda, tako je i koncepcija prezentiranja radova ovoga puta podrazumijevala jedan nesvakidašnji tretman.
    U dva odvojena galerijska prostora, prvo u galeriji Gradske knjižnice a potom u holu Otvorenog sveučilišta, te pod nazivom »Peti element«, Manjesko se odlučio prikazati svoja likovna ostvarenja koja su, prema njegovim riječima, nastala u periodu od proteklih godinu dana.
SJEĆANJE NA DJETINJSTVO: Izložbu u komornom ambijentu prvopomenute galerije otvorio je Mile Tasić. Ovdje izložene radove Tasić je opisao kao uspješan pokušaj da se sačuva sjećanje na djetinjstvo u, kako je istaknuo, bojama pidžame. Jer, kako ovaj likovni kritičar bilježi u katalogu izložbe, Manjesko »praveći svojevrsnu tortu s raznobojnim šlagom kao da nas poziva i vraća u svoje bajkovito djetinjstvo, u svoju prošlost zaokruženu konceptualnim šarenilom rijetko viđenim na subotičkom prostoru, iznenađujućim i novim.« Takvom oživljavanju prošlosti poslužili su, originalni ili oni koji podsjećaju na negdašnje, predmeti koji su umjetnika okruživali u mladalačkom dobu »presvučeni« sada u novi kolorit živih i jarkih boja – vaga, tragač, bure, žrvanj, kante, čiviluk, boce, televizor, gramofon, radio aparat – na ovakav način ponovno uspostavljajući odnos prema radostima života smještenih u postupke one prve dječje, ali i nove umjetničke igre.
    Manjesko se u radu nakon početnog klasičnog štafelajskog slikarstva vremenom transponirao u prostore slobodnije forme apstraktnog izražavanja, te se, prema Tasićevim riječima, ova kompletna izložba čini kao pravi potez kojim slikar na hrabar način otkriva svoje umjetničko biće.
SERIJE RADOVA: U većem i drugačijem prostoru drugog dijela izložbe »Peti element« Manjesko nastavlja priču svog umjetničkog razvitka. O tome najbolje svjedoče riječi njegovog prvog učitelja crtanja i slikanja Istvana Tereka, inače osnivača i člana Grupe Q. »Kada je počeo s likovnim stvaralaštvom Manjesko je u grupi bio najredovitiji član. Prošlo je nekoliko godina i Ivan je uradio veliki broj radova. Vrijeme će pokazati vrijednost njegova djela, a ako samo pogledamo hrabrost i fantaziju s kojom stvara, onda se možemo nadati da će, ili već jeste, načinio nešto što posjeduje umjetničku vrijednost«, kazao je ovaj slikar prilikom otvorenja drugog dijela izložbe.
    Radovi u holu Otvorenog sveučilišta najbolje svjedoče umjetnikovo stilsko i tehničko istraživanje. Ovdje nam se Manjesko otkriva u više različitih serija slika. Izložba tako donosi interesantnu seriju »Od starog novo« u kojoj je ukrštanjem (inverzijom dijelova) postojećih došao do novih slika. Potom nas serijom »Ulov« upoznaje sa zanimljivom igrom kombiniranja pozadine i plastičnih ili gumenih aplikacija. Tu su i geometrijska poigravanja – slike sačinjene od poklopaca za dinamo koji postavljeni u drugačije odnose te kolorite grade zanimljive cjeline (»Dijagonala I i II«, »Centar«, »Duplo golo«, »Pismo«). Pokraj razigranih kolorističkih efekata na ostvarenjima »Plavi cvijet«, »Lava«, »Bašča«, »Šuma«…, upečatljiva je i serija radova manjih formata (»Bez naslova«), koji su zapravo detalji izvučeni iz većih kompozicija, a u tehničkom domenu plod su miješanja boje s različitim tečnim i čvrstim dodacima.
MANJESKOVE FORME I KOLORITI: Koliko god nam slobode tumačenja pružala njegova djela, neke su stvari ipak sigurne. Manjeskove forme i koloriti egzistiraju u dinamičnom odnosu, pokreću promatrača a umjetnikova mašta aktivna je u svakom potezu kreiranja likovne vizije. Samozatajnost i marljivost ovog umjetnika udruženi s petim elementom – ljubavlju pružaju jedan drugačiji pogled na svijet. A obuvhvaćeni svim ovim karakteristikama, njegovi radovi nas teško mogu ostaviti ravnodušnim.
    Manjeskovo predstavljanje potpomogli su i umjetnici koji su nastupili prilikom otvorenja izložbi. Prvo su to učinili učenica muzičke škole Laura Jurić na violončelu i članovi tamburaškog ansambla »Neven«, a potom u prostoru drugog dijela izložbe Ana Jagodić na harmonici te dvojica jazz glazbenika. Za interpretiranje stihova pjesme »Vojvodina« Miroslava Antića pobrinuo se glumac subotičkog Narodnog kazališta Miloš Stanković.

D. Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika