Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­stup sa iz­raženim za­bav­nim ka­rak­te­rom

Prošlog četvrtka 15. rujna u velikoj vijećnici Gradske kuće, Subotički je tamburaški orkestar održao koncert koji je nosio naslov »Za srce i dušu«.
    Prema riječima Stipana Jaramazovića, umjetničkog rukovoditelja orkestra, ovaj je koncert bio po svemu neobičan i drugačiji od onih kakve orkestar obično priređuje. »Sama koncepcija programa je bitno različita i to zbog toga što sam ja osluškivao što moji mladi pjevuše kad se zabavljaju, što sviraju, te sam na bazi toga sastavio jedan drugačiji program.«
ŠEST VOKALNIH SOLISTA: Na programu koncerta našlo se klasičnih evergreena, skladbi iz opusa filmske glazbe, pop pjesama i na kraju pjesama s ovog podneblja, zapravo pjesama sa ili Festivala bunjevačkih pisama ili pjesama koje su nastale u tom duhu.
    Na koncertu je nastupilo šest vokalnih solista, a pokraj onih koji su već nastupali s orkestrom, prvi put smo u suradnji sa subotičkim tamburašima čuli i Lidiju Horvat, te gošću iz Novog Sada, Sofiju Lemaić. Na početku koncerta nastupila je Antonija Piuković s pjesmom »Život stati neće« iz repertoara hrvatske moderne pop glazbe, a nakon toga su uslijedile skladbe »Over the rainbow«, »Feelings« i »Memory« Barbare Streisend. Sljedeća po redu nastupila je gošća iz Novog Sada, Sofija Lemaić koja je otpjevala nekoliko poznatih skladbi kao što su »Sjedim u jednom pariškom lokalu«, »Kaži zašto me ostavi« te »Sunčane skale«. Lidija Horvat koju poznajemo s nekoliko nastupa na Festivalu bunjevačkih pisama, prvi put je nastupila s orkestrom i otpjevala skladbe »Mili moj«, »Johnny«, »La chate mi cantare«. Josip Francišković nastupio je s pjesmama kao što su »Spavaj cvijete moj«, »Večeras je naša fešta« i »O Lola«. Marija Jaramazović pjevala je »Mito bekrijo« te nekoliko ciganskih skladbi, dok je Antun Letić Nune nastupio je s pjesmama poznatim s Festivala bunjevačkih pisama i hit pjesmom Zvonka Bogdana, »Ko te ima taj te nema«.
    Valja spomenuti kako su pomoć u sviranju orkestru pružili Kristina Molnar na flauti te instrumentalist na udaraljkama.
IZLET U DRUGAČIJE VRSTE GLAZBE: Uz ovaj koncert nije bio priređen tiskani program (stoga i nisu navedene sve pjesme koje su solisti izvodili), a niti prave konferanse već je svaki pjevač, kako se to njemu učinilo najzgodnije, sebe najavljivao. Ovaj veoma uspješan projekt po riječima Stipana Jaramazovića, realiziran je uz pomoć lokalne samouprave.
    Oni koji prate koncerte orkestra, već su i na ranijim koncertima imali prilike čuti »izlet« u izvedbu drukčije vrste glazbe – odstupanje od onoga što je orkestar godinama rada pokazivao kao svoj smjer. Tako je ovaj koncert realiziran u vidu otklona od takozvane ozbiljne glazbe, u jednom lakšem duhu, veselijem ozračju, sa izraženim zabavnim karakterom. Naravno, kao ističe njihov umjetnički rukovoditelj, orkestar i dalje radi na svojem osnovnom usmjerenju a to su prava tamburaška glazba te prilagođene obradbe iz svijeta klasične glazbe.

 Nela Skenderović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika