Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Au­ten­tičan li­kov­ni iz­raz u do­me­nu sla­mar­ske teh­ni­ke

Prošlog tjedna u četvrtak 15. rujna u suvenirnici pod Gradskom kućom u Subotici okupio se veliki broj ljudi. Povod – prva samostalna izložba njihove sugrađanke, umjetnice u tehnici slame Ivane Dulić.
    Kako je glavna funkcija suvenirnice da promovira stvaralaštvo onih umjetnika koji svoju djelatnost zadržavaju u okviru tradicionalnih zanata, tehnika i oblika te tradicionalnih i prirodnih materijala ovoga kraja, tako je sasvim logično bilo da baš u ovom galerijskom prostoru Dulićeva upriliči svoju predstavljanje javnosti.
OTKLON OD TRADICIONALNOG SLAMARSTVA: Uz tamburašku glazbu kojom su nas sačekali i ispratili članovi ansambla »Ravnica« izložbu je ispred subotičkog Gradskog muzeja otvorila povjesničarka umjetnosti Ljubica Vuković.
    Ona je istaknula kako prema svom stvaralaštvu te odnosu prema radu u tehnici slame ova umjetnica spada u skupinu mlađih generacija slamarki jer je načinila jedan mali otklon u odnosu na tradicionalno slamarstvo – kako u domenu tematike tako i u tretiranju slame kao materijala. »U nekim se svojim radovima Ivana zadržava u okviru tradicionalnog slamarstva i to ponajprije u onima gdje inspiraciju nalazi u narodnom životu i prošlosti ovog naroda. Međutim, može se kazati da ona radi na drugačiji način. Ona nalazi drugačija rješenja – ona slamu reže i takvu je plete te to čini osnovu njezinih radova«, objasnila je povjesničarka umjetnosti.
    U prilog takvim konstatacijama publika je mogla vidjeti različite vrste radova ove umjetnice, među njima i posvjedočiti nekoliko stvari koje je ova stvarateljica »patentirala« u tehnici slame kao što su dočaravanje čipke, mustre iz ćilima, specifična uskršnja jaja, zlatne jabuke, razne lutke (Parižanke, Bunjevke) kao i zanimljivi rad pod nazivom »Radost života« koji asocira na zemaljsku kuglu i simbolizira radost zajedništva.
STALNI POMACI U STVARALAŠTVU: O svojoj četvrtoj, a prvoj u rodnom gradu, samostalnoj izložbi Dulić je kazala sljedeće: »Ovo su radovi nastali većinom ove a poneki i prošle godine. Na prijedlog Olge Kovačev Ninkov koja me je sve vrijeme ‘bodrila’ odlučila sam napraviti ovu samostalnu izložbu«. U svom radu opredijelila se za sječenu slamu kao osnovni materijal iz praktičnih ali i zbog razloga jer joj kao takva slama djeluje puno »filigranskije i prefinjenije« u konačnom oblikovanju svojih rukotvorina. Ona je napomenula kako dok radi na realizaciji jedne ima već ideju za naredni pomak u svom stvaralaštvu. »Već imam ideju što ću sljedeće pokušati. Trebala bi to biti skulptura od slame. Ne znam još u potpunosti kako ću to ostvariti, ali nadam se da će mi poći za rukom«, poručila je Dulićeva.
D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika