Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kultura

Promocija knjige i izložba
u Bačkom Monoštoru

Prošlog petka 16. rujna u Centru građanskih aktivnosti u Bačkom Monoštoru otvorena je izložba slika Martina Šeremešića i istovremeno održana promocija knjige »Dukat ravnice« čiji su autori Antonija Čota i Marija Šeremešić. Organizator ovog događaja koji predstavlja uvod u jesenjske e kulturne aktivnosti u selu bila je Literarna skupina iz Bačkog Monoštora.
    O radovima Martina Šeremešića posjetiteljima je govorila Cecilija Miler koja je posebno istaknula radove na dijelovima starih dasaka »koje su vještom obradom istaknule dramatičnost prikazanih događaja«, kao i umjetničku vrijednost slika obojenih tamno smeđim kontrastima.
     Knjigu »Dukat ravnice« predstavile su članice Literarne skupine, a jedna od autorki knjige Marija Šeremešić je u prepunom Centru građanskih aktivnosti govorila o nastanku knjige, komentirala pojedine dijelove koji se odnose na običaje bliske Monoštorcima i čitala svoje stihove. Na preko 50 stranica posvećenih Šokcima nalaze se prilozi o Monoštoru, Bačkom Bregu i Sonti, sve to dokumentirano sa 50 crno-bijelih i 13 fotografija u boji. Prilozi o Monoštoru obuhvataju prikaze šokačke narodne nošnje, tradicionalnih običaja i Kulturno-umjetničkog društva Hrvata »Bodrog« iz Bačkog Monoštora.
    Na kraju predstavljanja Marija i Martin Šeremešić su Centru građanskih aktivnosti i Knjižnici u Bačkom Monoštoru poklonili knjige.
A. Forgić

Izložba povijesnih dokumenata
u Somboru

U srijedu 14. rujna u Mađarskoj narodnoj kasini u Somboru otvorena je izložba povijesnih dokumenata iz vremena kada je Sombor bio sjedište Bač-bodroške županije. Na otvorenju izložbe nazočni su bili predstavnici Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš i Tihomir Šilović, predsjednik HNV-a Josip Z. Pekanović, prvi konzul Republike Mađarske u Subotici Lajos Tapi i drugi dužnosnici.

U Bezdanu održani »Podunavski dani plesa, glazbe i rukotvorina«

U organizaciji Mjesne zajednice, nevladine organizacije »Puls« i Asocijacije za razvoj Bezdana, proteklog vikenda održani su 3. po redu »Podunavski dani plesa, glazbe i rukotvorina« na kome su učešće uzela kulturna društva iz SiCG, Mađarske i Hrvatske. U bogatom i raznolikom kulturnom programu predstavljene su igre i plesovi Hrvata (HKUD »Vladimir Nazor« Sombor), Mađara (KUD »Petőfi Sándor« Bezdan), Srba (GKUD »Sombor«), a nastupila je i pjevačka sku-pina iz Zmajevca u Hrvatskoj. Domaćini su se predstavili vrlo uspješnim izložbama starih fotografija mjesta i izložbom rukotvorina.
A. Č.

Međunarodni festival reportaže Interfer
u Somboru

U Somboru večeras 23. rujna počinje 10. Internacionalni festival reportaže »Interfer« koji će trajati do nedjelje 25. rujna. Program ovogodišnjeg Festivala će u tri dana objediniti gotovo sve kulturne ustanove grada. U Narodnom kazalištu bit će upriličeno svečano otvoranje Festivala, u Gradskom muzeju – Galeriji suvremene umjetnosti održat će se otvorenje izložbe »Interfer kroz plakat i fotografije«, Velika dvorana SO Sombor primit će goste prilikom uručenja nagrada. Projekcije uže selekcije TV reportaža otpočet će u subotu, 24. rujna u 10 sati nakon čega će uslijediti tribina »Reporteri Svijeta«. Gosti, međunarodni i domaći, brojni novinari i reporteri posjetit će i Međunarodnu likovnu koloniju čiji je organizator Europski centar za mir i razvoj. Organizirani su i brojnei posjeti turističkim lokacijama grada Sombora i okolice, a nagrade za životno djelo te ostale nagrade Festivala bit će uručene na završnoj svečanosti u nedjelju 25. rujna.
    Pokrovitelj Festivala je Skupština Općine Sombor.
A. Č.

»Klapim« i »Bubuš« na Festivalu
u Dugom selu

U subotu 24. rujna na Međunarodnom festivalu kratkog filma »Dugo selo 2005.« koji se održava u istoimenom mjestu u Hrvatskoj bit će prikazana dva filma Ivana Ivkovića Ivandekića. Kako ističe autor, publika će imati priliku vidjeti njegova ostvarenja »Klapim« i »Bubuš«.

Papina knjiga o Isusu Kristu

Splitska nakladnička kuća »Verbum« predstavila je prošlog tjedna knjigu »Na putu k Isusu Kristu« autora kardinala Josepha Ratzingera, sadašnjeg pape Benedikta XVI. To je četvrti Ratzingerov naslov koji u Hrvatskoj objavljuje »Verbum«, i to kao 23. naslov u knjižnici Fides.
    Riječ je o devet teološko-kristoloških rasprava objavljenih u više časopisa početkom trećeg tisućljeća u kojima sadašnji Papa ističe da se Isusov lik iz Evanđelja ne može svesti na blagog čovjekova prijatelja koji nam sve odobrava, već je zahtjevan otkupitelj svijeta.
    »Knjiga će čitatelju pomoći pronaći autentičnog Isusa Evanđelja koji odgovara na najdublja pitanja ljudske egzistencije«, kazao je glavni urednik »Verbuma« mr. Petar Balta.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika