Arhiv tekstova Arhiv tekstova

T(V)jednik

Svjetski događaj, u nas nedovoljno zabilježen, svakako je susret predsjednika SAD Busha i predsjednika Rusije Putina u New Yorku, tijekom 60. zasjedanja Opće skupštine OUN, koja predstavlja na neki način začetak nove antante dvije vojno najmoćnije sile svijeta, o temi kako onemogućiti Iranu proizvodnju nuklearnog oružja. Ovdje kad se kaže Iran, misli se pritom i na Sjevernu Koreju, Siriju, Libiju i još poneke neželjene u ekskluzivnom klubu.
    Svijet, a u njemu i naša država, mora pozdraviti ovakav potez vojnih velesila koji će spriječiti da se teroristi bilo koje politike, vjere ili boje kože, uz bilo čiju pomoć, dokopaju ubitačnih sredstava ogromnih kapaciteta i time izazovu vjerojatno posljednji svjetski rat.g

 

-----

 

Na domaćoj sceni najuzbudljiviji je bio nedolazak vođe JUL-a Mirjane Marković na suđenje u Beogradu, što treba značiti automatski novu tjeralicu Interpola, tzv. »crvenu« (uhiti gdje nađeš), a tada nema ništa od kupovanja vile u Den Haagu itd. Ni Rusija moguće neće biti sigurno mjesto kao prije, a onda preostaje Lukašenko ili opet ta Sjeverna Koreja, moguće neka od država na granici Europe i Azije sa sufiksom »stan«!
    Jednako je zanimljiv i neodlazak predsjednika SiCG Marovića na 60. jubilarnu Opću sjednicu OUN, a tamo nije otišao ni Tadić, predsjednik Srbije, već je odletio samo ministar bez ovlasti, tj. Vuk Drašković, sa svojim engleskim jezikom koji nitko ne razumije, a i ne sluša, za razliku od francuskog jezika negdašnjeg ministra vanjskih poslova SFRJ Koče Popovića, kojeg je slušala cijela dvorana OUN uz primjerenu pozornost.
    Kuha se nekakva »kaša« u zajedničkoj još državi, a kako će je Solana »dosoliti«, to ćemo vidjeti na proljeće, po svemu sudeći.
    A za to vrijeme Vojislav Vojvoda Šešelj nam priča na TV B92 horor priče začinjene hard-core pornografijom, pa tko izdrži alal mu vjera. Suci su očito na kraju snaga, ali će oni »odsvirati« konac te utakmice!                                      
    g

 

-----

 

Teatarski i teatralni sukob gradonačelnice Novog Sada, republičkog ministra kulture i umjetničkog ravnatelja »Sterijinog pozorja« okončan je nekakvim kompromisom, kako to već i biva! Od svih napada obranjen je Medenicin suvremeni koncept programa i tako su neke od stranaka ili partija poražene u svojim nacionalnim i konzervativnim stavovima glede programa. Mnogi pak misle da je repertoar cijelog Pozorja negda napisao sam Sterija Popović. Čitajte naslove njegovih komada: »Pokondirena tikva«, »Rodoljupci«, »Kir Janja« i »Zla žena«, a može i obrnuto, jer su ti igrokazi uvijek aktualni!
    Ne znam-o tko je ovlastio RTS da se svakodnevno u »špici« samonaziva »nacionalnom« televizijom, kada egzistira u višenacionalnoj državi, ali znamo da im je jednako stalo do plaćanja pretplate Mađara, Bošnjaka, Rumunja, Slovaka, Rusina, Bugara, Hrvata i mnogobrojnih Roma širom Srbije!                                                    
                  g

 

-----

 

Apsolutni šampion svih sportova u 2005. godini je dakako i van sumnje gospodin Roman Abramovič, vlasnik Chelsea iz Londona, sa stadiona Stamford Bridge, nogometnog kluba koji je nakon više desetljeća i prvi put nakon Drugoga svjetskog rata, postao prvak Premier lige i pobjednik »Charity cupa«, tj. ekipa je pobijedila i nositelja Kupa Engleske federacije, i sada grebe k tituli prvaka Lige šampiona. No, najveći uspjeh mladog tajkuna Abramoviča je bez dvojbe što je na vrijeme »sprintom« pobjegao van domašaja »cara« Putina, s dolarima u džepu, kad se silno obogatio trgovinom naftom u prvobitnoj akumulaciji kapitala u poslijesovjetskoj Rusiji. E tu, u brzini svoga bijega, oborio je svjetski rekord i sad može »domoljubno« financirati i CSKA, nogometni klub ruske vojske i tko zna sve koga još, i naravno najskupljeg trenera svijeta Mourinha. U zdravom tijelu, zdrav duh«?                                                                             
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika