Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Oštećena česma kod glav­nog ula­za

U ponedjeljak 19. rujna u Subotici se dogodio još jedan incident na groblju. S jedne od česama na Bajskom groblju skinut je poklopac i srušeno dva reda cigala. O tome je na konferenciji za tisak javnost obavijestio direktor Javnog poduzeća »Pogrebno« Nikola Kvala:
    »U ponedjeljak navečer naš je grupovođa László Zuban izašao zaključati kapije, a ovoga je vikenda svakako bila pojačana patrola oko groblja«, rekao je Nikola Kvala. »Pola sata poslije zaključavanja kapija grupovođa je obaviješten kako voda curi iz česme koja se nalazi na glavnom ulazu u groblje iz Fruškogorske ulice. Iako je bio mrak, vidjelo se kako je s česme skinut poklopac i kako su srušena dva reda cigala, te da je iskrivljena vodovodna cijev. Slučaj je prijavljen policiji u Centru I. Šteta iznosi oko 5000 dinara i podnijet ćemo odštetni zahtjev. Smatram da je ovo bio odgovor na naše protivljenje i na naš stav da ne dozvolimo prolazak kroz gradsko groblje u noćne sate. Zatvorit ćemo sve divlje ulaze i prolaze u groblja i u buduće intenzivirati nadzor.«
    Inače, ovo je treći incident na subotičkim grobljima u posljednja dva tjedna. Prethodno su 7. rujna na Senćanskom groblju počinitelji izvadili 12 drvenih križeva i potom ih poslagali u tri kupe od po četiri križa okrenuta naopako. Imena umrlih na križevima bila su ispisana ćirilicom, latinicom i mađarskim pismom.
    Samo nekoliko dana kasnije, 12. rujna, na istome je groblju izvađen veliki drveni križ kod spomenika Ptica slomljenih krila, koji je pronađen položen na zemlji iza spomen ploča.                                      N. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika